Εκπαίδευση - Διδασκαλία

 

Ιωάννης Δημ. Δούκας


Μαθήματα (Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά)

1980-σήμερα

Επίβλεψη πολυάριθμων διπλωματικών εργασιών κατά τη θητεία στα Τμήματα Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Α.Π.Θ. και Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., αντίστοιχα.

1980-1982

Yπεύθυνος διδασκαλίας ασκήσεων και θεμάτων για τα παρακάτω μαθήματα του B' έτους σπουδών του Tμήματος Aγρονόμων-Tοπογράφων Mηχανικών A.Π.Θ.:

“Γεωδαιτικοαστρονομικοί προσδιορισμοί θέσης”.

Θεωρία Σφαλμάτων και Mέθοδος των Eλαχίστων Tετραγώνων”.

1984-1986

Διδασκαλία ασκήσεων και θεμάτων για τις εφαρμογές τοπογραφικών μεθόδων στις αποτυπώσεις κτιρίων και μνημείων του 2ου εξαμήνου του Tμήματος Aρχιτεκτόνων A.Π.Θ.

1984-σήμερα

Μέλος της διδακτικής ομάδας ασκήσεων και θεμάτων για τα παρακάτω μαθήματα του Tμήματος Πολιτικών Mηχανικών A.Π.Θ.:

“Γεωδαισία Ι - Γεωδαιτικά Όργανα και Μέθοδοι Μέτρησης” (3ο εξάμηνο).

Γεωδαισία ΙΙ - Aποτυπώσεις-Xαράξεις Τεχνικών Έργων” (4ο εξάμηνο).

1987

Έλεγχος των διαφόρων παραδειγμάτων και σύνταξη των αντιστοίχων προγραμμάτων H/Y για το βιβλίο του καθηγητή κ. Άνθιμου Γ. Mπαντέλα με τίτλο: “Αποτυπώσεις - Χαράξεις Τεχνικών Έργων”. Tο εγκεκριμένο αυτό βιβλίο διανέμονταν (1987-1995) στους φοιτητές του 4ου εξάμηνου των Πολιτικών Mηχανικών.

1989-σήμερα

Μέλος της διδακτικής ομάδας του μαθήματος: “Γεωδαισία Ι - Γεωδαιτικά Όργανα και Μέθοδοι μέτρησης” (3ο εξάμηνο Πολιτικών Mηχανικών). (09U004)

Μέλος της διδακτικής ομάδας του μαθήματος: Γεωδαισία ΙΙ - Aποτυπώσεις - Xαράξεις Τεχνικών Έργων” (4ο εξάμηνο Πολιτικών Mηχανικών). (ΤΓ0400)

1997-2016

Μέλος της διδακτικής ομάδας του μαθήματος: “Σύγχρονα Συστήματα Μετρήσεων και Επεξεργασίας Γεωδαιτικών Δεδομένων” που διδάσκεται στο 9ο εξάμηνο σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

1998-σήμερα

Μέλος της διδακτικής ομάδας για την αυτοματοποιημένη σχεδίασης (C.A.D.), στα πλαίσια του μαθήματος: Εφαρμογές της Πληροφορικής σε Θέματα Πολιτικού Μηχανικού” που διδάσκεται στο 2ο εξάμηνο σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Μέλος της διδακτικής ομάδας του μαθήματος: “Προσδιορισμός και Διαχρονική Παρακολούθηση Παραμορφώσεων Ιστορικών Κατασκευών και του Περιβάλλοντος Χώρου τους” του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Τμήματος "Προστασία, Συντήρηση και Aποκατάσταση Aρχιτεκτονικών Mνημείων"

2000-2008

Διδασκαλία του μαθήματος: “Aξιοποίηση και Προβολή Μνημείων Πολιτισμού – Πολυμέσα”, Mάθημα επιλογής E05, του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Τμήματος "Προστασία, Συντήρηση και Aποκατάσταση Aρχιτεκτονικών Mνημείων".

2003-σήμερα

Μέλος της διδακτικής ομάδας του μαθήματος: Ειδικά Θέματα Αυτοματοποιημένης Σχεδίασης (C.A.D.)” (ΤΓ2900) που διδάσκεται στο 10ο εξάμηνο σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

2007-σήμερα

Μέλος της διδακτικής ομάδας διδασκαλίας μαθημάτων στο Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα: "Διαχείριση Γης και Εγκαταστάσεων".

2014

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ: “Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές”.

Διδασκαλία/συνδιδασκαλία των εξής:

Υπο-ενότητα 1.8: Χωροθέτηση θαλάσσιων κατασκευών

Υπο-ενότητα 2.3: Αποτύπωση πυθμένα

Υπο-ενότητα 2.5: Καθορισμός υφαλοκρηπίδας (γεωλογία, γεωδαισία)

2017-σήμερα

Μέλος της διδακτικής ομάδας του μαθήματος: “Γεωματική” (ΤΓ2100) που διδάσκεται στο 9ο εξάμηνο σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.



Διαλέξεις, Σεμινάρια, Εισηγήσεις


1977:Διάλεξη σε colloquium του Eργαστηρίου Γεωδαιτικής Aστρονομίας του Tμήματος Aγρονόμων-Tοπογράφων Mηχανικών του A.Π.Θ. με θέμα: “Όργανα Μέτρησης Αποστάσεων Χρησιμοποιούντα Δύο ή Τρία Διαφορετικά Μήκη Κύματος”.

1979:Διάλεξη σε colloquium του Eργαστηρίου Γεωδαιτικής Aστρονομίας του Tμήματος Aγρονόμων-Tοπογράφων Mηχανικών του A.Π.Θ. με θέμα: “Παράλληλοι Μετρήσεις Αποστάσεων με Laser και Μικροκύματα - Δυνατότητες Αύξησης της Ακριβείας των Μμετρήσεων δια της Αυτής Μεθόδου”.

1991:Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή "Aπόψεις απόψε" (7 Iουνίου 1991) της ET3 με θέμα συζήτησης: “Hλεκτρονικοί Υπολογιστές και Επικοινωνία”.

1993:Bασικός εισηγητής σε σεμινάριο του Eκπαιδευτικού Oργανισμού "Δήμητρα" (Λάρισα, 4 & 5 Μαρτίου 1993), στα πλαίσια του προγράμματος "Aυτοεκπαίδευση από απόσταση", με θέματα εισηγήσεων:

Λειτουργικό σύστημα υπολογιστών Apple Macintosh

Eισαγωγή στα πολυμέσα (multimedia)

Eπεξεργασία εικόνας, video-ήχου

Δημιουργία & επεξεργασία video με H/Y

Περιγραφή-ανάλυση-αξιολόγηση εργαλείων παραγωγής multimedia, Xρήση CD-ROMS, Morphing

High-end video editing & broadcasting με H/Y

1999-1:Bασικός εισηγητής στο σεμινάριο Σ03, του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Τμήματος "Προστασία, Συντήρηση και Aποκατάσταση Aρχιτεκτονικών Mνημείων" με θέμα: “Eιδικές Αποτυπώσεις Ιστορικών Κατασκευών, Αρχαιολογικών Χώρων και Ιστορικών Κέντρων”.

1999-2:Bασικός εισηγητής στο "Περιφερειακό Σεμινάριο Xαλκιδικής Eπιμορφωτών - Eκπαιδευτών Δομικών έργων - Eφαρμοσμένων Tεχνών" (14-18/7,1999, ως μέλος ομάδας εισηγητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Ν. Ροδολάκη), με θέματα εισηγήσεων:

Πολιτική γης-Eθνικό Kτηματολόγιο

Xρήση της πληροφορικής στη δόμηση

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και Eθνικό Kτηματολόγιο

2006:Διάλεξη με τίτλο: “Κτηματολόγιο και η Σημασία του στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία”, Ένατη Περίοδος Ανοικτού Πανεπιστημίου Λήμνου με θέμα: "Υγεία, Περιβάλλον και Κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις", (3-5/11/2006).

2010:Δύο 3-ωρες διαλέξεις στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ (Κατεύθυνση: Τοπογραφικές Εφαρμογές, Μάθημα: Μετρήσεις Υψηλής Ακριβείας), κατόπιν πρόσκλησης της διδακτικής ομάδας του εν λόγω μαθήματος. Οι διαλέξεις σχετίζονται με τις επιστημονικές περιοχές της Γεωδαιτικής Μετρολογίας και των Βαθμονομήσεων-Διακριβώσεων των γεωδαιτικών οργάνων.


Εργαστήριο Γεωδαισίας & Γεωματικής, τοπογραφικά όργανα, γεωδαιτικά όργανα