> > ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.

 

 

1.  Ηθική, Θρησκεία και Επιστήμες (Α΄ Εξάμ.)

     Στο συγκεκριμένο μάθημα εξετάζεται το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων θρησκείας και επιστήμης. Ειδικότερα, αναζητείται η οριοθέτηση των επιμέρους περιοχών και τα σημεία του δημιουργικού διαλόγου μεταξύ τους, αναδεικνύονται οι τομές της ορθόδοξης πατερικής σκέψης, διερευνάται η λειτουργία της θεολογίας ως επιστήμης, καθώς και ο εμπειρικός χαρακτήρας της θεολογίας. Ακόμη, μελετάται η σχέση μεταξύ επιστημονικής και θεολογικής ανθρωπολογίας. Τέλος, εξετάζεται η εμφάνιση του σύγχρονου «μονοδιάστατου ανθρώπου» και της μηχανοκρατικής θεώρησής του, σε συνάφεια με τις κοινωνικές διαστάσεις των επιστημονικών εφαρμογών.

 

  

2.  Ηθική, Θρησκεία και Επιστήμες (Β΄ Εξάμ.)

       Στον κύκλο των παραδόσεων του μαθήματος εξετάζονται ειδικότερα ζητήματα των σχέσεων της επιστήμης με τη θρησκεία και την κοινωνία, όπως: Βιοηθική και ορθόδοξη θεολογία, Εκκλησία και μεταμοσχεύσεις, Ευθανασία και ηθικά διλήμματα ασθενών τελικού σταδίου, Βιοηθική και κοινωνική διάσταση της ιατρικής, Ιατρική και θεολογία. Υγεία και ασθένεια, Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Βελτιωτικές παρεμβάσεις στον άνθρωπο και η το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στο χώρο της υγείας.

 

3. Η Ενορία στην Ιστορία και το παρόν (Α΄ Εξάμ.)

      Στο συγκεκριμένο μάθημα, μελετώνται τα γενικά χαρακτηριστικά της ιστορικής εμφάνισης του ενοριακού θεσμού, Ειδικότερα, εξετάζονται οι θεολογικές και κοινωνικές αφετηρίες του ενοριακού θεσμού, η ενορία ως πυρήνας της εκκλησιαστικής ζωής, η ένταξη και παραμονή στην ενορία, καθώς και η στοχοθεσία της εντάξεως αυτής, η θεολογική και κοινωνική θεώρηση της ευχαριστιακής σύναξης ο ρόλος του λαού του Θεού, η Χριστοκεντρική Εκκλησία και η επισκοποκεντρική Ευχαριστία, οι σχέσεις μεταξύ Ενορίας και επισκοπής, η Μοναστική ενορία, τα χαρίσματα, τα λειτουργήματα και τα διακονήματα των μελών της ενορίας και οι σχέσεις κληρικών και λαϊκών στην ενορία.

 

4. Η Ενορία στην Ιστορία και το παρόν (Β΄ Εξάμ.)

    Στον κύκλο των μαθημάτων αυτών εξετάζονται ειδικότερα θέματα της κοινωνικής λειτουργίας της Ενορίας, όπως η λατρευτική ζωή της ενορίας, η διακονία του λόγου και η επικαιροποίηση του ευαγγελικού μηνύματος, η σύνδεση του ενοριακού θεσμού με τις κοινωνικές εξελίξεις, η ανάπτυξη της Συμβουλευτικής ποιμαντικής και του ποιμαντικού διαλόγου, η θεώρηση του ενοριακού ναού ως «σημείου αναφοράς», η μελέτη της θέσης της τρίτης ηλικίας και των νέων στην ενορία, η ανάδειξη του κοινωνικού έργου και του εθελοντισμού ως διακονίας και έμπρακτης έκφρασης της αγάπης, καθώς και του ρόλου των κοινωνικών δικτύων.

 

5. Ποιμαντική Κοινωνιολογία (Γ΄ Εξάμ.)

    Κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος, εξετάζεται το ποιμαντικό έργο σε αστική, ημιαστική και αγροτική κοινωνία και μελετώνται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αστικής κοινωνίας και του αστικού πολεοδομικού χώρου, η ανθρωπογεωγραφία των επαρχιακών πόλεων και η ανάγκη επιμόρφωσης των κληρικών, η ανάγκη δημιουργίας κοινοτικής-ενοριακής συνείδησης, ο ρόλος των κοινωνικών ομάδων (οικογένειας, κοινότητας) και η συνεργασία με τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, όπως και τα θρησκευτικά έθιμα και η αντίστοιχη νοηματοδότησή τους.

 

6. Ειδικά θέματα Ηθικής (Γ΄ Εξάμ.)

    Στη σειρά του εν λόγω μαθήματος, εξετάζονται επιμέρους αλλά σύγχρονα ζητήματα Ηθικής, όπως η έννοια του κακού και οι προεκτάσεις του, ο Γάμος και η οικογενειακή ζωή, το πρόβλημα της Ενδοοικογενειακής και κοινωνικής βία, το αίτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, το πρόβλημα του θανάτου και η προσπάθειες υπέρβασής του, η θεώρηση της κτίσης ως δημιουργίας του Θεού και η περιβαλλοντική ηθική.

 

Ώρες Μαθημάτων: Δευτέρα 4-6 μ.μ.

Ώρες Συνεργασίας με τους φοιτητές: Δευτέρα 11.00-14.00 & Τετάρτη 11.00-13.00