ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΠΙΔΑΚΗΣ

Συνθέτης, αναληρωτής καθηγητής σύνθεσης Τ.Μ.Σ., Α.Π.Θ.

 

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960. Άρχισε μαθήματα ιάνου στο Κρατικὸ δεῖο Θεσσαλονίκης αό το οοίο αοφοίτησε με τυχία ιάνου (τάξη Γ. Θυμῆ), αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας (τάξεις Θ. Μιμίκου και Κ. Νικήτα). Με την οικονομικὴ βοήθεια διαφόρων υοτροφιών συνέχισε τις σουδές του, σε μετατυχιακό είεδο, στο Boston University (Masters in Composition, 1987) όου σούδασε με τους Θ. Αντωνίου και B. Rands και, σε διδακτορικὸ είεδο, στο Northwestern University (Doctor of Music, 1992) όου σούδασε με τους A. Stout και W. Karlins. Παράλληλα αρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης με τους, μεταξὺ άλλων, Ι. Ξενάκη, P. Boulez, O. Messiaen, T. Takemitsu, R. Felciano.

 

Το συνθετικό του έργο εριλαμβάνει έργα για ορχήστρα (Διαδρομὴ (Route E-75), Ιn a State of Flux IIa, Τρία Πορτρέτα, Πέντε Κομμάτια γιὰ Ορχήστρα, Impromptu noir για ιάνο και ορχήστρα), κάθε είδους ενόργανα και φωνητικὰ σύνολα (Vera Quartet, Entweder Oder, Ειστροφή, Ο Κύκλος της Ειστροφής), σόλο όργανα (Πέντε Πρελούδια για ιάνο, Προοτικές, Σχόλια, AkiraΆs Dream, Ein andrer Hauch, Taxims, Εμειρίκος Α᾽, Τα Σύννεφα) καθὼς και ηλεκτρονική μουσική (Requiem, Die Niemandsrose, Αφήγηση). Το συνθετικό του έργο έχει αρουσιασθεί την τελευταία δεκαετία διεθνώς (Νέα Υόρκη [Carnegie Hall], Σικάγο [Chicago Symphony Orchestra Hall], Βοστώνη, Ιλλινόϊς, Βιέννη [Wiener Kontzerthaus], Κρέμσιρ (Τσεχοσλοβακία), Παρίσι, Ρίγα (Λιθουανία) και στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λευκάδα, Κέρκυρα κ.α.) αό γνωστούς έλληνες, αμερικάνους και ευρωαίους μουσικούς, ορχήστρες και συγκροτήματα σύγχρονης μουσικής (Ορχήστρα των Χρωμάτων, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα, ΑLEA III, Divertimento Ensemble, Arditti Quartet, DissonArt Ensemble, Klangforum, UMS n JIP κ.ά.). Τα ερισσότερα αό τα έργα του είναι αναθέσεις φεστιβὰλ (Φεστιβάλ Ηρακλείου, Φεστιβάλ Λευκάδας κ.ά.), μουσικών και άλλων οργανισμών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997, Φιλεκαιδευτική Εταιρεία κ.ά.), ορχηστρών καί συγκροτημάτων σύγχρονης μουσικής (Κ.Ο.Θ., Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, ALEA III, κ.ά.), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Γ᾽ Πρόγραμμα) καθώς και ανεξάρτητων μουσικών.

 

Πέρα αό τη συναυλιακή μουσική, έγραψε μουσική για θέατρο (Η Τρικυμία του Σαίξηρ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Ο Δον Κιχώτης σε νέες εριέτειες του Β. Ζιώγα, Η Ειστροφὴ των Τσε του Γ. Χρυσούλη, Θέατρο Σημείο), χορὸ (Ελκυστές, χορευτική ομάδα Χορευτές) και ολυθεάματα.

 

Έχει βραβευθεί με το βραβείο Faricy Award for Creative Music για το κουαρτέτο εγχόρδων Vera Quartet ( situations) και με το Γ᾽ Βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης Γ.Α. Πααϊωάννου για το έργο In Memoriam για σόλο βιολί.

 

Στὴ δισκογραφία ρωτοεμφανίσθηκε με το CD (LYRA) Έλληνες Συνθέτες με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων το 2001. Το 2003 κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. και την Γερμανία το CD Of Time and Place (Capstone Records) ου εριλαμβάνει το έργο του για σόλο κλαρινέτο AkiraΆs Dream. Το 2004 κυκλοφόρησε το CD (LYRA) Έργα για Ορχήστρα Ελλήνων Μουσουργών ου εριλαμβάνει το ορχηστρικό του έργο ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ROUTE E-75) με την Συμφωνική Ορχήστρα Βουλγαρίας. Τέλος, το 2007 κυκλοφόρησε το CD Ορχήστρα των Χρωμάτων - Πρώτες εκτελέσεις ου εριλαμβάνει το έργο του IN A STATE OF FLUX ΙΙa για βιολί, ιάνο και ορχήστρα και το 2010 το CD (Dissonance Records) Present Perfect ου εριλαμβάνει το έργο του ΤRIPTYCH για φλάουτο, τσέλο και ιάνο.

 

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα μουσικολογικά εριοδικά όως Μουσικολογία, Μουσικός Λόγος, Μουσικά ενώ έχει συνεργασθεί με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τη συγγραφή ρογραμμάτων – κυρίως, αν και όχι αοκλειστικά - συναυλιών σύγχρονης μουσικής.

 

Έχει διδάξει ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στις H.Π.A και την Ελλάδα Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού δείου Πετρούολης (1993 – 2001) και κατά τα έτη 1996-2000 δίδαξε ανώτερα θεωρητικὰ και σύνθεση στο Tμήμα Mουσικών Σουδων του Ιονίου Πανειστημίου.

 

Το 2000 εξελέγη είκουρος καθηγητής στο Tμήμα Mουσικών Σουδών του Αριστοτελείου Πανειστημίου Θεσσαλονίκης.  Αό το 2008 είναι Αναληρωτής Kαθηγητής Σύνθεσης. Το 2010 ίδρυσε και διευθύνει έκτοτε το Εργαστηρίο Σύγχρονης Μουσικής (Ε.Σ.Μ.) του ΑΠΘ και αό το 2013 είναι ρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σουδών. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Mουσουργών.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Σουδές

Λίστα Έργων

Συναυλίες

Δημοσιεύσεις