Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κτηνιατρική Σχολή

Μιχαήλ Ν. Πατσίκας

Αναπληρωτής Καθηγητής Κτηνιατρικής Ακτινολογίας

Μονάδα Απεικονιστικής Διαγνωστικής

Κλινική Ζώων Συντροφιάς

Καλωσήλθατε στην προσωπική ιστοσελίδα του Μιχαήλ Ν. Πατσίκα.

Ο Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής και της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το 1992 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ακτινολογίας στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Από το 1994 μέχρι το 1999 ήταν άμισθος επιστημονικός συνεργάτης στο Ακτινολογικό Εργαστήριο της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Tον Ιούνιο του 1999 εκλέχθηκε Λέκτορας της Ακτινολογίας, τον Σεπτέμβριο του 2003 Επίκουρος Καθηγητής και τον Ιούνιο του 2010 Αναπληρωτής Καθηγητής στην ίδια Σχολή.
Μετεκπαιδεύτηκε στο Ακτινολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, σε θέματα συμβατικής ακτινολογίας και ακτινοτεχνολογίας. Το 1999 μετεκπαιδεύτηκε στο Royal Veterinary College University of London σε θέματα συμβατικής ακτινολογίας, υπερηχοτομογραφίας, υπολογιστικής τομογραφίας και απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού και το 2000 σε θέματα υπερηχοκαρδιογραφίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 2002 επιμορφώθηκε για διάστημα ενός μήνα σε θέματα ακτινολογίας, υπερηχοτομογραφίας και πυρηνικής ιατρικής των ιπποειδών στο Equine Hospital, Royal Veterinary College University of London. Το 2006 και για δύο μήνες, ασκήθηκε στις διαγνωστικές μεθόδους της υπολογιστικής (αξονικής) τομογραφίας στο Ακτινολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του διδακτικού προσωπικού του Εργαστηρίου και το 2008 για διάρκεια ενός μήνα στην Αξονική Τομογραφία στο Royal Veterinary College University of London.

Είναι διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Κτηνιατρικής Απεικόνισης (European College of Veterinary Diagnostic Imaging), ανώτερος επαγγελματικός τίτλος ειδικότητας αναγνωρισμένος στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Διατέλεσε μέλος της επιστημονικής επιτροπής του παγκόσμιου κτηνιατρικού συνεδρίου 2004 στη Ρόδο, στο οποίο επίσης έλαβε μέρος και ως Invited Speaker. Tον Αύγουστο του 2007 διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Porto Carras της Χαλκιδικής το Πανευρωπαικό Συνέδριο των Ακτινολόγων Κτηνιάτρων (Annual Meeting of European Association and College of Veterinary Diagnostic Imaging) στο οποίο διετέλεσε και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. Επίσης, το 2012 συμμετείχε στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κτηνιατρικής Ακτινολογίας. Από το 2011 είναι μέλος της 4μελούς επιτροπής του European Association and College of Veterinary Diagnostic Imaging, υπεύθυνης για την διοργάνωση των ετήσιων επιστημονικών συνεδρίων.

Το 2009 προσκλήθηκε να συμμετάσχει ώς συνσυγγραφέας του κεφαλαίου "Abdominal Lymphnodes and Collective System" στο ξενόγλωσσο σύγγραμμα "Veterinary Computed Tomography, T. Schwarz, J Saunders eds.
Διδάσκει στους προπτυχιακούς και μεταπτυχοακούς φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και από το 2010 διδάσκει και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ιδιαίτερη ενασχόλησή του η ακτινοδιαγνωστική του θώρακα, η υπερηχοτομογραφία καρδιάς και κοιλίας η αξονική τομογραφία του θώρακα και η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού του εγκεφάλου.
Βασικά στοιχεία του επιστημονικού του έργου δίνονται και στο http://www.infovet.gr.