FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).


H Αγγελική Γρ. Ζιάκα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δρ. του Πανεπιστημίου Marc Bloch του Στρασβούργου με τη διάκριση για τη διατριβή της «ομοφώνως άριστα». Έχει εξειδικευτεί στο Ισλάμ, τη μουσουλμανική ιστορία, τον αραβοϊσλαμικό πολιτισμό και το διαθρησκειακό διάλογο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (ύποτροφος Γαλλικού κράτους), στο Ποντιφικικό Ινστιτούτο Αραβοϊσλαμικών Σπουδών της Ρώμης (PISAI-υπότροφος Βατικανού) και στο Πανεπιστήμιο του Αμμάν της Ιορδανίας.

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην μουσουλμανική θεολογία και ιστορία, στον διαθρησκειακό διάλογο, καθώς επίσης και στις κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτικές πτυχές και ζημώσεις του χώρου της Μέσης Ανατολής. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επεκτείνεται επίσης και στα σύγχρονα μεγάλα θρησκεύματα. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη μελέτη του Ισλάμ στη βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεοελληνική γραμματεία, με το Σιιτικό Ισλάμ και τις σύγχρονες πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές του προεκτάσεις στη Μέση Ανατολή, τον διαθρησκειακό διάλογο και άλλα συναφή θέματα.

Από το 2003 διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας του Ισλαμικού Κόσμου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Κομοτηνής, ενώ από το 1997-2006 εργάστηκε ως καθηγήτρια θρησκευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Λύκειο Εκπαιδευτηριών Βασιλειάδη/Θεσσαλονίκη).


Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος TRES Νetwork και υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας «Θρησκεία και Σύγκρουση» του εν λόγω προγράμματος. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημονικής Μελέτης της Θρησκείας και του Πολιτισμού/Greek Society for the Study of Culture and Religion (GSSCR) και της Εταιρείας Σπουδών Μέσης Ανατολής (Αθήνα)/Greek Scientific Society of Middle East Studies (Athens).

Για το έτος  (2008-2009) είναι επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου και η Ευρώπη: για την ενίσχυση της βασικής έρευνας η οποία διεξάγεται στο Σουλτανάτο του Ομάν από τη σκοπιά της ιστορίας του Ισλάμ, της οικονομικής και πολιτικής ανθρωπολογίας, της εθνοαρχαιολογίας, τηςαρχιτεκτονικής, της αισθητικής και του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

 

Επιστημονικές Συνεργασίες, Ερευνητικά Προγράμματα, Δραστηριότητες

Νοέμβριος 2009 (Θεσσαλονίκη 9 & 10): Οργάνωση και συμμετοχή με εναρκτήρια ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε ο Τομέας Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας του Α.Π.Θ. με την ευγενική χορηγία της Επιτροπής Ερευνών και του Ιδρύματος της Βιβλιοθήκης Αλ-Σαλίμι του Σουλτανάτου του Ομάν με θέμα: «Ιμπαντισμός, Ιμπαντικές Σπουδές και το Σουλτανάτο του Ομάν». Το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.. και το πλαισίωσαν διεθνείς προσωπικότητες επί των αραβοϊσλαμικών σπουδών γενικώς και του Ιμπαντισμού ειδικώς. Βλ. ιστότοπο του Συνεδρίου: http://ibadhism-conference.web.auth.gr/

2008-2009: Επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου και η Ευρώπη: για την ενίσχυση της βασικής έρευνας η οποία διεξάγεται στο Σουλτανάτο του Ομάν από τη σκοπιά της ιστορίας του Ισλάμ, της οικονομικής και πολιτικής ανθρωπολογίας, της εθνοαρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής, της αισθητικής και του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

2007-2009: Μέλος του Joint Workshop of Muslim and Christian Women, με τίτλο The Role of Women: Moving Towards Peace Through Religion. Συνδιοργανωτές: The Office on Interreligious Relations and Dialogue (IRRD) of the World Council of Churches (WCC), Geneva and The Institute for Interreligious Dialogue (IID), Tehran    (http://www.peaceandwomen.org/).  

2007 : Επιστημονική Επίσκεψη στο πλαίσιο των Διεθνών Επιστημονικών Επισκέψεων και Μορφωτικών Ανταλλαγών του ΥΠΕΠΘ Ελλάδας και του ΥΠΕΞ Ιράν στην Τεχεράνη, τη Σιράζ και το Ισφαχάν από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου του 2007. Συμμετοχή στο Joint Workshop of Muslim and Christian Women του WCC και του IID της Τεχεράνης (24-27 Νοεμβρίου). Συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών του Ιράν (IFRI) και παρουσίαση της εισήγησής μου « Les etudes sur l’Islam en Grece». Επίσκεψη στο CenterforWomen’sStudies του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.

2007-2009: Συμμετοχή στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος- ΕURESIS Νetwork με τίτλο European Studies on Religion and State Interaction : (http://www.euresisnet.eu/Pages/WorkPlan-Methodology.aspx)

2005-2008: Mέλος της οργανωτικής επιτροπής (Steering Committee) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος- TRES Νetwork, με τίτλο Teaching Religion in a Μulticultural European Society και Υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας «Θρησκεία και Σύγκρουση» (Religion & Conflict): http://www.student.teol.uu.se/tres/

Ιανουάριος 2006: Μετάβαση στο Ομάν. Συμμετοχή στο επιστημονικό πρόγραμμα με τίτλο Ομάν: Η αναζήτηση του Ισλάμ στα τοπικά συμφραζόμενα. Σχέσεις Θρησκείας και Κράτους. Διατμηματικό επιστημονικό πρόγραμμα σε εξέλιξη χρηματοδοτούμενο από το Παναπιστήμιο Μακεδονίας.

2003 κ. εξ.: Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημονικής Μελέτης της Θρησκείας και του Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη)/Greek Society for the Study of Culture and Religion (GSSCR), η οποία είναι παράρτημα της European Association for the Study of Religions, θυγατρικής της International Association for the History of Religions (IAHR) (http://www.easr.eu/associations.html).
Α’ Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας με επικεφαλής τον Αν. Καθηγητή Π. Παχή και εισήγησή μου με θέμα «The study of Religions in Greece: a case of transition».

2002 κ. εξ. : Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Σπουδών Μέσης Ανατολής (Αθήνα)/Greek Scientific Society of Middle East Studies (Athens).

2000-2003: Υπεύθυνη τριετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius I (2000–2003), με θέμα Professions in a Changing Society.

1993-1996: Επιστημονικός συνεργάτης στο Ερευνητικό Πρόγραμμα «Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης (Ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση)». (Πρόγραμμα ΠΕΝΕΔ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Βιομηχανίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νο 91 ΕΔ 793)


Συνέδρια, Επιστημονικές Συναντήσεις

Δεκέμβριος 2009 (Γενεύη 9-13): Συμμετοχή στη Συνάντηση του Δικτύου Χριστιανών και Μουσουλμάνων Γυναικών υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, ως συνέχεια του τριετούς προγράμματος με τίτλο: Women as Peacemakers: Christian-Muslim Women Workshop. Τα πορίσματα των τριετών δραστηριοτήτων του εν λόγω Δικτύου θα δημοσιευτούν από το Παγμόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στον τόμο με τίτλο . Women as Peacemakers: Christian-Muslim Women Workshop. Στον τόμο αυτό συμμετέχουμε με δημοσίευση άρθρου με θέμα: “Is there a commun place for interreligious dialogue between Christian and Muslim Women in Greece?”


Δεκέμβριος 2009 (Αθήνα, 2): Συμμετοχή με ανακοίνωση στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Βιοθηκής αφιερωμένη στον πρώτο πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Κουμάντο στο Αμφιθεάτρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης με θέμα την «Ευθανασία». Ανακοίνωσή μας με θέμα : «Η ευθανασία στις Μείζονες θρησκείες»


Νοέμβριος 2009 (Θεσσαλονίκη, 9-10). Οργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Ιμπαντισμός, Ιμπαντικές Σπουδές και το Σουλτανάτο του Ομάν», με τη συμμετοχή του Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας του Α.Π.Θ. και την ευγενική χορηγία της Επιτροπής Ερευνών και του Ιδρύματος της Βιβλιοθήκης Αλ-Σαλίμι του Σουλτανάτου του Ομάν. Εναρκτήρια ομιλία μας με τίτλο: «Παρουσίαση του Προγράμματος έρευνας της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ.-Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου και η Ευρώπη: για την ενίσχυση της βασικής έρευνας η οποία διεξάγεται στο Σουλτανάτο του Ομάν».


Οκτώβριος 2009 (Βηρυτός, 28-30): Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα « Fragilité et durabilité du Dialogue des civilisations. Responsabilité des instances religieuses et politiques ». Συνδιοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου από Le Centre de Coordination de la Recherche de la FIUC (Paris-France), L’Institut Catholique de la Mediteranée (Marseille, France), L’Université Saint-Joseph (Beyrouth) et l’Université Saint-Esprit de Kaslik (Jounieh). Το συνέδριο φιλοξένησαν τα πανεπιστήμια Saint-Joseph (Beyrouth) και Saint-Esprit de Kaslik του Λιβάνου. Εισήγησή μας με θέμα : « Dialogue Interreligieux dans la réalité grecque).


Οκτώβριος 2009 (Βιέννη, 23-25): Συμμετοχή με εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Islamic Education in South Eastern Europe”. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν τα Τμήματα of Education & Human Developemnt και for Legal Philosophy, Law on Religion and Culture στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Εισήγησή μας με θέμα «Religious Education in Greece».


Ioύνιος 2009 (Βιέννη, 29-30): Συμμετοχή με εισήγηση στο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Identity and Participation: Cross Cultural and Muslim Youth in Europe» που πραγματοποιήθηκε στην Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης. Συνδιοργάνωση Austrian Federal Ministry for European and International Affairs & The United Nations Alliance of Civilizations. Εισήγησή μας με θέμα “Religious Education in Greece-The Role of Greek State Schools, Multicultural Schools and Muslim Schools in Identity Formation and Participation”.


Iούνιος 2009 (Θεσσαλονίκη, 26-28): Συμμετοχή με ανακοίνωση στην Γενική Συνέλευση του EuReSIS Network με θέμα “Teaching about Religion and State interaction in Europe. Challenges and Perspectives”. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Ανακοίνωσή μας με θέμα: “Religious teaching in Europe: Greece a Case Study”.


Απρίλιος 2009 (Θεσσαλονίκη, 8): Ανακοίνωση στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Μουσουλμάνοι/ες στην Ευρώπη. Προσεγγίσεις μέσα από την σύγχρονη μεταναστευτική πραγματικότητα». Διοργάνωση Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Ανακοίνωσή μας με θέμα: «Μουσουλμάνοι της Ελλάδας: Αυτόχθονες και Μετανάστες».


Mάρτιος 2009 (Βόλος, 28): Συμμετοχή με εισήγηση στην Ημερίδα με θέμα «Προς μια Οικουμενική Διακήρυξη για την Ειρήνη και την Καταλλαγή. Μια Ορθόδοξη Συμβολή». Την ημερίδα διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών Ακαδημαϊκού Έτους 2008-2009 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσιάτικα). Εισήγησή μας με θέμα: “Η Υπέρβαση της Βίας και η Κατίσχυση της Ειρήνης. Κοινή αναφορά και επιταγή στο Διαθρησκειακό διάλογο και στα ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών”


Δεκέμβριος 2009 (Αθήνα, 2): Συμμετοχή με ανακοίνωση στην Ημερίδα με θέμα: «Οι Αραβικές Σπουδές στα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα», την οποία διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα. Ανακοίνωσή μας με θέμα: «Οι ισλαμικές και αραβικές σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια»

Οκτώβριος 2008 (Chavannes-de-Bogis, Γενεύη 18-20): Συμμετοχή στην Οικουμενική Σύσκεψη η οποία συνδιοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (ΠΣΕ) και την World Evangelical Alliance (WEA),με θέμα : «Intra-Christian Consultation on Christian Self-Understanding in Relation to Islam and Christian-Muslim dialogue”.Το ΠΣΕ και η WEA συγκρότησαν μια προπαρασκευαστική επιτροπή για την Οικουμενική Σύσκεψη με εκπροσώπους από την Anglican Communion, τη Lutheran World Federation WEA, και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Ιούνιος 2008 (Bόλος, 8-12): Συμμετοχή με εισήγηση στη Συνάντηση Ορθοδόξων Γυναικών (Orthodox Women’s Meeting). International Consultation: A project of Women in Church and Society. Program of the World Council of Churches: The Participation of Orthodox Women in the Ecumenical Movement. Past, Present, Future. Συνδιοργάνωση Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Μητρόπολης Δημητριάδος και Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Εισήγησή μου με θέμα Interreligious Dialogue & Orthodoxy.

Μάιος-Ιούνιος 2008 (Cleve-Νijmegen, 31 Μαΐου-3 Ιουνίου): Τρίτο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TRES-Network στο Πανεπιστήμιο της Νijmegen. Υπεύθυνη της επιστημονικής ομάδας Religion & Conflict. Εισηγήσεις μου α) Report of Religion and Conflict Group-Constructing Religion and Conflict Studies in Europe. Part II (1 Ιουνίου), β) Ιnterreligious Learning in Europe: The Interreligious Dialogue (2 Ιουνίου).

Ιανουάριος 2008 (Timisoara, 24-28): Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινητικότητας Διδασκόντων. Σεμινάρια για τη διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου “Θρησκεία και Σύγκρουση” στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου de Vest της Timisoara. Προετοιμασία διδακτικού εγχειριδίου με θέμα «Religion & Conflict». Εκδοτική Ομάδα: Prof. Erik Eynikel, prof. Heine Gunnar Harald, prof. Eberhard Bons, prof. Jan Hermanson, Dr. Angeliki Ziaka.

Ιανουάριος 2008 (Leuven, 19-21): Συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής (Steering Committee)  του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TRES-Network στην Καθολική Σχολή της Leuven.

Νοέμβριος 2007  (Τεχεράνη, 24-27) : Μέλος του Joint Workshop of Muslim and Christian Women, με τίτλο The Role of Women: Moving Towards Peace Through Religion. Συνδιοργανωτές: The Office on Interreligious Relations and Dialogue (IRRD) of the World Council of Churches (WCC), Geneva, and The Institute for Interreligious Dialogue (IID), Tehran
(http://www.peaceandwomen.org/)     

Νοέμβριος 2007 (Τεχεράνη, 27) : Επιστημονική συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών του Ιράν-Ιnstitut Francais de Recherche en Iran-IFRI. Εισήγηση με θέμα Les etudes sur l’Islam en Grece (http://www.ifriran.org/Actualite.html#nov-conf)

Οκτώβριος 2007 (Θεσσαλονίκη, 6-8) : Διοργάνωση συνάντησης της Οργανωτικής Επιτροπής (Steering Committee) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TRES-Network στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Σύναψη συνεργασίας ως Partner Organizations με το EURESIS NET και το WOCATI (http://www.student.teol.uu.se/tres/mod/resource/view.php?id=76)

Σεπτέμβριος 2007 (Κομοτηνή, 20-23): Συμμετοχή στη Ζ΄ Συνάντηση Βυζαντινολόγων Ελλάδος και Κύπρου. Ελεύθερη Ανακοίνωση με θέμα «Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος και ο διάλογος με το Ισλάμ : Διάλογος ?ν ?ποιήσατο μετά τινος Πέρσου, τ?ν ?ξίαν Μουτερίζη, ?ν ?Αγκύρ? τ?ς Γαλατίας (χειμώνας 1390-1391)».

Ιούνιος 2007 (Cluj, 14-17): Συμμετοχή στο Δεύτερο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TRES-Network στο Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai. Υπεύθυνη της επιστημονικής ομάδας Religion & Conflict. Εισήγηση με θέμα  Constructing Religion & Conflict Studies in Europe.

Φεβρουάριος 2007 (Βόλος, 8) : Ακαδημία θεολογικών Σπουδών Μητρόπολης Δημητριάδος. Συμμετοχή με εισήγηση στη θεματική ενότητα «Ορθοδοξία και Ισλάμ. Το Ισλάμ στην Ευρώπη». Εισήγηση με θέμα  Σουννίτες-Σιίτες. Ταυτότητα και Ετερότητα στο Ισλάμ.

Δεκέμβριος 2006 (Θεσσαλονίκη, 14-15):
Συμμετοχή στην επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ευθανασία». Συνδιοργάνωση «Όμιλος Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής» και «Δίκτυο του ΑΠΘ-Σύγχρονη Ιατρική Πράξη, Βιοϊατρική και Δίκαιο». Εισήγηση με θέμα Ευθανασία, θρησκείες και πολιτισμοί.

Νοέμβριος 2006 (Barcelona, 4-7) : Συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ισλαμικού Φεμινισμού –II International Congress on Islamic Feminism (http://www.feminismeislamic.org/eng/)

Ιούνιος 2006 (Θεσσαλονίκη, 2-5) : Συμμετοχή στο Α ΄Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημονικής Μελέτης της Θρησκείας και του Πολιτισμού με θέμα "Society in Transition. The Interdisciplinary Study of Religion in Modern Reality". Εισήγηση με θέμα The study of Religions in Greece: a case of transition.

Μάρτιος-Απρίλιος 2006 (Uppsala, 30 Mαρτίου-2 Απριλίου): Συμμετοχή στο Πρώτο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TRES-Network στο Πανεπιστήμιο της Uppsala.

Ιούνιος 2005 (Αθήνα, 22-25): Συμμετοχή στη Στ΄ Συνάντηση Βυζαντινολόγων Ελλάδος και Κύπρου. Ελεύθερη Ανακοίνωση με θέμα Ιωάννης ο Καντακουζηνός και η Χειρόγραφη Παράδοση των κατά του Ισλάμ συγγραμμάτων του.

Απρίλιος 2005 (Θεσσαλονίκη, 12) : Συμμετοχή στην Ημερίδα Η Σχέση «Ισλάμ και Δύσης» στις Ανατολικές Σπουδές  στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εισήγηση με θέμα Οι σιίτες, η Ανατολή και η Δύση: Μια διαχρονική Θεώρηση.

Μάιος 2003 (Θεσσαλονίκη): «Τι σχολείο Θέλουμε;» Συνάντηση καθηγητών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη», Αίθουσα Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και παρουσίαση του συνεδρίου.

Μάιος 2000 (Strasbourg, 17-18): Διατμηματική συνάντηση υποψηφίων διδακτόρων θεολογίας, θρησκειολογίας, ιστορίας και αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Marc Bloch, με θέμα «La divinite et ses images».  Εισήγηση με θέμα Το πρόσωπο του ήρωα και το ταξίδι των μεταμορφώσεών του στις παγκόσμιες μυθολογίες.

Απρίλιος 2000 (Θεσσαλονίκη): Συμμετοχή και Γραμματειακή υποστήριξη της συνάντησης εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ υπό την αιγίδα του Γραφείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως στην Ευρωπαϊκή Ένωση-Βρυξέλλες, με θέμα: «Ανασυγκρότηση και ενίσχυση των εμπερίστατων χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου, και ιδιαίτερα των νέων χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

Οκτώβριος 1999 (Mangalia): Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας του Δικτύου της Ένωσης Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα: «Πρόγραμμα γνώσης και επικοινωνίας των πολιτισμών της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου». Επιμέλεια συλλογικής μαθητικής εργασίας «Το Ευπαλείνιο Όρυγμα», στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού μαθητικού διαγωνισμού του προγράμματος με 40 συμμετέχουσες πόλεις-δίκτυα.

1997 (Θεσσαλονίκη): Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης (ΟΠΠΕΘ ’97)-Τμήμα Αγίου Όρους, Οργάνωση Συνεδρίων και Ημερίδων.

Ιούνιος 1996 (Amman, 3-5): Συμμετοχή στην 6η Συνδιάσκεψη Χριστιανισμού και Ισλάμ. Συνδιοργάνωση του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Chambesy της Γενεύης και της Ακαδημίας για την Έρευνα του Ισλαμικού Πολιτισμού Al-Albait Foundation του Αμμάν (Ιορδανία) με θέμα: «Educational Philosophy in Christianity and Islam».

Οκτώβριος 1995 (Geneve): Συμμετοχή στο 16ο Διεθνές Θεολογικό Σεμινάριο του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Chambesy της Γενεύης με θέμα: «Ο Θρησκευτικός Φονταμενταλισμός».

Ιούνιος 1995 (Massa): Συμμετοχή στη διαθρησκειακή και διαπολιτισμική συνάντηση του Centro Francescano Internazionale di Studi per il Dialogo fra i Popoli στη Massa της Ιταλίας. Εισήγηση με θέμα «La donna et la pace nell’ Ortodossia».

 

Παράλληλα προς τα συνέδρια και τις επιστημονικές συνεργασίες από το 2005 παραδίδει μαθήματα για το Ισλάμ και τους κοινωνικούς και γεωπολιτικούς του προβληματισμούς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών και Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών), στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, στην Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης και Επιτελών και αλλού.





Angeliki Ziaka, who came to the Department of Theology of the Aristotle University of Thessaloniki in the spring of 2006 as a Lecturer, and in the spring of 2011 was elected Assistant Professor, was trained at the Aristotle University of Thessaloniki (Greece) and the Marc Bloch University of Strasbourg (France), where she received her D.E.A. (1994) and Ph.D. (2002) in the History of Religions. She also made post graduate (master) studies at the Pontifical Institute for Arabic and Islamic Studies in Rome (1994-1995) and in the History Department of the University of Amman (Jordan, 1995-1996). She started in 1997-2006, to teach full time as an Instructor at the Secondary Education (Thessaloniki, Greece); from 2003 to 2007 she taught, as a lecturer, at the Department of History and Ethnology of the Democritus University of Thrace (Greece) and from 2009 onward she is also teaching at the Department of Political Sciences of Aristotle University.

Her academic interests are on the history of Religions, the study of Islam and the Arabic-Islamic civilization, the great world religions, and topics of interreligious dialogue. Her research interests focus on Muslim theology and history, the byzantine and post-byzantine literature about Islam, as well as the social, religious, and political dimensions of Islam in the Middle East and especially the Shi‘a Islam. She is also interested in Minorities issues and especially Muslim minorities in South-East Europe as well as issues concerning Religion and Conflict.

Dr. Ziaka was a member of the steering committee of the European Network TRES: Teaching Religion in a Multicultural Society and head of the network’s “Religion and conflict” group (2006-2008). She is one of the General Editors of the Collective European Manual on Religion and Conflict. Essays on the origins of religious conflicts and Resolution Approaches (London, 2011). A founding member of the Greek Society for the Study of Culture & Religion (GSSCR), the Greek Scientific Society of Middle East Studies, and the Scientific Association for Ibadhism and Ibadhi Studies.

She was also the coordinator of the research project (2008-2009) of the Aristotle University’s Research Commission, entitled “The countries of the Arab Gulf and Europe. For the support of research being carried out in the Sultanate of Oman”; the organizer of the International Conference on Ibadhism and the Sultanate of Oman (November, 9-10, 2009); the academic responsible between Aristotle University and the Institute of Shari’a Sciences of the Sultanate of Oman (2011-2014).

Classes Taught

Ziaka teaches courses (graduate and post graduate) such as: Shi’a and Sunna: Identity and Diversity in Islam, Aspects of conflict and dialogue with Islam from Byzantium until Today in the Greek Research, Islam in the Balkans and in the Middle East, Aristotle and the Greek Thought in the Arab-Islamic tradition, Religion as a factor of Peace or of Violence?, History of the Muslim World, Islam and Politics, The Great World Religions, Interreligious Dialogue, Primitive Tibetan Religion and Tibetan Buddhism.

Current Projects

1. Ziaka has made a collection of essays from various scholars, all on the topic of the Ibadhism, Ibadhi Studies and the Sultanate of Oman, which will appear in late 2011 or early 2012, under the support of the Research Committee of the Aristotle University and the Al Salmi Library of the Sultanate of Oman.

2. Ziaka is planning to make a research on Muslim communities in South-East Europe and to outline the process and progress of the interreligious dialogues among scholars, politicians, religious leaders and other networks.

3. A critical work on a well known Arabic Manuscript, Risâlat ‘Abdallâh ibn Ismâ‘îl al-Hâshimî ilâ ‘Abd al-Masîh ibn Ishâq al Kindî… wa risâlat ‘Abd al-Masîh ilâ ’l-Hâshimî. The project is concerned with a text written in Arabic in the late 9th or early 10th century and consists of a religious dialogue in two letters (epistles), between a Muslim and a Christian. Ziaka uncovered a previously unpublished manuscript of the Risâlat in a Greek version.

A recent copy of her cv can be found here (PDF).