Χρυσόστομος Σταμούλης
 

 

Ι. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΠΟΥΔΕΣ

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης γεννήθηκε το 1964 στην Άφυτο Χαλκιδικής και είναι γραμμένος στα Μητρώα Αρρένων της Κοινότητας Αφύτου, νομού Χαλκιδικής. Είναι παντρεμένος με την Ιωσηφίνα Κατωφλίδου, και έχουν δύο παιδιά, τον Αθανάσιο και την Αλεξάνδρα.

Τη σχολική χρονιά 1981/1982 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μέση Εκπαίδευση, αποφοιτώντας από το 5ο Λύκειο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Το 1983 γράφτηκε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου όπου παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία, κατόπιν εξετάσεων, τον πρώτο χρόνο σπουδών. Το 1984 γράφτηκε κατόπιν εξετάσεων, στο τρίτο εξάμηνο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1987 έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας με βαθμό "Λίαν Καλώς" (8).

Το Σεπτέμβριο του 1987 ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας του Durham University της Αγγλίας, ως υπότροφος της Αγγλικανικής Εκκλησίας (The Harold Buxton Trust. Archbishop of Canterbury's Secretary for Ecumenical Affairs και τη συνδρομή του Bishop of Durham the Right Reverend Dr. D. E. Jenkins). Οι μεταπτυχιακές του σπουδές στο εξωτερικό διήρκεσαν τρία τρίμηνα, κατά τα οποία ως full-time φοιτητής του προγράμματος Master of Arts, στον τομέα Patristic and Dogmatic Theology, παρακολούθησε τα μαθήματα των κλάδων της Πατρολογίας, της βυζαντινής και σύγχρονης Ορθόδοξης Θεολογίας, της Οικουμενικής κίνησης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατά τη διάρκεια των εκεί σπουδών του συνεργάστηκε με τον καθηγητή π. Γεώργιο Δράγα και παρακολούθησε μαθήματα των  J. Ν. Saward, D. R. Forster, G. Bonner και D. V. Hardy. Βασικό αντικείμενο ειδικότητας υπήρξε η παρακολούθηση και συμμετοχή, με την παρουσίαση εργασιών, σεμιναρίου σπουδής στη διδασκαλία του αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας. Εκπόνησε διπλωματική εργασία με τον τίτλο St. Cyril of Alexandria’s Doctrine of the Theotokos, με σύμβουλο τον καθηγητή π. Γεώργιο Δράγα. Το Σεπτέβριο του 1988, με τη σύμφωνη γνώμη του συμβούλου καθηγητή π. Γεωργίου Δράγα και της ολομέλειας των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Durham University, αποφάσισε τη διακοπή του προγράμματος σπουδών του, που προέβλεπε υποβολή της παραπάνω εργασίας, με σκοπό την έναρξη της διαδικασίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με το ίδιο θέμα στο Τμήμα Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. (βλ. φωτοτυπία αριθμ. 1).

Τον Οκτώβριο του 1988 άρχισε επισήμως την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής με θέμα: Η Θεοτόκος κατά τον Κύριλλο Αλεξανδρείας. Σύμβουλος καθηγητής ορίστηκε από την γενική συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας ο καθηγητής κ. Ν. Ματσούκας, με τον οποίο υποψήφιος συνεργαζόταν εντατικά καθ’ όλη τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών.

Στις 22 Μαΐου του 1989 υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή, η οποία ύστερα από τις σχετικές διαδικασίες εγκρίθηκε από το Τμήμα Θεολογίας για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος και βαθμολογήθηκε με "Άριστα".

Στις 22 Ιουνίου του 1989 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το Σεπτέμβριο του 1989 έως τον Μάρτιο του 1991 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως στρατιώτης πεζικού, στον Ελληνικό Στρατό.

Από το Σεπτέμβριο του 1988 έως τον Αύγουστο του 1995, με εξαίρεση το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, εργάστηκε ως καθηγητής του μαθήματος των θρησκευτικών στην Ελληνογαλλική Σχολή ΚΑΛΑΜΑΡΙ. Παράλληλα από τον Οκτώβριο του 1991 έως και τον Ιούνιο του 1994 εργάστηκε και στο NORTH COLLEGE, ως καθηγητής της Φιλοσοφίας και συναφών μαθημάτων του Τμήματος Κοινωνικών Σπουδών. Το Νοέμβριο του 1994 εξελέγη λέκτορας της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, στο τμήμα Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.

Στις 31 Αυγούστου του 1995 διορίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του (Φ.Ε.Κ. 143/24.8.95 και έγγραφο της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. Αριθμ. Πρωτ. Α' 14943/31.8.95). Τον Μάιο του 1999 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής με θητεία της Δογματικής και Συμβολικής θεολογίας, στο ίδιο Τμήμα και στην ίδια Σχολή. Διορίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του 1999 (Φ.Ε.Κ. 152/30.9.99 και έγγραφο της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. Αριθμ. Πρωτ. Α' 1200/5,10.99). Από τότε και έως σήμερα υπηρετεί σε αυτή τη θέση.

Τον Μάιο του 2003 και ύστερα από την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία (βλ. έγγραφο αριθμ. 945/6-3-2003 του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με τα συνημμένα αποσπάσματα πρακτικών της διαδικασίας μονιμοποίησης) μονιμοποιήθηκε σε οργανική θέση ΔΕΠ της βαθμίδας του Επίκουρου Καθηγητή του Τομέα Δογματικής Θεολογίας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. (Φ.Ε.Κ. 97/7-5-2003 και έγγραφο της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. Αριθμ. Πρωτ. 23789/15-5-2003).

Τον Απρίλιο του 2004 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, στο Τμήμα Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2004 διορίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του (Φ.Ε.Κ. 258/26-10-2004 και έγγραφο της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. Αριθμ. Πρωτ. 14872/03-11-2004). Από τότε και έως σήμερα υπηρετεί σε αυτή την θέση.

Τον Ιούνιο του 2009 εξελέγη Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, στο Τμήμα Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Στις 5 Νοεμβρίου του 2009 διορίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του (Φ.Ε.Κ. 879/27-10-2009 και έγγραφο της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. Αριθμ. Πρωτ. 19629/05-11-2009). Από τότε και έως σήμερα υπηρετεί σε αυτή την θέση.

Εξελέγη πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. για τη διετία 2011-2013.

Επανεξελέγη πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. για  τη διετία 2013-2015.

Από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και σήμερα είναι μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., με την ιδιότητα του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας..

 

 

Γνωρίζει την αγγλική και σερβοκροατική γλώσσα.

 

II ΑΛΛΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική. Άρχισε τις σπουδές του το 1976 στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στις τάξεις των: φλάουτο (καθ. Πέτρος Σουσάμογλου), σολφέζ - θεωρίας (καθ. Γιάννης Μάντακας και Πέτρος Μπεκιαρίδης) και χορωδίας (καθ. Δημήτρης Αθανασιάδης). Υπήρξε υπότροφος του Μακεδονικού Ωδείου από το 1977 έως και το 1980. Το 1981 εισήλθε κατόπιν εξετάσεων στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στις τάξεις των: φλάουτου (καθ. Tone Takahachi και Elia Makovey), αρμονίας (καθ. Θεόδωρος Μιμίκος), σολφέζ (καθ. Κώστας Γριμάλδης), Ιστορίας και μορφολογίας (καθ. Δημήτριος Θέμελης) και ορχήστρας - χορωδίας (καθ. Άλκης Μπαλτάς). Ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του το 1983.

Από το 1976 ασχολείται με τη χορωδιακή μουσική. Υπήρξε μέλος των χορωδιών Ι.Ν. Αναλήψεως, του Μ.Α.Σ. Γαλαξίας, του Κ.Ω.Θ. και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε βοηθός διευθυντού της χορωδίας του Μ.Α.Σ. Γαλαξίας και Διευθυντής της Ορχήστρας Νέων του Ι.Ν. Αναλήψεως.

Σήμερα διευθύνει τη Χορωδία και την Ορχήστρα νέων Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Θεσσαλονίκης, που ίδρυσε το 1991 με σκοπό την προώθηση της ελληνικής μουσικής (Βυζαντινής-Δημοτικής-Σύγχρονης) στη Χορωδιακή πράξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής υπόστασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας. Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες (Σ. Κουγιουμτζής, Γ. Μαρκόπουλος), διευθυντές ορχηστρών (Α. Μυράτ, M. Yates, Κ. Δημηνάκης, Θ. Ορφανίδης) συμφωνικές ορχήστρες (Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, Orchestra Mobile, Kammerorchester Orpheus (Wien), Συγχρονία Θεσσαλονίκης) και τραγουδιστές της Ελλάδας και του Εξωτερικού (Γ. Νταλάρας, Μ. Φραγκούλης, Σ. Θεοδωρίδου, Κ. Πατσαλίδης, Κ. Μακεδόνας, Δ. Μπάσης, Μ. Κανά, Λ. Καλημέρη, Αιμ. Κουγιουμτζή, Π. Γαϊτάνος, Χ. Γαργανουράκης, Λ. Χαλκιάς,  Μ. Χατζημανώλης, Μ. Παπαζήσης, Ντέμπορα Μάγιερς, Κιμ Κρίσγουελ, κ.α.).

Στο χώρο της σύνθεσης εισέρχεται το 1998 παρουσιάζοντας την πρώτη του δισκογραφική εργασία με τίτλο Λιταία πύλη (ενορχήστρωση Χ. Σταμούλης), ένδεκα τραγούδια σε πεζά κείμενα, ποίηση και στίχους των Ν. Γ. Πεντζίκη, Α. Σικελιανού, Μ. Φισκέττι, Β. Βαρβαρέσου, Π. Λάιου. Τραγουδούν οι Π. Γαϊτάνος, Μ. Παπαζήσης, Μ. Χατζημανώλης και οι Χορωδίες του πολιτιστικού σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης (ενορχήστρωση Χρυσόστομος Σταμούλης). Ακολούθησαν: 2000 Μάνα μου και Παναγία, συμμετοχή με το τραγούδι Θάλασσα, σε στίχους δικούς του. Τραγουδούν ο Μ. Παπαζήσης και η Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» (ενορχήστρωση Χρυσόστομος Σταμούλης). 2004 Και τα μάτια τους στάζουν Καππαδοκία, Soundtrack του ομώνυμου Ντοκιμαντέρ του Γιάννη Παπακαρμέζη. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν ο κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης και ο Χρυσόστομος Σταμούλης. Ακούγονται επίσης μελοποιημένα αποσπάσματα από το ποίημα του Γιώργου Θέμελη De rerum natura. Τραγουδούν οι Γ. Ανδρεάτος, Π. Θεοχαρίδης, Γ. Καλογήρου, Α. Μπακιρτζής, Τρίφωνο, Μ. Χατζημανώλης και η Χορωδία Νέων «Ιωάννης ο Χρυσόστομος». Διαβάζει ο Γ. Μιχαλακόπουλος (ενορχήστρωση Χρυσόστομος Σταμούλης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης). 2007 Μεταμόρφωσις, δεκαεπτά ορχηστρικά θέματα και δύο τραγούδια, που γράφτηκαν για το Ντοκιμαντέρ Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα. Τραγουδούν οι Νικολέτα Δημητρίου, Νίκος Σπανός και Μ. Χατζημανώλης. Διαβάζει ο Δημήτρης Καρέλλης (ενορχήστρωση Αντώνης Σουσάμογλου). 2007 Το τραγούδι του Ερωδιού, Soundtrack του Ντοκιμαντέρ του Γιάννη Παπακαρμέζη Πρέσπες. Ο τόπος της εύλαλης σιωπής. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει ο Χρυσόστομος Σταμούλης. Τραγουδούν οι Φ. Θεοδωρίδης, Γ. Καλογήρου, Μ. Παπαζήσης και παιδική Χορωδία (ενορχήστρωση Χρυσόστομος Σταμούλης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Αντώνης Σουσάμογλου). 2009 Καλά το λεν’ για το φεγγάρι, συμμετοχή με το τραγούδι Γυναίκα της απόγνωσης, σε στίχους Παναγιώτη Θωμά. Τραγουδάει ο Γιώργος Καλογήρου (ενορχήστρωση Θάνος Σταυρίδης). 2013 Αγάπη σ’ αγαπάω, μαζί με ένα βιβλίο με κείμενα για την αγάπη, που ο συνθέτης επέλεξε, των: Όσκαρ Ουάϊλντ, Χαλίλ Γκιμπράν, Μάνου Χατζιδάκι, Σολομώντα (Άσμα Ασμάτων), Τάσου Λειβαδίτη, Βασιλείου Αγκύρας, Τάκη Βαρβιτσιώτη και Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Τους στίχους υπογράφουν ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Παναγιώτης Θωμά, Σόνια Κούμουρου, ενώ υπάρχουν μελοποιημένοι στίχοι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τραγουδούν  οι Μελίνα Κανά, Γεράσιμος Ανδρεάτος και Απόστολος Ρίζος.

Συμμετείχε με μουσική επένδυση στην παράσταση «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, της ομάδας Dance Promotion Group.

 

III. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Α΄ Διδασκαλία στο Α.Π.Θ.

 

1. Χειμερινό Εξάμηνο 1995/96:

α. Ιστορία της Ορθόδοξης Θεολογίας και Πνευματικότητας (Υποχρεωτικό μάθημα Ε' Εξαμήνου). Η διδασκαλία του μαθήματος έγινε υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Ν. Ματσούκα.

β. Ιστορία της Δυτικής Θεολογίας και Πνευματικότητας (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ' Εξαμήνου). H διδασκαλία του μαθήματος έγινε υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Ν. Ματσούκα.

2. Θερινό Εξάμηνο 1996:

α. Εισαγωγή στη Θεολογική γνωσιολογία (Υποχρεωτικό μάθημα Στ' Εξαμήνου). Ή διδασκαλία του μαθήματος έγινε υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Ν. Ματσούκα.

β. Θεοτόκος και ορθόδοξο δόγμα (Κατ' επιλογή υποχρεωτικό μάθημα).

3.Χειμερινό Εξάμηνο 1996/97:

α. Ιστορία της Δυτικής Θεολογίας και Πνευματικότητας (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ' Εξαμήνου). Η διδασκαλία του μαθήματος έγινε υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Ν. Ματσούκα.

β. Περί Δογμάτων Επιλύσεων 1. Θεολογική Εισαγωγή στο πρόβλημα του ανθρωπομορφισμού (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

4.Θερινό Εξάμηνο 1997:

α. Θεοτόκος και ορθόδοξο δόγμα (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

5.Χειμερινό Εξάμηνο 1997/98:

α. Δογματική και Συμβολική Θεολογία (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ' Εξαμήνου), β. Λόγος και μύθος (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

6.Θερινό Εξάμηνο 1998:

α. Περί Δογμάτων Επιλύσεων 2. Το μυστήριο του Χριστού (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Από την τέχνη της θεολογίας στη θεολογία της τέχνης. Εισαγωγή στην αισθητική θεολογία (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

7.Χειμερινό Εξάμηνο 1998/99:

α. Δογματική και Συμβολική Θεολογία (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ' Εξαμήνου), β. Περί Δογμάτων Επιλύσεων 2. Το μυστήριο τού Χριστού και το μυστήριο της Θεοτόκου (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

8.Θερινό εξάμηνο 1999:

α. Από την τέχνη της θεολογίας στη θεολογία της τέχνης. Εισαγωγή στην αισθητική θεολογία (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Περί Δογμάτων επιλύσεων 3. Φύση και αγάπη. (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

9.Χειμερινό Εξάμηνο 1999/2000:

α. Δογματική και Συμβολική Θεολογία (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ' Εξαμήνου).

β. Περί Δογμάτων 'Επιλύσεων 2. Το μυστήριο του Χριστού και το μυστήριο της Παρθένου (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

10. Θερινό Εξάμηνο 2000:

α. Από την τέχνη της θεολογίας στη θεολογία της τέχνης. Εισαγωγή στην αισθητική θεολογία (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Περί Δογμάτων επιλύσεων 3. Φύση και αγάπη (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

11. Χειμερινό Εξάμηνο 2000/2001 :

α. Δογματική και Συμβολική Θεολογία (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ' Εξαμήνου), β. Περί Δογμάτων Επιλύσεων 2. Το μυστήριο του Χριστού και το μυστήριο της Παρθένου (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

12. Θερινό Εξάμηνο 2001:

α. Από την τέχνη της θεολογίας στη θεολογία της τέχνης. Εισαγωγή στην αισθητική θεολογία (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Περί Δογμάτων επιλύσεων 3. Φύση και αγάπη (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

13. Χειμερινό Εξάμηνο 2001/2002:

α. Δογματική και Συμβολική Θεολογία (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ' Εξαμήνου).

β. Περί Δογμάτων Επιλύσεων. 2. Το μυστήριο του Χριστού και το μυστήριο της Παρθένου (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

14. Θερινό Εξάμηνο 2002:

α. Από την τέχνη της θεολογίας στη θεολογία της τέχνης. Εισαγωγή στην αισθητική θεολογία (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Περί Δογμάτων επιλύσεων 3. Φύση και αγάπη (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

15. Χειμερινό Εξάμηνο 2002/2003:

α. Δογματική και Συμβολική Θεολογία (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ' Εξαμήνου) β. Θεοτόκος και ορθόδοξο δόγμα. Σπουδή στη διδασκαλία του αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

16. Θερινό Εξάμηνο 2003:

α. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Εισαγωγή στη φιλόκαλη αισθητική της Ορθοδοξίας (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Σύγχρονα θεολογικά ρεύματα. Η Δογματική της Ορθοδοξίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

17. Χειμερινό Εξάμηνο 2003/2004:

α. Δογματική Θεολογία Γ'. Έκθεση της ορθόδοξης πίστης (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ' Εξαμήνου).

β. Θεοτόκος και ορθόδοξο δόγμα. Σπουδή στη διδασκαλία του αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

18. Θερινό Εξάμηνο 2004:

α. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Εισαγωγή στη φιλόκαλη αισθητική της Ορθοδοξίας (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Σύγχρονα θεολογικά ρεύματα. Η Δογματική της Ορθοδοξίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα (Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

19. Χειμερινό εξάμηνο 2004/2005

α. Δογματική και Συμβολική Θεολογία (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ΄ Εξαμήνου)

β. Γυναίκα η άνθρωπος (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

20. Θερινό εξάμηνο 2005

α. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Εισαγωγή στην φιλόκαλη αισθητική της Ορθοδοξίας (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Σύγχρονα θεολογικά ρεύματα. Η Δογματική της Ορθοδοξίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

21. Χειμερινό εξάμηνο 2005/2006

α. Δογματική Θεολογία Γ΄. Έκθεση της ορθόδοξης πίστης (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ΄ Εξαμήνου).

β. Θεολογία και κινηματογράφος. Το μυστήριο του θανάτου (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

22. Θερινό εξάμηνο 2006

α. Λαϊκός πολιτισμός και θεολογία (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Σύγχρονα θεολογικά ρεύματα. Η Δογματική της Ορθοδοξίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

23. Χειμερινό εξάμηνο 2006/2007

α. Δογματική Θεολογία Γ΄. Έκθεση της ορθόδοξης πίστης (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ΄ Εξαμήνου).

β. Θεολογία και κινηματογράφος. Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

24. Θερινό εξάμηνο 2007

α. Πολιτισμός και θεολογία (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Η θεολογία του Γρηγορίου του Παλαμά στην ελληνική θεολογία του 20ου αιώνα (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

25. Χειμερινό εξάμηνο 2007/2008

α. Δογματική Θεολογία Γ΄. Έκθεση της ορθόδοξης πίστης (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ΄ Εξαμήνου).

β. Θεολογία και κινηματογράφος. Έρωτας και θάνατος (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

26. Θερινό εξάμηνο 2008

α. Σύγχρονη αθεΐα και Ορθόδοξη θεολογία (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Ο Γρηγόριος Παλαμάς στην θεολογία και τη λογοτεχνία του 20ου αιώνα (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

27. Χειμερινό εξάμηνο 2008/2009

α. Δογματική Θεολογία Γ΄. Έκθεση της ορθόδοξης πίστης (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ΄ Εξαμήνου).

β. Θεολογία και κινηματογράφος. Το μυστήριο του Χριστού (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

28. Θερινό εξάμηνο 2009

α. Γέροντας Σωφρόνιος και Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης: Η τέχνη της θεολογίας και η θεολογία της τέχνης (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Το ρίσκο του Θεού και η σύγχρονη επιστήμη (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

29. Χειμερινό εξάμηνο 2009/2010

α. Δογματική Θεολογία Γ΄. Έκθεση της ορθόδοξης πίστης (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ΄ Εξαμήνου).

β. Θεολογία και κινηματογράφος. Τα άνθη του κακού και οι τεχνητοί παράδεισοι (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

30. Θερινό εξάμηνο 2010

α. Συναντήσεις Ι: Αντιβολές και αντανακλάσεις της Ορθόδοξης θεολογίας με το τραγούδι, την ποίηση και τη λογοτεχνία. Σπουδή στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Ιωάννη Τσαρούχη, τον Γιώργο Θέμελη, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Ο πολιτισμός της σάρκωσης και η ευκαιρία της νεωτερικής αποδόμησης. Ο διάλογος της θεολογίας με τις επιστήμες και τη σύγχρονη αθεΐα (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

31. Χειμερινό εξάμηνο 2010/2011

α. Δογματική Θεολογία Γ΄. Έκθεση της ορθόδοξης πίστης (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ΄ Εξαμήνου).

β. Θεολογία και κινηματογράφος. Σπουδή στον Αντρέι Ταρκόφσκι (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

32. Θερινό εξάμηνο 2011

α. Συναντήσεις ΙΙ: Αντιβολές και αντανακλάσεις της Ορθόδοξης θεολογίας με το τραγούδι, την ποίηση και τη λογοτεχνία. Σπουδή στον Σταύρο Κουγιουμτζή, την Κική Δημουλά και τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Ο θάνατος του Θεού, ο έρωτας και η σύγχρονη επιστήμη (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

33. Χειμερινό εξάμηνο 2011/2012

α. Δογματική Γ’.  Έκθεση της ορθόδοξης πίστης (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ’ Εξαμήνου).

β. Θεολογία και κινηματογράφος. Από την προφητεία της τέχνης στην τέχνη της προφητείας. (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

34. Θερινό εξάμηνο 2012

α. «Οι άγιοι και οι ποιητές ίσως…» ομολογημένες και ανομολόγητες συναντήσεις των Φ. Ντοστογιέφσκυ, Ι. Στραβίνσκυ και Α. Τσέχωφ με τη θεολογία (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Έρως και θάνατος. Προλεγόμενα στο διάλογο της ορθόδοξης θεολογίας με την επιστήμη και τη νεότερη αθεΐα (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

35.  Χειμερινό εξάμηνο 2012/2013

α. Δογματική Γ’.  Έκθεση της ορθόδοξης πίστης (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ’ Εξαμήνου).

β. Θεολογία και κινηματογράφος. Θεόδωρος Αγγελόπουλος: Η αιωνιότητα της στιγμής και η συμβολική-εικονική αποκάλυψη του λόγου (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

36. Θερινό εξάμηνο  2013

α. Ο Γρηγόριος Παλαμάς και η λογοτεχνική «Σχολή της Θεσσαλονίκης» (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Η συμπλοκή των σωμάτων και η ερωτική συγκρότηση του βίου. Ο έρως, η σεξουαλικότητα, η επιθυμία και οι ηδονές στη θεολογία της Ορθόδοξης Ανατολής (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

37. Χειμερινό εξάμηνο  2013/2014

α. Δογματική Γ’.  Έκθεση της ορθόδοξης πίστης (Υποχρεωτικό μάθημα Ζ’ Εξαμήνου).

β. Θεολογία και κινηματογράφος. Ο Θεός της βεβαιότητας και η επανάσταση της αγάπης (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

38. Θερινό εξάμηνο 2014

α. Αλλαγή, συνήθεια και σύνθεση. Η αναζήτηση ταυτότητας της Ορθόδοξης Θεολογίας στην Ελλάδα στη διάρκεια του 20ου και του 21ου αιώνα. (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

β. Η συμπλοκή των σωμάτων και η ερωτική συγκρότηση του βίου. Ο Ο έρως, η σεξουαλικότητα, η επιθυμία και οι ηδονές στη θεολογία της Ορθόδοξης Ανατολής (Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα).

 

Β΄ Επισκέπτης Καθηγητής

 

1. 1997/1998 Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Lund (Σουηδία).

3. 2007/2008 Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Balamand (Λίβανος).

 

Γ΄ Διαλέξεις σε ξένα Πανεπιστήμια

1. 2003 Θεολογική Σχολή Sergey Passat του Πατριαρχείου Μόσχας

2. 2006 Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου Βουκουρεστίου

3. 2010 Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου

 

IV. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Α. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

1. Συμμετοχή με ανακοίνωση:

1) Το Νοέμβριο του 1991 έλαβε μέρος στις εργασίες του Γ Θεολογικού Συνεδρίου της Ι. Μητρ. Θεσσαλονίκης, με γενικό θέμα «Το Άγιον Πνεύμα», στο οποίο παρουσίασε την εισήγηση "H περί εκπορεύσεως του άγιου Πνεύματος διδασκαλία του αγίου Φιλόθεου Κόκκινου" (βλ. δημοσίευμα, αριθμ. 4).

2) Τον Μάρτιο του 1996 συμμετείχε σε συμπόσιο πού οργάνωσε το Κέντρο Μελετών και Κατάρτισης Πολύτεκνης Μητέρας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, με τίτλο "Μητρότητα-Ευγονία-Προγεννητική Αγωγή". Εισηγήθηκε το θέμα "Θεοτόκος η άνθρωπος και το μυστήριο της Μητρότητας".

3) Τον Μάιο του 1996 συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του συμποσίου «Θεολογία και Τέχνη» που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Σωματείο «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Εισηγήθηκε το θέμα «Από την Τέχνη της Θεολογίας στην Θεολογία της Τέχνης» (βλ. δημοσίευμα αριθμός 15, IV).

4) Τον Μάρτιο του 1997 συμμετείχε σε συμπόσιο πού οργάνωσε ό σύλλογος φοιτητών Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. "Γρηγόριος ο Παλαμάς" με τίτλο "Φιλοσοφία και Θεολογία στο Βυζάντιο". Εισηγήθηκε το θέμα "Κατ’ αλήθειαν. Παραλειπόμενα από τη συνάντηση του Ποσειδωνίου με τον Κύριλλο Αλεξανδρείας, τον Γρηγόριο Παλαμά και τον κυρ-Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη". (βλ. δημοσίευμα αριθμός, 15, III).

5) Τον Νοέμβριο του 1999 έλαβε μέρος στις εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, στη Λεμεσό της Κύπρου, που διοργάνωσε η Τ. Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, με θέμα «Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στην ιστορία και το παρόν». Εισηγήθηκε το θέμα «Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στη σύγχρονη ελληνική θεολογία». (βλ. Δημοσίευμα, αριθμ. 19).

6) Τον Μάιο του 2001 έλαβε μέρος σε ημερίδα, στον Ί. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Νεάπολη, πού διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος), με θέμα «Προϋποθέσεις δια την συγγραφήν των Κατηχητικών Βοηθημάτων». Εισηγήθηκε το θέμα «Λό-γος για μια σαρκωμένη πίστη και ζωή», (βλ. Δημοσίευμα, αριθμ. 26).

7) Τον Σεπτέμβριο του 2001 έλαβε μέρος στις εργασίες του 7ου Διαχριστιανικού Συμποσίου, στο Reggio τής Καλαβρίας, στην Ιταλία, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πνευματικότητας του Ποντιφικού "Ateneo Antonianum" σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., με γενικό θέμα Prospettive soteriologiche nella tradizione orientale e occidentale". Εισηγήθηκε το θέμα «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» (Βλ. Δημοσίευμα, αριθμ. 23).

8) Τον Σεπτέμβριο του 2001 έλαβε μέρος στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών, στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας, με θέμα «Unity, Mission and Theology of the Church in the III Millenium», εκπροσωπώντας μαζί με τον καθηγ. Δ. Τσελεγγίδη το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Εισηγήθηκε το θέμα «Ορθόδοξη πίστη και ζωή σε μια σύγχρονη εκκοσμικευμένη κοινωνία» (Αναθεωρημένη μορφή της μελέτης 15, Ι).

9) Τον Ιούνιο του 2002 έλαβε μέρος στις εργασίες του Η' Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου των Παυλείων, στη Βέροια, που διοργάνωσε η Ι. Μητρ. Βέροιας, Ναούσης και Καμπανιάς, με θέμα «Ο άνθρωπος κατά τον Απόστολο Παύλο». Εισηγήθηκε το θέμα «Αισθητήρια γεγυμνασμένα (Εβρ. 5, 14). Ο αποκαλυπτικός λόγος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στα κείμενα του Ν. Γ, Πεντζίκη». (βλ. Δημοσί¬ευμα, αριθμ. 24).

10) Τον Ιούνιο του 2002 έλαβε μέρος στις εργασίες του Ειδικού Θεολογικού Σεμιναρίου Προβληματισμού, στη Λεμεσό της Κύπρου, που διοργάνωσε η Ενορία Αγίας Βαρβάρας Ζακακίου, με θέμα «Η εσωτερική ζωή της Εκκλησίας σήμερα». Εισηγήθηκε τα θέματα «Τα Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκκλησιαστικής ζωής» και «Ο τρόπος εκφοράς του εκκλησιαστικού λόγου στο σύγχρονο κόσμο»..

11) Τον Ιούνιο του 2003 έλαβε μέρος στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη, πού διοργάνωσε ή Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ορθόδοξη θεολογία και Οικουμενικός διάλογος. Σχόλια και επισημάνσεις», (βλ. Δημοσίευμα αριθμ. 27, 10).

12) Τον Μάιο του 2003 έλαβε μέρος σε ημερίδα προς τιμή του καθηγητή Ν. Ματσούκα, στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., που διοργάνωσε ο Τομέας Δογματικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Εισηγήθηκε το θέμα «Τα τραγούδια στη θεολογία του Νίκου Ματσούκα» (βλ. Δημοσίευμα, αριθμ. 27, 3).

13) Τον Σεπτέμβριο του 2003 έλαβε μέρος στις εργασίες του 8ου Διαχριστιανικού Συμποσίου στα Γιάννενα, που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πνευματικότητας του Ποντιφικικού «Ateneo Antonianum» με γενικό θέμα «Πνευματικότητα και διδασκαλία σε Ανατολή και Δύση». Εισηγήθηκε το θέμα «Η ειδωλολατρία της σύγχρονης πνευματικότητας. Σχόλιο στο "Ημερολόγιο" του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν». (Βλ. Δημοσίευμα αριθμ. 27, 4).

14) Τον Νοέμβριο του 2003 έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Πατριαρχείου Μόσχας, στη Μόσχα, με θέμα «Η περί Εκκλησίας διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Εισηγήθηκε το θέμα «Φύση και αγάπη στα πλαίσια του οικουμενικού διαλόγου».

15) Τον Φεβρουάριο του 2004 έλαβε μέρος σε ημερίδα, στην Αθήνα, που διοργάνωσε το Institute di Teologia Ecumenico-Patristica Greco-Bizantina «San Nicola» στο Bari της Ιταλίας, με θέμα «Δημητρίου Κυδώνη, Θωμά Ακινάτου, Σούμμα Θεολογική εξελληνισθείσα». Εισηγήθηκε το θέμα «Η περί χάριτος διδασκαλία του Θωμά Ακινάτη και η ησυχαστική παράδοση».

16) Τον Μάιο του 2004 έλαβε μέρος διεπιστημονική ημερίδα, στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του Α.Π.Θ. με επιχορήγηση της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., με γενικό θέμα «Θείος Λόγος-Λόγος τέχνης». Εισηγήθηκε το θέμα «Στο Τέμπλο της Αγίας Ματρώνας η Παναγία η γλυκοφιλούσα χαμογελούσε. Ψηλαφήματα μυστικά στο ποιητικό σώμα του Γιώργου Θέμελη» (Βλ. δημοσίευμα, αριθμ. 44).

17) Τον Σεπτέμβριο του 2004 έλαβε μέρος στο ΣΤ΄ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο, που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ειδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως), με γενικό θέμα «Χριστιανική λατρεία και ειδωλολατρία». Εισηγήθηκε το θέμα «Η θεώρηση του κάλλους και του ανθρωπίνου σώματος στην ειδωλολατρία και την Χριστιανική λατρεία» (βλ. Δημοσίευμα, αριθμ. 27, 3).

18) Τον Οκτώβριο του 2004 έλαβε μέρος σε Διορθόδοξο Επιστημονικό Συνέδριο, στην Αθήνα, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Βατοπαιδίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού, με γενικό θέμα «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Άγιον Όρος-Φιλοκαλική Εμπειρία». Εισηγήθηκε το θέμα «Η αίσθηση του ασκητικού κάλλους κατά τον γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή» (Βλ. δημοσίευμα, αριθμ. 44).

19) Τον Δεκέμβριο του 2004 έλαβε μέρος στο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιβάλλοντος, που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με γενικό θέμα «Το Περιβάλλον». Εισηγήθηκε το θέμα «Από την παθολογική συναισθηματικότητα στον οικολογικό ρεαλισμό της ευθύνης» (κείμενο ανέκδοτο).

20) Τον Μάιο του 2005 έλαβε μέρος στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, στην Κόρινθο, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Νομού Κορινθίας σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, με γενικό θέμα «Άγιος Μακάριος Νοταράς Κορίνθου και ο περίγυρος του». Εισηγήθηκε το θέμα «Η “επιζήμιος ευλάβεια” και η εφαρμογή της στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η επίδραση του αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας στον άγιο Μακάριο Κορίνθου το Νοταρά και το φιλοκαλικό κίνημα». (βλ. Δημοσίευμα, αριθμ. 32).

21) Τον Μάιο του 2005 έλαβε μέρος σε Επιστημονικό Συνέδριο, στον Βόλο, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Δημητριάδος (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών) σε συνεργασία με το περιοδικό Σύναξη, με γενικό θέμα «Αναταράξεις στη μεταπολεμική θεολογία. Η “θεολογία του ’60”». Εισηγήθηκε το θέμα «Θεολογία και πολιτισμός στη θεολογική γενιά του’60». (βλ. Δημοσίευμα, αριθμ. 44).

22) Τον Σεπτέμβριο του 2005 έλαβε μέρος στις εργασίες του 9ου Διαχριστιανικού Συμποσίου, στην Ασίζη της Ιταλίας, που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πνευματικότητας του Ποντιφικικού «Ateneo Antonianum», με γενικό θέμα «Η Ευχαριστία στην Ανατολική και Δυτική παράδοση, με ειδική αναφορά στον Οικουμενικό διάλογο». Εισηγήθηκε το θέμα «Άσκηση και Ευχαριστία». (Βλ. δημοσίευμα, αριθμ. 44).

23) Τον Νοέμβριο του 2005 έλαβε μέρος σε Επιστημονική Συνέδριο, στα Χανιά της Κρήτης, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, το Δήμο Χανίων και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με γενικό θέμα «Η αγία ζώνη της Θεοτόκου-Από το  Άγιον Όρος στα Χανιά». Εισηγήθηκε το θέμα «Θεοτόκος. Η χώρα του αχωρήτου» (κείμενο ανέκδοτο).

24) Τον Ιούλιο του 2006 έλαβε μέρος στο Α΄ Βαλκανικό Βυζαντινολογικό Συνέδριο, στις Πρέσπες, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας σε συνεργασία με το Δήμο Πρεσπών, με γενικό θέμα «Βυζαντινή και μεταβυζαντινή Πρέσπα». Εισηγήθηκε το θέμα «Αχ! Ελεούσα Παναγιά, στο βράχο ξεχασμένη. Η Εκκλησία της φάτνης και η ράχη του αγίου Γερμανού» (κείμενο ανέκδοτο).

25) Τον Νοέμβριο του 2006 έλαβε μέρος σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, που διοργάνωσε το Πατριαρχείο της Ρουμανίας σε συνεργασία με την Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου, με γενικό θέμα «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ο εξηγητής των Θείων Γραφών. Ο Εξηγητής της θείας αγάπης». Εισηγήθηκε το θέμα «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ο προφήτης της οικουμενικής αγάπης» (Βλ. δημοσίευμα, αριθμ. 44).

26) Τον Μάιο του 2007 έλαβε μέρος σε Διεπιστημονικό Εργαστήριο, με συμμετοχή καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών από τις Θεολογικές Σχολές, τα Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, και τις Σχολές Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στον Βόλο, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Δημητριάδος (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών), με γενικό θέμα «Ορθοδοξία και παράδοση. Με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο του Δημητρίου Πάλλα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2005)». Εισηγήθηκε το θέμα «Το μυστικό σφάλμα. Σχέσεις Ορθοδοξίας και πολιτισμού» (κείμενο ανέκδοτο).

27) Τον Μάιο του 2007 έλαβε μέρος σε Διορθόδοξο Μοναστικό Συνέδριο, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής σε συνεργασία με την Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με γενικό θέμα «Γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης». Εισηγήθηκε το θέμα «Αγία ευαισθησία. Η αγία των αγίων. Συναξάρι μικρό πόνημα γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου» (Βλ. δημοσίευμα, αριθμ. 44).

28) Τον Σεπτέμβριο του 2007 έλαβε μέρος στις εργασίες του 10ου Διαχριστιανικού Συμποσίου, στη Σύρο, που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πνευματικότητας του Ποντιφικικού «Ateneo Antonianum”, με γενικό θέμα «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Γέφυρα Ανατολής και Δύσης». Εισηγήθηκε το θέμα «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ο προφήτης της Οικουμενικής αγάπης» (Βλ. δημοσίευμα, αριθμ. 44).

29)Τον Οκτώβριο του 2007 έλαβε μέρος σε Διορθόδοξο Επιστημονικό Συνέδριο, στην Αθήνα, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Βατοπαιδίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού, με γενικό θέμα «Γέροντας Σωφρόνιος. Ο θεολόγος του ακτίστου φωτός». Εισηγήθηκε το θέμα «Επίψαυσις αιωνιότητος. Η γοητεία της ζωγραφικής και η ατελεύτητος δημιουργία της προσευχής» (Βλ. δημοσίευμα, αριθμ. 44).

30) Τον Οκτώβριο του 2007 έλαβε μέρος σε επιστημονικό-Θεολογικό-Ποιμαντικό Συμπόσιο, στην Κίσαμο, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Βισάμου και Σελίνου, με γενικό θέμα «Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο διαχρονικό παρόν της Εκκλησίας». Εισηγήθηκε το θέμα «Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Το μυστήριο της φιλανθρωπίας και η έκρηξη της αγάπης».

31) Τον Φεβρουάριο του 2009 έλαβε μέρος σε Επιστημονική Ημερίδα, στην Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σε συνεργασία με τον περιφερειακό Διευθυντή Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με γενικό θέμα «Το μάθημα των θρησκευτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Διαπιστώσεις-Προοπτικές». Εισηγήθηκε το θέμα «Το μάθημα των θρησκευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (κείμενο ανέκδοτο).

32) Τον Μάιο του 2009 έλαβε μέρος σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, στον Βόλο, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Δημητριάδος (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών), με γενικό θέμα «Εκκλησία και Πολιτισμός». Εισηγήθηκε το θέμα «Το μυστήριο της Εκκλησίας και ο πολιτισμός της σάρκωσης» (κείμενο ανέκδοτο).

33) Τον Μάιο του 2009 έλαβε μέρος σε Επιστημονική Ημερίδα, στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ., με γενικό θέμα «Μνήμη Νίκου Ματσούκα».  Εισηγήθηκε το θέμα «Ο “μύθος” της πτώσης και η “μεταπατερική” αμαρτία. Η συμβολή του Νίκου Ματσούκα στην υπέρβαση της θεολογίας της απόδρασης και η υπενθύμιση της σημασίας της άσκησης για την κράτυνση του αγωνιστικού φρονήματος». 

34) Τον Σεπτέμβριο του 2009 έλαβε μέρος σε ημερίδα , στην Καλαμάτα, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Μεσσηνίας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας), με γενικό θέμα «Θεολογία και Λογοτεχνία».  Εισηγήθηκε το θέμα «“Να μελετηθεί για επεξηγήσεις η Σύνοδος της Χαλκηδόνος”. Αυτοψία πρώτη-παρθενική- ήτοι ταξίδι μελαγχολικής μνήμης στα θεμέλια της οικοδομικής του Γιάννη Τσαρούχη».

35) Τον Οκτώβριο του 2009 έλαβε μέρος στο Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο, στην Κρήτη, που διοργάνωσε ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, με γενικό θέμα «Η σύγχρονη διαπολιτισμικότητα και ο ρόλος της θεολογίας». Εισηγήθηκε το θέμα «Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη θεολογία».

36) Τον Μάρτιο του 2010 έλαβε μέρος σε Διεθνές Συμπόσιο, στο Βόλο, που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Ι.Μ. Δημητριάδος, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου (ΔΗΚΙ) και το περιοδικό Νέα Εστία, με γενικό θέμα «Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού (19ος-20ος αιώνας). Εισηγήθηκε το θέμα «Το αίτημα και ο πόθος “δια μια καλλιτέρα αύριον”. Εισαγωγικά σχόλια στον Χριστιανικό πολιτισμό του Αλέξανδρου Τσιριντάνη».

37) Τον Οκτώβριο του 2010 έλαβε μέρος στο ΚΔ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο-Χριστιανική Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η Ι.Μ. Βλατάδων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με γενικό θέμα «Το κίνημα των ζηλωτών και  η χριστιανική Θεσσαλονίκη τον 14ο αιώνα». Εισηγήθηκε το θέμα «Το κίνημα των ζηλωτών και ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στα έργα του Ν.Γ. Πεντζίκη».

38) Τον Μάρτιο του 2011 έλαβε μέρος σε Θεολογικό Συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη,  που διοργάνωσε η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης,  με γενικό θέμα «Εις ιεράν μνήμην και τιμής του αγίου Γρηγορίου Παλαμά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης». Εισηγήθηκε το θέμα «Εγώ ειμί ο ων. Η διαλεκτική φύσεως και προσώπου στη νεώτερη Ορθόδοξη Θεολογία και ο θεολογικός ολισμός του αγίου Γρηγορίου Παλαμά».

39) Τον Μάρτιο του 2011 έλαβε μέρος σε Συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσαν, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Κέντρο Πολιτισμού Θεσ/νίκης, το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπ/κής Πολιτικής του Παν/μίου Μακεδονίας, το τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., τα γραφεία Αγωγής Υγείας  της  Δ/νσης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσ/νίκης, το Διδασκαλείο Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. «Δημ. Γληνός», το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Θεσ/νίκης, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας και το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας με φορέα υποδοχής την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσ/νίκης, με γενικό θέμα «Η διαχείριση πένθους των παιδιών στο σχολικό πλαίσιο». Εισηγήθηκε το θέμα «Ύλη αδίδακτη ο θάνατος».

40) Τον Οκτώβριο του 2011 έλαβε μέρος σε Διεθνές Συνέδριο, στο Βόλο, που διοργάνωσε η Ακαδημία θεολογικών σπουδών, με γενικό θέμα «Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας. Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε Ορθόδοξη και Οικουμενική προοπτική». Εισηγήθηκε το θέμα «Προς μια μετα-Ζηζιουλική θεολογία».

41)Τον Μάιο του 2012 έλαβε μέρος σε Διεπιστημονική Ημερίδα, στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η Φοιτητική Πρωτοβουλία για τη Διεπιστημονικότητα Α.Π.Θ., με γενικό θέμα «Έρωτας και σεξουαλικότητα». Εισηγήθηκε το θέμα «Η συμπλοκή των σωμάτων και η ερωτική συγκρότηση του βίου. Ο έρως, η σεξουαλικότητα, η επιθυμία και οι ηδονές στη θεολογία της Ορθόδοξης Ανατολής».

42)  Τον Σεπτέμβριο του 2012 έλαβε μέρος σε Θεολογική Ημερίδα, στην Κύπρο, που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου με γενικό θέμα «Ες Διακονίαν το σώματος το Χριστο». Εισηγήθηκε το θέμα «Δός μοι τοτον τν ξένον…».

43) Το Νοέμβριο του 2012 έλαβε μέρος σε Συνέδριο, που διοργάνωσε η  HELEXPO AE, στο  Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», με γενικό θέμα: «Θρησκευτικός-πολιτιστικός τουρισμός στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μοντέλα ανάπτυξης-Εμπειρίες-Δυνατότητες συνεργασίας». Εισηγήθηκε το θέμα «Τουρίστας-προσκυνητής. Μια ξεχωριστή περίπτωση».

44) Τον Νοέμβριο του 2013 συμμετείχε σε θεολογική ημερίδα, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, που διοργάνωσαν το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Μεγάλη του Γένους Σχολή με θέμα «Μελίτων Χατζής: Μορφή αυστηρή και υπέροχη» Εισηγήθηκε το θέμα «Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνας Μελίτων Χατζής, ο Γιάννης Τσαρούχης και η Σύνοδος της Χαλκηδόνας».

45) Τον Νοέμβριο του 2013 συμμετείχε σε θεολογική διημερίδα, στην Κρήτη, που διοργάνωσαν η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων με γενικό θέμα «1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων: Η σημασία του στην εποχή μας». Εισηγήθηκε το θέμα «Θρησκεία, πολιτική και κοινωνία».

2. Συμμετοχή-Συμμετοχή με προεδρία

1) Τον Μάιο του 2009 έλαβε μέρος σε Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας σε συνεργασία με τον Τομέα Δογματικής Θεολογίας με θέμα «Ο θεολογικός διάλογος μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

2) Τον Ιούνιο του 2010 έλαβε μέρος σε Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο, στην Αλεξανδρούπολη, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας «Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς» με γενικό θέμα «Θεός-κτίση-άνθρωπος».

3) Τον Μάιο του 2012 έλαβε μέρος σε Διεθνή Ημερίδα για τον Διαθρησκειακό διάλογο, στη Θεσσαλονίκη,  που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. και η Θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, με γενικό θέμα «Ορθόδοξη Ιεραποστολή και σύγχρονα θρησκεύματα».

4)Τον Μάιο του 2012 έλαβε μέρος σε Επιστημονική Ημερίδα, στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας, η Εταιρεία Ευρωπαίων Γυναικών στη Θεολογική Έρευνα (ESWTR-Ελληνικό Παράρτημα), το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., το Ελληνικό Ανοιχτό Παν/μιο και η Έδρα της Unesco Παν/μίου Μακεδονίας  με γενικό θέμα «Οι γυναίκες και η Σύγχρονη κρίση».

5) Τον Ιανουάριο του 2013 έλαβε μέρος σε επιστημονικό συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με γενικό θέμα: «Εκκλησία και Αριστερά».

 

3. Παρακολούθηση και συμμετοχή με δημοσίευση στα πρακτικά:

1) Το Νοέμβριο του 1989 παρακολούθησε τις εργασίες του ΙΑ' Θεολογικού Συνεδρίου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης "εις τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας" και δημοσίευσε στον τόμο των Πρακτικών τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο "Η Θεοτόκος κατά τον άγιο Κύριλλο Αλεξανδρείας" (βλ. δημοσίευμα, αριθμ. 1).

2) Το Νοέμβριο του 1990 παρακολούθησε τις εργασίες του IB' Θεολογικού Συνεδρίου της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης "εις τιμήν του Παμβασιλέως Χριστού" και δημοσίευσε στον τόμο των Πρακτικών μελέτη με τίτλο "Ανθρώπινη φύση του Χριστού και αμαρτία στους αντιοχειανούς θεολόγους του 5ου αιώνα, Συμβολή στη μελέτη της Χριστολογίας του Θεοδώρου Μοψουεστίας, του Νεστορίου και του Βασιλείου Σελευκείας" (βλ. δημοσίευμα, αριθμ. 2).

3) Το Σεπτέμβριο του 1997 παρακολούθησε τις εργασίες του Ε΄ Διαχριστιανικού Συμποσίου, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πνευματικότητας του Ποντιφικικού "Ateneo Antonianum" της Ρώμης, σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με θέμα "'Αγιότητα και ζωή εν Αγίω Πνεύματι στην ανατολική και δυτική παράδοση"

 

Β. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. Από το Μάρτιο του 1991 έως τον Οκτώβριο του 1991 εργάστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα του Τομέα Δογματικής Θεολογίας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με αντικείμενο την Έρευνα των προγραμμάτων σπουδών των Θεολογικών Σχολών.

2. Το Φεβρουάριο του 1992 συμμετείχε σε πρόγραμμα της Σκωτικής Μέσης Εκπαίδευσης (Strathclyde Regional Council, Department of Education) για τη δημιουργία διδακτικού υλικού γνωριμίας των σκωτσέζων καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης και κατά προέκταση των μαθητών τους (ηλ. 4-15 ετών) με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας συνεργάστηκε με τον καθηγητή κ. Isaac Me Leary, εκπρόσωπο του Advisor in Religious Education Bill Hannah, τον όποιο φιλοξένησε για μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη προσφέροντας του δυνατότητες επαφής με την Ορθόδοξη ενορία και λατρεία, το μάθημα των θρησκευτικών στη μέση εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή Ορθόδοξη θεολογία.

3. Τον Ιανουάριο του 1993 οργάνωσε και κατηύθυνε ερευνητικό πρόγραμμα, διάρκειας έξι μηνών, για τους απόφοιτους του Τμήματος Κοινωνιολογίας του NORTH COLLEGE, με θέμα την ερευνά του ιστορικού αρχείου του Παπαφείου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης- (Ανεύρεση - επεξεργασία αρχειακού υλικού, ανοικτά ερωτηματολόγια, κοινωνική εργασία με παιδιά).

4. Συμμετείχε σε ομάδα εργασίας μελών ΔΕΠ και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με σκοπό την εκπόνηση Θεολογικού Λεξικού.

5. Τον Οκτώβριο του 1999 συνεργάστηκε με τον καθηγητή π. Horst Hutter σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στα ίχνη της Ορθοδοξίας», πού διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την επιμόρφωση των Ευαγγελικών Εκκλησιών της Rheinland-Pfalz, στη Γερμανία.

6. Συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος-Πολιτιστικοί δρόμοι της Ευρώπης»,  που έχει εκπονήσει η περιφέρεια του Ζλιν με εταίρους από την Ιταλία, τη Σλοβακία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα (2013-).

 

Γ. ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

1. Δίδαξε σε επιμορφωτικά σεμινάρια του συνδέσμου δασκάλων Καλαμαριάς θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Ορθόδοξης δογματικής θεολογίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

2. Τον Φεβρουάριο του 1996 συμμετείχε στην ημερίδα που οργάνωσε η Ελληνογαλλική σχολή ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΡΙ, με θέμα «Από που έρχομαι; Το παιδί και η σεξουαλική του διαπαιδαγώγηση», παρουσιάζοντας τη θέση της Ορθόδοξης θεολογίας, (βλ. δημοσίευμα αριθμ. 15, VII).

3. Τον Φεβρουάριο του 1998 συμμετείχε στην «Ημερίδα Επαγγελματικής Ενημέρωσης» που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ.

4. Έχει διδάξει σε σεμινάρια των Ιερών Μητροπόλεων Βεροίας και Ναούσης, Κίτρους και Σερβίων και Κοζάνης.

5. Τον Δεκέμβριο του 2001 συμμετείχε σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (Γραφείο Νεότητος), με θέμα «Και είπεν ο Θεός ποιήσωμεν άνθρωπον…». Εισηγήθηκε το θέμα «Ο άνθρωπος ως τελευταίο δημιούργημα του Θεού και η ευθύνη του απέναντι στην υπόλοιπη δημιουργία».

6. Τον Μάρτιο του 2002 συμμετείχε σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ορθοδοξία και λαϊκός πολιτισμός», που διοργάνωσε το Κυπριακό Αρχονταρίκι Θεσσαλονίκης.

7. Το Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 δίδαξε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

8. Το Δεκέμβριο του 2007, στα πλαίσια του προγράμματος «Τα πρόσωπα της Επιστήμης», που διοργάνωσε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογία Νόησις σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), στη Θεσσαλονίκη, εισηγήθηκε το θέμα «Το ρίσκο του Θεού, ο έρωτας και η σύγχρονη επιστήμη».

9. Τα Ακαδημαϊκά έτη 2005-2006, 2008-2009 δίδαξε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

10. Τα τελευταία δέκα έτη έχει διδάξει σε σεμινάρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Γραφείο Νεότητος), των Ιερών Μητροπόλεων Αλεξανδρουπόλεως (Εργαστήρι Λόγου και Τέχνης της Μ.Κ.Ο Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως «Εύρος αγάπης»), Κυδωνίας και Αποκορώνου, Κισάμου και Σελήνου Σερρών και Νιγρίτης, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βεροίας και Ναούσης.

11. Τον Απρίλιο του 2010 συμμετείχε σε πρόγραμμα διαλέξεων που διοργάνωσε το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (Colloquium Νεοελληνικών Σπουδών) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εισηγήθηκε το θέμα «Έρως και θάνατος: μια ανομολόγητη συνάντηση της Κικής Δημουλά με τον Γιώργο Θέμελη».

13. Τον Μάρτιο του 2013 συμμετείχε σε ταχύρρυθμο μεταπτυχιακό επιμορφωτικό θεολογικό σεμινάριο του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στη Θεολογική Σχολή Χάλκης με γενικό θέμα «Η Περίοδος της Δευτέρας Οικουμενικής Συνόδου». Εισηγήθηκε το θέμα «Ιστορικαί συνθήκαι, θεολογία της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου, Τριαδολογία, Χριστολογία, Πνευματολογία».

14. Τον Οκτώβριο του 2013 συμμετείχε σε Σεμινάριο Ταχύρρυθμης Επιμόρφωσης Ιεροδιδασκάλων του Ισλάμ που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, στην Κομοτηνή.

15. Τον Οκτώβριο του 2011, του 2012 και του 2013 συμμετείχε σε προγράμματα της ΔΟΜΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ του Α.Π.Θ. με τίτλο: «Επιμόρφωση κληρικών των Ιερών Μητροπόλεων της Βόρειας Ελλάδας σε ποιμαντικά θέματα και η εξοικείωσή τους με τη σύγχρονη θεολογική έρευνα» και «Επιμόρφωση κληρικών των Ιερών Μητροπόλεων της Θράκης (Ξάνθης, Μαρωνείας, Αλεξανδρουπόλεως, Διδυμοτείχου) σε ποιμαντικά θέματα και η εξοικείωσή τους με τη σύγχρονη θεολογική έρευνα» αντίστοιχα.

16. Τον Ιανουάριο του 2014 συμμετείχε σε επιμορφωτικά σεμινάρια, στο Βόλο, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος . Εισηγήθηκε το θέμα «Ιστορία και Θεολογία της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου».

 

Δ. ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Μέλος επιστημονικών ενώσεων, επιτροπών-Επιμέλεια εκδόσεων:

Από το 1992 είναι μέλος της International Association of Patristic Studies (I.A.P.S). Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας συνεργάζεται με κυριλλειακούς καθηγητές-μέλη της ενώσεως, όπως οι L. Koen, Β. Meunier, G. S. Gasparro και W. J. Burghardt.

Είναι επιμελητής της σειράς Αλεξανδρινοί Συγγραφείς, των εκδόσεων "Το Παλίμψηστον", που ξεκίνησε με την παρουσίαση των έργων του Αγ. Κυρίλλου Αλεξανδρείας, όπως και της σειράς Λειμών Αμφιλαφής, του ίδιου εκδοτικού οίκου (1993-σήμερα).

Υπήρξε υπεύθυνος ύλης και μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Επικοινωνία (Διμηνιαία άσκηση φιλίας και επικοινωνίας), που εξέδωσε για μια πενταετία (2000-2005) η Ενοριακή Νεανική Εστία του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εποπτείας της Επιστημονικής Επετηρίδας του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1999-2012).

Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου, που διοργάνωσε η  HELEXPO AE, στο  Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», με γενικό θέμα: «Θρησκευτικός-πολιτιστικός τουρισμός στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μοντέλα ανάπτυξης-Εμπειρίες-Δυνατότητες συνεργασίας» (2012).

Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Culture and Research, που εκδίδει το διεπιστημονικό δίκτυο Πρωταγόρας.

Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Σύνθεσις, που εκδίδει το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Είναι μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Περιοδικού Inter, που εκδίδει το Ρουμανικό Ινστιτούτο για τις Διορθόδοξες, Διομολογιακές και Διαθρησκειακές Σπουδές (Cluj-Napoca, Ρουμανία).

Είναι μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Περιοδικού Orizonturi Teologice, που εκδίδει η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή «Episcop  Dr. Vasile Coman» του Πανεπιστημίου της Oradea (Ρουμανία).

Είναι μέλος της  Επιστημονικής Επιτροπής του Περιοδικού Γρηγόριος ο Παλαμάς, που εκδίδει η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.

Από τον Μάιο του 2013 είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Πατριαρχικόν  Ίδρυμα Πατερικών Μελετών».

Το 2013 ορίστηκε μέλος της «Επιτροπής Διαλόγου Πολιτείας-Εκκλησίας για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και Επιμόρφωση του Κλήρου» από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Είναι επιμελητής της έκδοσης Πρακτικών του Διεπιστημονικού Συνεδρίου με γενικό θέμα «Έρωτας και σεξουαλικότητα», που διοργάνωσαν το Μάιο του 2012,  μέλη του επιστημονικού προσωπικού των τμημάτων Φιλοσοφίας, Θεολογίας, Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Αθήνα 2014, εκδόσεις Αρμός).

3. Διοργάνωση - Συμμετοχή σε σεμινάρια

α. Το Πάσχα του 1986, ως φοιτητής του Τμήματος Θεολογίας, διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Στέγη Νέων του Τ. Ν. Αναλήψεως ελεύθερο σεμινάριο σπουδής στην Ορθόδοξη θεολογία, με γενικό θέμα: "Σαρακοστή στην Ενορία". Έλαβαν μέρος με εισήγηση καθηγητές και συνεργάτες του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. (Β. Γιούλτσης, Αν. Κεσελόπουλος, π. Ειρηναίος Δεληδήμος και Ν. Τζουμάκας).

β. Τον Οκτώβριο του 1987 παρακολούθησε το 2ο σεμινάριο Συστηματικής Θεολογίας του Durham University με κεντρικά θέματα "Chalceclon criticised and def ended" και "How is Pneumatology related to Ecclesiology". Υπεύθυνος καθηγητής π. Γεώργιος Δράγας.

γ. Από 26 Ιανουαρίου έως 15 Μαρτίου του 1988 παρακολούθησε το 3ο σεμινάριο Πατερικής Θεολογίας του Durham University με τα έξης κεντρικά θέματα: "Pneumatology, Baptism, Eucharist, Church, and Pelagian Controversy". Εισηγητές καθηγητές ήταν οι John Ν. Saward, Peter R. Forster και George D. Dragas.

δ. Το Μάρτιο του 1992 συμμετείχε στο σεμινάριο ανθρωπιστικών σπουδών του NORTH COLLEGE, ως ομιλητής με θέμα: "Ελληνισμός και Ορθοδοξία η συνάντηση των δύο κόσμων". Στο σεμινάριο πού διήρκεσε πέντε ήμερες έλαβαν μέρος επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπως οι Π. Τζαμιλίκος (αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας και της Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Α.Π.Θ.), Γ. Γρούϊος (Λέκτορας Α.Π.Θ.) κ.α.

ε. Μετέχει στο σεμινάριο του Τομέα Δογματικής Θεολογίας του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

4. Συμμετοχή σε τριμελείς και επταμελείς επιτροπές Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης, Διδακτορικών Διατριβών και κρίσεων μελών ΔΕΠ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Α. Συμμετοχή σε 98 τριμελείς επιτροπές Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης στην Ελλάδα και την Αμερική.

Β. Συμμετοχή σε  112 επταμελείς επιτροπές Διδακτορικών Διατριβών.

Γ. Έως σήμερα έχει υπάρξει σύμβουλος καθηγητής σε 41 μελέτες υποψηφίων φοιτητών του πρώτου κύκλου Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δίπλωμα Ειδίκευσης) από τους οποίους οι 22 έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές τους, οι 10 είναι ενεργοί φοιτητές και οι 8 διέκοψαν τις σπουδές τους.

Δ. Έως σήμερα έχει υπάρξει σύμβουλος καθηγητής σε 30 μελέτες υποψηφίων φοιτητών του δεύτερου κύκλου Μεταπτυχιακών Σπουδών (Διδακτορικό Δίπλωμα) από τους οποίους οι 10 έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές τους, οι 8 είναι ενεργοί φοιτητές και οι 12 διέκοψαν τις σπουδές τους.

Ε. Συμμετείχε σε τριμελείς εισηγητικές επιτροπές και εκλεκτορικά σώματα για εκλογή μελών Δ.Ε.Π. στην Ελλάδα (Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πατρών) και το εξωτερικό (Σερβία).

 

5. Συμμετοχή σε επιτροπές αξιολόγησης.

Υπήρξε αξιολογητής της «πρότασης ερευνητικής επιχορήγησης του μέλους του Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Νικολάου Σαμαρά», στο πλαίσιο υλοποίησης του αυτοχρηματοδοτούμενου έργου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τίτλο: «Πρόγραμμα Ερευνητικών Επιχορηγήσεων στο πλαίσιο ενίσχυσης της βασικής έρευνας ακαδημαϊκού έτους 2010-29011 (Ε΄κύκλος)» για το χρονικό διάστημα από 1/ο8/2011 μέχρι 30/12/2011.

 

6. Συμμετοχή σε διοικητικά όργανα και επιτροπές του Τμήματος Θεολογίας και του ΑΠΘ.

Υπήρξε μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., ως εκπρόσωπος του Τμήματος Θεολογίας, την ακαδημαϊκή χρονιά 1997-8.

Συμμετέχει κατά διαστήματα σε επιτροπές του Τμήματος Θεολογίας, π.χ. Επιτροπή Προγραμματισμού, Μεταπτυχιακών, κλπ.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2005-2006 διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Δογματικής Θεολογίας και ως εκ τούτου μέλος του Δ.Σ. του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.. Θέση που κατέχει και σήμερα (2008-2009).

Εξελέγη πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. για τη διετία 2011-2013.

Επανεξελέγη πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. για  τη διετία 2013-2015.

Από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και σήμερα είναι μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., με την ιδιότητα του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας..

 

7. Βιβλιοπαρουσιάσεις.

Τον Ιανουάριο του 2006 συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Κουγιουμτζή «Χρόνια σαν βροχή» των εκδόσεων ΙΑΝΟΣ , στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Τον Οκτώβριο του 2009 συμμετείχε στην παρουσίαση του δίτομου έργου «Εικονογραφημέρνα Χειρόγραφα Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα», στη Θεσαλονίκη (Αίθουσα του βιβλιοπωλείου της Αγιορείτικης Εστίας).

Τον Νοέμβριο του 2009 συμμετείχε στην  παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου «Οικογένεια σε κρίση» των εκδόσεων Ακρίτας στη Θεσσαλονίκη (βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ).

Τον Ιανουάριο του 2010 συμμετείχε στην παρουσίαση των βιβλίων: «Δαρβινισμός και η ιστορία του έως τις μέρες μας» του Κ. Β. Κριμπά (εκδόσεις  Ωκεανίδα) και «Ας συμφιλιωθούμε με το Δαρβίνο- ας συμφιλιωθούμε με τη φύση μας και με τη Φύση» του Λ. Ζούρου (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης), στη Θεσσαλονίκη (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.).

Τον Μάρτιο του 2012 συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Χριστός στην Ελλάδα σήμερα» του Ευθύμιου Βαρλάμη, στη Θεσσαλονίκη (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).

Τον Σεπτέμβριο  του 2012 συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Φιλοσοφικοί κρημνοί» του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς που εκδόθηκε από την Ι.Μ. Χιλανδαρίου, στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα του βιβλιοπωλείου της Αγιορείτικης Εστίας).

8. Συμμετοχή σε τιμητικές εκδηλώσεις.

Τον Μάρτιο του 2012 συμμετείχε σε τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του κ. Χαρίλαου Ταλιαδώρου  που οργάνωσε η Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., στη Θέρμη (Φουαγιέ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.). Εισηγήθηκε το θέμα «Τέχνη και καλλιτέχνης στην εκκλησιαστική μουσική».

Τον Μάιο του 2012 συμμετείχε σε τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή παιδαγωγικής  Χρήστου Κ. Βασιλόπουλου που οργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Τελετών Παλαιού κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.).

Τον Οκτώβριο του 2013 συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με θέμα «Πνευματικότητα και Θρησκευτικότητα στο Νίκο Καζαντζάκη».