Μουσείο και μουσειακή έκθεση - θεωρία και πρακτική.
Μουσείο και μουσειακή έκθεση
θεωρία και πρακτική
Εκδόσεις Εκδόσεις Εντευκτηρίου και ΔΠΜΣ Μουσειολογία, Θεσσαλονίκη, 2013
Μουσείο και μουσειακή έκθεση
θεωρία και πρακτική

Εκδόσεις Εκδόσεις Εντευκτηρίου και ΔΠΜΣ Μουσειολογία
Θεσσαλονίκη, 2013

Περίληψη

Το μουσείο είναι για τις σημερινές κοινωνίες ένας κεντρικός θεσμός τόσο παραγωγής ιδεολογίας και κοινωνικής συνοχής όσο και παιδείας και αναψυχής. Είναι προνομιακός τρόπος άσκησης δημιουργικότητας στη νοηματική σύλληψη των φαινομένωνπολιτισμού και στη μέσω των αισθήσεων επικοινωνία τους με το κοινό.


Περισσότερα
Σημειώσεις Φιλότεχνες για τη Σύγχρονη Τέχνη. Για όσους η σύγχρονη τέχνη είναι συχνά ανιαρή.
Σημειώσεις Φιλότεχνες για τη Σύγχρονη Τέχνη.
Για όσους η σύγχρονη τέχνη είναι συχνά ανιαρή.
Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα, 2007
Σημειώσεις Φιλότεχνες για τη Σύγχρονη Τέχνη
Για όσους η σύγχρονη τέχνη είναι συχνά ανιαρή

Εκδόσεις Παπασωτηρίου
Αθήνα, 2007

Από το οπισθόφυλλο:

«Σε έγκυρους χώρους σύγχρονης τέχνης βλέπουμε να παρουσιάζονται και να προβάλλονται, μεταξύ άλλων, και έργα όπως: τυχαίοι ή τακτοποιημένοι σωροί οικοδομικών ή άλλων υλικών, παλιά ή καινούρια κοινά χρηστικά αντικείμενα ή και πραγματικά σκουπίδια απλώς ακουμπισμένα στο δάπεδο, πίνακες με καταφανώς ηθελημένη απουσία όχι μόνο αντιληπτής μορφής και περιεχομένου αλλά και οποιουδήποτε ίχνους χρωματικής ή άλλης επέμβασης, ακόμη και έργα όπου η γραπτή ή προφορική εκφορά της καλλιτεχνικής ιδέας υποκαθιστά την παρουσία του ίδιου του έργου, φωτογραφίες δημοσιογραφικού χαρακτήρα, καταφανώς άτεχνα βίντεο προσωπικών απόψεων ή πολιτικών γεγονότων και ούτω καθεξής. Εννοείται λοιπόν ότι αυτά βρίσκονται εκεί για να τα προσλάβουμε ως έργα τέχνης αντιπροσωπευτικά της εποχής μας.


Περισσότερα
Μουσείο και Νεωτερικότητα
Μουσείο και Νεωτερικότητα
Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα, 2007
Μουσείο και Νεωτερικότητα

Εκδόσεις Παπασωτηρίου
Αθήνα, 2007

Περίληψη

Το βιβλίο επιχειρεί μια συνοπτική αλλά πολύπλευρη μουσειολογική-αρχιτεκτονική προσέγγιση στο φαινόμενο του σύγχρονου μουσείου.

Το μουσείο, ως θεσμός και ως κτίριο, εμφανίστηκε στις δυτικές κοινωνίες μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα. Από τότε είχε μια συνεχή και θεαματικά επιταχυνόμενη εξέλιξη και ανάπτυξη. Κατά τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια του 20ου αιώνα εγκαινιάστηκαν περισσότερα μουσεία απ’ ό,τι κατά τα προηγούμενα εκατόν εβδομήντα πέντε, δηλαδή από τότε που άνοιξε τις πύλες του το πρώτο ευρωπαϊκό μουσείο. Σήμερα το μουσείο, απαραίτητος πολιτιστικός εξοπλισμός τόσο για μια μητρόπολη όσο για μια κωμόπολη, τόπος μαζικής επίσκεψης, θέμα στον ημερήσιο τύπο, περιζήτητο αντικείμενο ανάθεσης για το διεθνές αρχιτεκτονικό star system, συχνά τοπόσημο και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για μια περιοχή, αποτελεί αυτονόητο συστατικό της μαζικής μας κουλτούρας. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;


Περισσότερα
Η Ιλιάδα – O κόσμος μας
Η Ιλιάδα – O κόσμος μας
Εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα, 2003
Η Ιλιάδα – O κόσμος μας

Εκδόσεις Εξάντας
Αθήνα, 2003

Περίληψη

Πόσο άλλαξε και πόσο έμεινε ίδια η αντίληψη και η κατανόηση του κόσμου μας από το λυκαυγές του δυτικού πολιτισμού, τον αιώνα του Oμήρου, μέχρι σήμερα; Σ’ αυτό το ερώτημα αυτογνωσίας προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο.

O κόσμος του ομηρικού ανθρώπου περιγράφεται σε πέντε κεφάλαια με ισάριθμα ερωτήματα: Παρατήρηση και περιγραφή του κόσμου. Aντίληψη και χειρισμός του χρόνου. Πόσο συχνά και πότε κερδίζει ο καλύτερος. Ποιά στάση απέναντι στα ανθρώπινα διδάσκει ο Όμηρος και ποιό ήθος προτείνει. Ποια είναι η αντίληψη του ομηρικού ανθρώπου για τον ορατό και αόρατο κόσμο και τι νόημα βγάζει από αυτόν.


Περισσότερα
Επιστήμη και Σχεδιασμός ή Δεν Είμαστε Εντελώς Μόνοι
Επιστήμη και Σχεδιασμός ή Δεν Είμαστε Εντελώς Μόνοι
Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα, 2002
Επιστήμη και Σχεδιασμός
ή Δεν Είμαστε Εντελώς Μόνοι

Εκδόσεις Παπασωτηρίου
Αθήνα, 2002

Eισαγωγή

«Tο βιβλίο αυτό κατά το πρώτο του μέρος αποτελεί ολοκλήρωση ενώ κατά το δεύτερο αποτελεί επέκταση του βιβλίου μου Aρχιτεκτονικός Σχεδιασμός - Tι είναι αυτό; Παράλληλα το πρώτο μέρος χρησιμεύει επιπλέον και ως εμπειρικό υλικό, ως γείωση του αναγκαστικά αφηρημένου δεύτερου μέρους.

Σ’ εκείνο το βιβλίο είχα προτείνει “εν σχεδίω” ένα πλαίσιο Θεωρίας του Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, δηλαδή μία περιγραφή και ερμηνεία της νοητικής αυτής δραστηριότητας. Mαζί μ’ αυτό είχα προσπαθήσει να δείξω ότι οι σημαντικές, κι εμφανιζόμενες εν πολλοίς ως ανεξήγητες, ιδιορρυθμίες τόσο της πρακτικής όσο και της κοινώς λεγόμενης “θεωρίας” (1*) του σχεδιασμού, ανάγονται στην ίδια την μοναδική φύση της σχεδιαστικής δραστηριότητας, έχουν δε την ερμηνεία τους εφόσον γίνει κατανοητή αυτή η φύση του σχεδιασμού.


Περισσότερα
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός. Τι είναι αυτό;
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός. Τι είναι αυτό;
Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα, 1996
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός. Τι είναι αυτό;

Εκδόσεις Παπασωτηρίου
Αθήνα, 1996

Παρατίθενται αποσπάσματα από το βιβλίο με αναφορά στις αντίστοιχες σελίδες:

Εισαγωγικά επισημαίνονται οι ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού: “H έννοια του σχεδιασμού θα πρέπει να αντιδιαστέλλεται προς της έννοια της επιστημονικής δραστηριότητας, η οποία στην αμιγή της μορφή, έχει ως αποκλειστικό στόχο να περιγράψει και να ερμηνεύσει τα στοιχεία του περιβάλλοντος” (σ.22), είτε πρόκειται για υλικό περιβάλλον (δηλ.την Φύση), είτε για κοινωνικό περιβάλλον. Ο σχεδιασμός ορίζεται ως η ανθρώπινη νοητική δραστηριότητα κατά την οποία το υποκείμενο, με δεδομένη μια επαρκώς διατυπωμένη πρόθεση, ή αλλιώς ένα “πρόγραμμα” για αλλαγή μιας υπάρχουσας κατάστασης, καταλήγει σε πρόταση μιας μελλοντικής κατάστασης, η οποία θεωρείται ικανοποιητικότερη της πρώτης...


Περισσότερα
Τέσσερα Συστήματα Αξιών στη Θεωρία της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής
Τέσσερα Συστήματα Αξιών στη Θεωρία της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής
Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1985
Τέσσερα Συστήματα Αξιών στη Θεωρία της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής

Εκδόσεις Ζήτη
Θεσσαλονίκη, 1985

Περίληψη

Τι είναι αυτό που κάνει την θεωρία της αρχιτεκτονικής να εξελίσσεται έτσι ιδιόρρυθμα, με ασυνέχειες, άλματα και ιδεοληψίες; Που έχει ως συνέπεια οι αρχιτέκτονες, ως σώμα βέβαια, να συμπεριφέρονται εξίσου περίεργα: Με ενθουσιασμό και αψηφισιά, σαν ανέμελα παιδιά, να ρίχνονται σε μια κατεύθυνση σκέψης, να παράγουν «θεωρίες», κατά κανόνα ανυπόστατες, και να τις προπαγανδίζουν με ενθουσιασμό, να κάνουν παταγώδη λάθη, να απογοητεύονται και, χωρίς να πολυψάχνουν το γιατί, εν σώματι και με τον ίδιο ενθουσιασμό, να αρχίζουν ξανά, για να ξαναπάθουν τα ίδια…

Η μελέτη αυτή προσπαθεί να συμβάλλει στην κατανόηση της θεωρίας της αρχιτεκτονικής και του ιδιόρρυθμου φαινομένου της εξέλιξής της.


Περισσότερα
Ηλιασμός
Ηλιασμός
Εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη, 1985
Ηλιασμός

Εκδόσεις Παρατηρητής
Θεσσαλονίκη, 1985

Εισαγωγικό σημείωμα

Το μικρό αυτό βοήθημα θέλει να δώσει στον μελετητή την δυνατότητα να κάνει, κατά τις διάφορες φάσεις του σχεδιασμού, γρήγορες και σχετικά ακριβείς εκτιμήσεις για τον ηλιασμό σε συνθήκες ελληνικού χώρου.

Περιλαμβάνει δύο παράλληλες εναλλακτικές τεχνικές για το ίδιο αντικείμενο, την τεχνική των πινάκων ηλιασμού και των διαγραμμάτων ηλιασμού. Ο κάθε μελετητής μπορεί να επιλέξει ποια από τις δυο ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο δουλειάς του κι αυτήν να μεταχειρίζεται, αν και σύντομα θα διαπιστώσει ότι ανάλογα με τον τύπο των ερωτημάτων, η μία ή η άλλη μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία ή ακρίβεια.

Η τεχνική των πινάκων ηλιασμού παρουσιάζεται στο πρώτο μέρος και η τεχνική των διαγραμμάτων ηλιασμού στο δεύτερο μέρος του βοηθήματος...


Περισσότερα
Τυπολογία της Κατοικίας
Τυπολογία της Κατοικίας
Εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη, 1983
Τυπολογία της Κατοικίας

Εκδόσεις Παρατηρητής
Θεσσαλονίκη, 1983

Εισαγωγή

Στην Εισαγωγή στην τυπολογία των κτιρίων αναφερθήκαμε στο περιεχόμενο, τη σκοπιμότητα και τις μεθόδους της κτιριακής τυπολογίας, επιχειρώντας να θέσουμε μια γενικότερη μεθοδολογική βάση για την τυπολογική μελέτη κάθε είδους κτιρίου. Εκεί κάναμε τη διάκριση συγχρονικής και διαχρονικής κτιριακής τυπολογίας, και στη συγχρονική εντοπίσαμε τρεις ενότητες μελέτης : της μελέτης του χρήστη και των αναγκών του, των φορέων και του θεσμικού τους πλαισίου καθώς και των ίδιων των κτισμάτων.

Εδώ θ’ αναφερθούμε ειδικά στην τυπολογική εξέταση της κατοικίας. Πρόθεση μας θα ήταν βέβαια η συγκέντρωση της προσοχής μας στην ανάδειξη των φαινομένων και των προβλημάτων της ελληνικής κατοικίας με μια παράλληλη παρουσίαση των αντίστοιχων στοιχείων σε κοινωνικοπολιτισμικούς χώρους συγγενείς με τον δικό μας, ώστε να γίνεται...


Περισσότερα
Η Οργάνωση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης
Η Οργάνωση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης
Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1982
Η Οργάνωση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης

Εκδόσεις Ζήτη
Θεσσαλονίκη, 1982

Απόσπασμα από την Εισαγωγή:

«Το βιβλίο αυτό προτείνει έναν τρόπο οργάνωσης της αρχιτεκτονικής μελέτης, δηλαδή ασχολείται με την πληροφορία που περιλαμβάνει η μελέτη και με το πώς αυτή καταγράφεται αποτελεσματικά σε σχέδια και κείμενα.

Για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενη παρανόηση πρέπει αμέσως να τονιστεί ότι δεν πρόκειται εδώ για μια μεθόδευση του ίδιου του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, δηλαδή της διαδικασίας που οδηγεί στη λύση του αρχιτεκτονικού προβλήματος, αλλά για μια συστηματοποίηση του τρόπου με τον οποίο η λύση διατυπώνεται στην αρχιτεκτονική γλώσσα.

Δεν θα έπρεπε βέβαια κανείς να παραβλέψει ότι η επιλογή του τρόπου οργάνωσης της μελέτης έχει κάποιες επιπτώσεις στη μεθόδευση της ίδιας της διαδικασίας σχεδιασμού και πολύ περισσότερες στην οργάνωση του μελετητικού γραφείου, αναφορικά τόσο με την κατανομή της εργασίας, όσο και με την αρχειοθέτηση και τον χειρισμό της πληροφορίας...


Περισσότερα
Εισαγωγή στην Τυπολογία των Κτιρίων
Εισαγωγή στην Τυπολογία των Κτιρίων
Εκδόσεις Έδρας Κτιριολογίας Π.Σ. Α.Π.Θ., 1975
Εισαγωγή στην Τυπολογία των Κτιρίων

Εκδόσεις Έδρας Κτιριολογίας Π.Σ. Α.Π.Θ.
1975

Περίληψη

Κτιριολογία ονομάζεται ο επιστημονικός κλάδος που μελετά συστηματικά τους υφιστάμενους τύπους κτιρίων. Eιδικότερα προσπαθεί να κατανοήσει και να περιγράψει τις κατηγορίες, τα είδη και τους τύπους κτιρίων που υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό ή/και γεωγραφικό χώρο, να ερμηνεύσει γιατί τα κτίρια αυτά είναι όπως είναι και όχι διαφορετικά και να συστηματοποιήσει κριτήρια για την ποιοτική τους αξιολόγηση.

Συνεπώς η Κτιριολογία είναι ένας τυπικά αναλυτικός επιστημονικός κλάδος, ο οποίος μαζί με άλλους αντίστοιχους (π.χ. δομική μηχανική, ιστορία αρχιτεκτονικής, παραστατική γεωμετρία) προσφέρει δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιεί στην συνθετική του φάση ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός...


Περισσότερα

Επιστροφή στην αρχή