Ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης, 1870-1920

Home ] πληθυσμιακή σύνθεση ] μεγάλα έργα ] εκπαίδευση ] [ καθημερινή ζωή ] ασχολίες - επαγγέλματα ] πολιτιστική κίνηση ] τύπος - έντυπα ] περιεχόμενα ]

.

 

διατροφή ενδυμασία σκηνές καθ. ζωής συνήθειες βιβλιογραφία

 

Η καθημερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη ( 1870-1920)

αντικείμενα καθημερινής χρήσης.jpg (50749 bytes)

 

 

Στα πλαίσια του μαθήματος ΄΄ Ιστορία και Νέες Τεχνολογίες΄΄ , το θέμα που διαπραγματευτήκαμε αφορούσε την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης στα χρόνια 1870-1920.

Την περίοδο αυτή η πόλη είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, με κυριότερες τους Τούρκους ,Εβραίους, Έλληνες, και Βούλγαρους. Εξετάζουμε την καθημερινή ζωή των κατοίκων με βάση τις εξής παραμέτρους: διατροφή, ενδυμασία, σκηνές καθημερινής ζωής, έθιμα, γιορτές, διασκεδάσεις. Παρατηρούμε ότι ο τρόπος ζωής, κάθε εθνοτικής ομάδας, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία διαφοροποιούνται και ανάλογα με το οικονομικό επίπεδο των ατόμων.

Για τη συλλογή του υλικού, γραπτού και φωτογραφικού, ανατρέξαμε στις εξής βιβλιοθήκες:

Βιβλιοθήκη Π.Τ.Δ.Ε.

Βιβλιοθήκη Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μούσειο Μακεδονίας

Βιβλιοθήκη Ιστορικού Αρχαιολογικού Α.Π.Θ.

Τμήμα Μεσαιώνικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Βιβλιοθήκη Τμήματος Λαογραφίας

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Βιβλιοθήκη Τμήματος Αρχιτεκτονικής Α.Π,Θ

 

Δεν συναντήσαμε ιδιαίτερο πρόβλημα στη συλλογή αυτού του υλικού και η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας μας ήταν αρμονική. Σημειωτέον όμως ότι ,ενώ στα αρχικά σχέδια μας ήταν η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, αυτό στάθηκε αδύνατο γιατί το Λαογραφικό Μουσείο παραμένει κλειστό τα τελευταία πέντε χρόνια.

Έτσι, δεν μπορέσαμε να δούμε τα εκθέματα και εγκαταλείψαμε την αρχική ιδέα .

Επίσης ο υπεύθυνος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης δε μας επέτρεψε να πάρουμε συνέντευξη από κάποιο μέλος της κοινότητας, λόγω της μεγάλης ηλικίας τους.

Πάντως, η πορεία της εργασίας, από την αρχή μέχρι το τέλος , ήταν ομαλή και μπορούμε να πούμε πως από όλη αυτή την ερευνητική διαδικασία αποκομίσαμε πολλά πράγματα τόσο σε επίπεδο γνώσεων, όσο και σε επίπεδο συνεργατικότητας, και συλλογικής δουλειάς.