Ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης, 1870-1920

Home ] πληθυσμιακή σύνθεση ] μεγάλα έργα ] εκπαίδευση ] καθημερινή ζωή ] ασχολίες - επαγγέλματα ] [ πολιτιστική κίνηση ] τύπος - έντυπα ] περιεχόμενα ]

.

 

μουσική θέατρο εικαστικά λογοτεχνία κινηματογράφος πολιτιστικός χάρτης βιβλιογραφία

 

Πολιτιστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη (1870-1920)

wpeB.jpg (8577 bytes)

 

 

Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος “Νέες Τεχνολογίες και Ιστορία” και περιλαμβάνει τη διερεύνηση της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1870-1920. Συγκεκριμένα το θέμα της εργασίας μας ήταν ο πολιτισμός: πνευματική και πολιτιστική κίνηση. Υπό αυτή την έννοια ασχοληθήκαμε με τους επιμέρους τομείς:

1)μουσική 2)θέατρο 3)εικαστικά 4) λογοτεχνία 5) κινηματογράφος.

Επίσης, η εργασία περιλαμβάνει έναν πολιτιστικό χάρτη της πόλης, καθώς και τις βιβλιογραφικές παραπομπές από τις οποίες πήραμε τις πληροφορίες.

 

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1870-1920

Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος “Νέες Τεχνιλογίες και Ιστορία” κατά το ακαδημαικό έτος 1999-2000. Το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε ήταν “Η πολιτιστική – πνευματική κίνηση της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1870-1920”. Ειδικότερα, αναφερθήκαμε στα επιμέρους θέματα: 1) μουσική 2) θέτρο 3) εικαστικά 4)λογοτεχνία 5)κινηματογράφο. Επιπλέον, η εργασία μας περιλαμβάνει έναν πολιτιστικό χάρτη (θέατρο- κινηματογράφο) καθώς και την βιβλιογραφία από την οποία αντλήσαμε τις πληροφορίες που χρησιμοποιήσαμε.

Η ομάδα μας αποτελείται από τα εξής άτομα:

Πουλουτίδου Αναστασία

Σκλαβούνου Σοφία

Σπυριδωνίδου Δέσποινα

Ρούπου Χρύσα

Ράκας Δημήτρης

Για την ανεύρεση των πηγών της εργασίας καταφύγαμε στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

  1. Παράρτημα Τούμπας “Γιώργος Ιωάννου” : Αρτάκης 14
  2. Παράρτημα 40 Εκκλησιών : Γ. Βιζυηνού 65
  3. Βιβλιοθήκη Ιστορικού Αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  4. Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη :Αναγνωστήριο
  5. Δανειστική Βιβλιοθήκη, Μέγαρο ΧΑΝΘ
  6. Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλάστρας

Αρχικά συγκεντρώθηκε η ομάδα και ο καθένας ανέλαβε να συλλέξει υλικό που χρειαζόμασταν. Έπειτα, αφού έγινε επίσκεψη στις προαναφερόμενες βιβλιοθήκες, συγκεντρωθήκαμε για να ελέγξουμε και να συγκρίνουμε τα στοιχεία που αντλήσαμε.

Αφού διασταυρώσαμε τις πληροφορίες, στη συνέχεια δακτυλογραφήσαμε το υλικό στον υπολογιστή, συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία σε μια δισκέτα και με τη βοήθεια του κ. Τσιβά μορφοποιήσαμε τα κείμενα και τις διαθέσιμες εικόνες και δημιουργήσαμε τη δική μας ηλεκτρονική σελίδα.