το νησι

Αρμονογραφίες, ανεμογραφίες

Και άλλες εφήμερες κατασκευές

το νησι

The Bathers by Vassilis Zaverdas

Κάτω από το ρηχό νερό με τις ροζ αποχρώσεις βρίσκεται ένα δίκτυο ρωγμών μέσα στην λάσπη, που συνθέτει το παζλ πάνω στο οπείο βρίσκονται οι ξέρες της αρμύρας. Καθώς ατένιζα το Site, η δόνηση του έφτανε ως πέρα στον ορίζοντα φέρνοντας κατα νου έναν ακίνητο κυκλώνα, ενώ το φως που τρεμόπαιζε έκανε ολόκληρη την περιοχή να μοιάζει σαν να σείεται. Ένας λανθάνων σεισμός εξαπλωνόταν στην τρεμουλιαστή ησυχία, δημιουργώντας μια αίσθηση ιλίγγου χωρίς κίνηση. Αυτό το site ήταν ένας περιστροφικός μηχανισμός που περικλειόταν από μια απέραντη σφαιρικότητα.

Κοιτώντας προς τα κάτω, το βλέμμα σου πάει μία από την μια πλευρά και μία από την άλλη, ξεδιαλέγοντας τυχαίες εναποθέσεις κρυστάλλων αλατιού στα εσωτερικά ή εξωτερικά άκρα, ενώ ο συνολικός όγκος καθρεφτίζει το ακανόνιστο του ορίζοντα.

Το νερό λειτουργούσε ως ένας τεράστιος θερμικός καθρέφτης. Από εκείνη τη θέση, η φλεγόμενη αντανάκλαση έφερνε κατά νου την πηγή ιόντων ενός κυκλότοπου, η οποία εκτεινόταν σε ένα στρόβιλο κατακρημνισμένων υλικών. Κάθε αίσθηση ενεργειακής επιτάχυνσης εξέπνευσε μέσα στην περιδινούμενη ακινησία της καθρεφτισμένης θερμότητας.

Ήταν λες και την ξηρά τη διαπερνούσαν κύματα και παλμικότητες, ενώ η λίμνη έμενε σταθερή σαν βράχος. Η όχθη της λίμνης έγινε η άκρη του ήλιου, μια καμούλη σε αναβρασμό, μια έκρηξη που υψωνόταν σε φλογερή κλιμάκωση.

Έχει κανείς την τάση να βλέπει στους χάρτες πράγματα που δεν υπάρχουν. Ένας μικροφακός εφαρμοσμένος στο άκρο μιας φωτογραφικής μηχανής στιρηγμένης πάνω σε ένα στιβαρό τρίποδο θα ανίχνευε την τροχιά των ¨απόντων εικόνων¨ στα κενά διαστήματα του χάρτη. Η μηχανή σάρωνε από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Οι δρόμοι στον χάρτη γινόταν ένα πλέγμα από διακεκομμένες γραμμές, ενώ η λίμνη διαγραφόταν στον ορίζοντα σαν ένα σπασμένο ασημένιο βραχιόλι. Οι λόφοι άρχισαν να μοιάζουν με λιωμένες μάζες, καθώς πλύριζαν με ένα καχριμπαρένιο φως. Πήραμε δρόμους που δεν κατέληγαν πουθενά, φτάνοντας σε αδιέξοδο. Αμμουδερές πλαγιές έμοιαζαν με πηχτές μάζες αντίληψης. Κινούμενοι αργά, φτάσαμε κοντά στη λίμνη, που έμοιαζε με αδρανές καταπέτασμα σε αχνό βιολετί χρώμα, παγιδευμένο μέσα σε μια πέτρινη μήτρα, πάνω στο οποίο ο ήλιος άδοιαζε το εξωντοτικό του φως

Υδατογραφίες

Ανεμογραφίες

Κυματογραφίες

Περιδινήσεις στην επιφάνεια του νερού

Περιδινήσεις στην επιφάνεια του νερού

Εδαφογραφίες

Χαρτογραφία

Agnese Battista, Marciana - Cartografia manoscritta

Πορτολάνος, 1554, Agnese Battista, Marciana

Ναυμαχία της Ναυπάκτου, G.P. Contarini, Βενετία, 1572

G. Weigand Gustav, 1890

νήσος της φοινικιάς

νήσος της φοινικιάς με αλατοπηγία

Σύγκριση χαρτών

Απτικοί ξύλινοι χάρτες των Ίνουιτ

Απτικοί χάρτες

×