FAIL (the browser should render some flash content, not this).

 

 

 

 

 

 

ΘεσσΑθήνα  6 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία στον επίσημο εορτασμό της μνήμης του αγίου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, στην Ι. Μ. Πεντέλης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

·         Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2010

Συμμετοχή με εισήγηση στο 1ο επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Νικόλαος Λούβαρις:Ο φιλόσοφος, παιδαγωγός και θεολόγος», που διοργάνωσε η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης με επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

·         Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2010

Συμμετοχή στην Ημερίδα προς τιμή και μνήμη του καθηγητή Σάββα Αγουρίδη, που συνδιοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., η Ελληνική Βιβλική Εταιρία και το Ίδρυμα Άρτος Ζωής.

 

  • Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2010

Εισήγηση σε Εκδήλωση Λόγου με θέμα "Η ζωή και το έργο του αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, Μητροπολίτου Πενταπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ", που διοργάνωσε η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄.

 

  • Ρώμη, 29 Μαΐου 2010

Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο γύρω από τον πολιτισμό και την πνευματικότητα του Αγίου Όρους με θέμα "La Sacra Montagna e l'Ortodossia nell'epoca della Turcocrazia", που διοργάνωσε ο Πολιτισμικός Σύλλογος Insieme per l'Athos.

 

  • Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2010

Συμμετοχή με εισήγηση στην Ημερίδα με θέμα «Ας σκεφτούμε με τη Βίβλο», που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις Άρτος Ζωής και το δίκτυο Θρησκεία και Πόλις, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2010.

 

  • Βενετία, 16-17 Απριλίου 2010

Συμμετοχή με εισήγηση στο Σεμινάριο Εκκλησιολογίας για καθηγητές με γενικό τίτλο «Apostolicità e Tradizione Apostolica», που διοργάνωσε το Οικουμενικό Ινστιτούτο San Bernardino Βενετίας.

 

  • Νάουσα, 10 Απριλίου 2010

Συμμετοχή με εισήγηση στην παρουσίαση των βιβλίων του Αντώνιου Κολτσίδα, Η Επανάσταση και η καταστροφή της Νάουσας κατά το 1822, (Θεσσαλονίκη 2009) και Νικoλάου Χατζηιωάννου, Οι μάρτυρες του χαλασμού της Νάουσας» (Βέροια 2009), στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 188 χρόνια του Ολοκαυτώματος.

 

  • Ηράκλειο Κρήτης, 19 Σεπτεμβρίου 2009
     
Συμμετοχή με εισήγηση στην ημερίδα με θέμα «Ο ποιητής Γιώργος Σαραντάρης και το έργο του. Η προσφορά της Σοφίας Σκοπετέα, με τη δίτομη έκδοση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης».
 
  • Ρώμη, 3-5 Σεπτεμβρίου 2009
Συμμετοχή με εισήγηση στο 11ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο με θέμα «Ο ιερός Αυγουστίνος στη Δυτική και Ανατολική Παράδοση».

  • Bose, 29 Οκτωβρίου 2008-1 Νοεμβρίου 2008
Εισήγηση στο Διεθνές Οικουμενικό Συμπόσιο με τίτλο «A Cloud of Witnesses. Opportunities for ecumenical commemoration», που συνδιοργάνωσαν το μοναστήρι του Bose και η Επιτροπή Πίστη και Τάξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

  • Βασιλική Αγίου Φραγκίσκου, Ασίζη, 25 Οκτωβρίου 2008
Εισήγηση σε διεθνή Ημερίδα με τίτλο Nello Spirito di Assisi. Assisi Nuovo Oriente. Giornata di preghiera e di riflessione insieme ai Cristiani Ortodossi, που οργάνωσε το Centro Francescano Internazionale peri il Dialogo dell’Ordine dei Frati Minori Conventuali.

  • Κέρκυρα, 20 Ιανουαρίου 2008

Εισήγηση σε ημερίδα με αφορμή την εβδομάδα Προσευχής για την ενότητα των χριστιανών, που οργάνωσε η Καθολική Μητρόπολη Κέρκυρας

 

  • Θεσσαλονίκη 20-22 Ιουνίου 2008
Εισήγηση στο Ε’ Συνέδριο Θεολογικών Σχολών Αθηνών-Θεσσαλονίκης με τίτλο «Εκκλησία και Πολιτισμός».
  • Θεσσαλονίκη-Βόλος, 31 Μαΐου-7 Ιουνίου 2008
Εκπροσώπηση του Τμήματος Θεολογίας στο Ε’ Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (WOCATI) με τίτλο «Theological Education: A Radical Reappraisal».
  • Βενετία, 6 Μαρτίου 2008

Συμμετοχή στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Arte e fede nei luoghi di culto», που οργάνωσε το Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών San Bernardino.

  • Ηράκλειο-Μυρτιά, 28-30 Σεπτεμβρίου 2007
Εισήγηση στο Επιστημονικό Συνέδριο υπό τον γενικό τίτλο Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Κρητικός Πολιτισμός. 50 Χρόνια από το θάνατό του.
  • Χανιά, 21-22 Δεκεμβρίου 2007
Εισήγηση στο επιστημονικό συνέδριο υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης και του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην εδραίωση και ανάπτυξη του Χριστιανισμού».
  • Sibiu, 18-19 Οκτωβρίου 2007

Εισήγηση στο επιστημονικό Συνέδριο υπό τον γενικό τίτλο «Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ως ιεράρχης, θεολόγος, φιλάνθρωπος» στη Θεολογική Σχολή "Andrei Saguna" του Πανεπιστημίου του Sibiu Ρουμανίας.

  • Τήνος, 16-20 Σεπτεμβρίου 2007
Συμμετοχή με εισηγηση στο 10ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο με θέμα «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».
  • Θεολογική Σχολή Αθηνών, 24-25 Απριλίου 2007
Συμμετοχή στο Δ΄ Συνέδριο Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης με θέμα «Θέση και αποστολή των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης στη σύγχρονη κοινωνία».
  • Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2007
Συμμετοχή με εισήγηση στη Θεολογική Ημερίδα με τίτλο «Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος, τιμώμενος επί 1700 έτη», που οργάνωσε ο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Πανοράματος υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.
  • Βενετία, 15-18 Νοεμβρίου 2006
Συμμετοχή και εκπροσώπηση του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. σε συνεδρίαση του προγράμματος «Master Study Programme in Ecumenism [MASPE]» (COMENIUS-ERASMUS), στο Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών «San Bernardino» Βενετίας.
  • Ακαδημία Αθηνών, 4-7 Δεκεμβρίου 2003
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας», που οργάνωσε το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών.
  • Ανάληψη Χερσονήσου, 6-8 Νοεμβρίου 2003
Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο με θέμα "Χριστός και Κόσμος», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Κρητών Θεολόγων.
  • Ιωάννινα, 3-7 Σεπτεμβρίου 2003
Διεθνές Θεολογικό Συμπόσιο με θέμα "Η πνευματικότητα στην Ανατολή και στη Δύση», που οργάνωσαν η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Αntonianum της Ρώμης.
  • Bari, 16-18 Μαΐου 2002
ΧΙΙΙ Θεολογικό Συνέδριο μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων με θέμα "Santita΄: Vocazione universale. Cattolici-Ortodossi, distanza zero?», που οργάνωσε το Istituto di Teologia Ecumenica "San Nicola», στο Bari της Ιταλίας.
  • Λευκωσία, 12-14 Απριλίου 2002
Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί στην Ενωμένη Ευρώπη: αναπτύσσοντας τον κοινωνικό διάλογο», που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις της Κύπρου.
  • Χανιά, 22-24 Νοεμβρίου 2001
Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο με θέμα «Θεολογία και Παπαδιαμάντης», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Κρητών Θεολόγων.
  • Ηράκλειο, 7-9 Δεκεμβρίου 2000
Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο με θέμα "Ελληνική Πολιτεία και Εκκλησία στην Ενωμένη Ευρώπη», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Κρητών Θεολόγων.
  • Πρέβεζα, 24-26 Νοεμβρίου 2000
Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "Η ελιά και το λάδι στο χώρο και το χρόνο», που οργάνωσαν το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Κέντρο Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ίδρυμα "Ακτία Νικόπολις».
  • Κωνσταντινούπολη, 7-10 Οκτωβρίου 2000
Γ΄ Διασχολική Σύναξη Νέων με θέμα "Επιστήμη και Ηθική: Οι νέοι μπροστά στις εξελίξεις του 21ου αιώνα», που οργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.
  • Γερμανική Σχολή Αθηνών, 5-6 Μαΐου 2000
Γ΄ Συνάντηση Θεολόγων Καθηγητών με θέμα "Θρησκευτική παιδεία και σύγχρονη κοινωνία. Θέσεις και αντιθέσεις».
  • Ηράκλειο, 14 Σεπτεμβρίου 1999
Θεολογικό Συμπόσιο με θέμα "Ενημέρωση για τα νέα βιβλία του Ενιαίου Λυκείου», στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Ηρακλείου.
  • Κολλέγιο Αθηνών, 14 Νοεμβρίου 1998
Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "Όταν η αρρώστια και ο θάνατος αγγίζουν τη Σχολική Ζωή», που οργάνωσε το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια Έργου με τίτλο "Ευαισθητοποίηση και Κατάρτιση Επαγγελματικών Παιδείας και Υγείας στην υποστήριξη παιδιών που αντιμετωπίζουν Αρρώστια ή/και Θάνατο στη Ζωή τους».
  • Ιεράπετρα, 15-17 Οκτωβρίου 1998
Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο με θέμα "Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία και Αγωγή στην Ευρώπη της Τρίτης Χιλιετίας» που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Κρητών Θεολόγων.
  • Άγιον Όρος, 27-29 Απριλίου 1997
Β΄ Διασχολική Σύναξη Νέων που οργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, με θέμα "Ορθοδοξία και Νεότητα».
  • Άγιον Όρος, 5-6 Μαΐου 1996
Α΄ Διασχολική Σύναξη Νέων που οργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, με θέμα "Ορθοδοξία και Ελληνισμός».
  • Ηράκλειο, 14-16 Απριλίου 1994
Μαθητικό Συνέδριο με θέμα "Η Οικουμενικότητα του Ελληνισμού», που οργάνωσε το Λύκειον "Ο Κοραής».

 

 

 





 

Ο Παναγιώτης Αρ. Υφαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966.


Σπούδασε Θεολογία (1983-1987) στο Τμήμα Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Στη συνέχεια, με υποτροφία από την  Ποντιφικική Επιτροπή για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών (Conseil Pontifical pour la promotion de l' unité des Chrétiens) μετεκπαιδεύθηκε στο μεταπτυχιακό Τμήμα Οικουμενικών Σπουδών «San Nicola» στο Μπάρι της Ιταλίας (1988-1990), με ειδίκευση στην Εκκλησιαστική Ιστορία (βαθμός Summa cum Laude) και εκπόνησε αρχειακή έρευνα στα αρχεία της Progadanda Fidei στη Ρώμη (1990-1991).


Το 1993 έλαβε το Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών για τη σύνταξη πρωτότυπης ιστορικής μελέτης με θέμα «Η συμβολή της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων στην εθνική και πνευματική ζωή του Έθνους μέχρι του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».


Από το 1995 μέχρι το 2006 εργάσθηκε ως θεολόγος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και από το 2004 ως το 2006 ως ωρομίσθιος καθηγητής στην Ανώτερη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.


Το 2004 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Η θεολογία του Φραγκίσκου της Ασίζης. Ορθόδοξη κριτική προσέγγιση» (βαθμός Άριστα).


Τον Σεπτέμβριο του 2006 διορίστηκε Λέκτορας στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και τον Αύγουστο του 2010 Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα.


Μεταξύ των ερευνητικών του ενδιαφερόντων εντάσσονται η μελέτη του μοναχισμού και της ασκητικής γραμματείας στην Ανατολή και στη Δύση, η συγκριτική σπουδή μεταξύ ορθόδοξης και δυτικής θεολογίας και πνευματικότητας από την εποχή του σχίσματος μέχρι τις μέρες μας, ο εντοπισμός και η ερμηνεία των μοντέλων της χριστιανικής αγιότητας και η εξέλιξή τους στον χώρο και στον χρόνο, η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ πολιτισμού και θεολογίας καθώς και οι σύγχρονες τάσεις της δυτικής θεολογικής σκέψης.


Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μονογραφίες και άρθρα σε συλλογικά έργα καθώς και σε ελληνικά και ιταλικά περιοδικά. Έχει μεταφράσει πηγές του πρώιμου φραγκισκανισμού, επιστημονικά έργα, δοκίμια και λογοτεχνία. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει δύο ποιητικές συλλογές και σκόρπια ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά.



* Dietrich Bonhoeffer, Ποιός ειμ' εγώ, μτφ. Π.Αρ. Υφαντής

 

 

 

 


  • Χειμερινό εξάμηνο του διδακτικού έτους 2008-2009
Δίδαξε στο Istituto di Studi Ecumenici S. Bernardino της Βενετίας το μάθημα Spiritualità Ortodossa.
  • Ακαδημαϊκό έτος 2007 - 2008
Εκπροσώπησε το Τμήμα Θεολογίας στη Σύγκλητο του Α.Π.Θ.
  • Χειμερινό εξάμηνο του διδακτικού έτους 2007-2008
Δίδαξε στο Istituto di Studi Ecumenici S. Bernardino της Βενετίας το μάθημα Sacramentaria Ortodossa.
  • Ιανουάριος 2008
Ηλεκτρονικό Ευρετήριο του π. ΣΥΝΑΞΗ τ. 1-103 (σε συνεργασία με τον Γ. Χατζηζήση).
  • 1999-

Εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

  • 1995-
Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Σύναξη».
  • 1993
Αξιολόγηση των διδακτικών εγχειριδίων των Θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση στα πλαίσια σχετικού ερευνητικού προγράμματος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ηράκλειο Κρήτης).
  • Φεβρουάριος-Ιούνιος 1991

Αναδίφηση των Αρχείων της Propaganda Fidei, ως υπότροφος του Βατικανού.

  • Αύγουστος 1989

Ταξινόμηση του Ιστορικού Αρχείου Λευκάδας, ως μέλος ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.