curriculumΟ Μιλτιάδης Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1952 και από το 1957 κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε στην Ανωτέρα Ιερατική Σχολή Θεσσαλονίκης (1971-1973) και κατόπιν στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (1973-1977) από όπου αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα». Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 1980 υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης στη Β΄ Έδρα Εισαγωγής και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο Ερμηνευτικής Θεολογίας της ίδιας Σχολής.

Από τον Αύγουστο του 1980 μέχρι τον Ιανουάριο του 1983 - ως υπότροφος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, αρχικά, και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, στη συνέχεια – συνέχισε τις σπουδές του στην στην Παλαιά Διαθήκη και στη Φιλολογία των αρχαίων ελληνικών λαών, στο Tübingen της Ο.Δ. Γερμανίας. Αναλυτικότερα˚ στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή σπούδασε Βιβλική Αρχαιολογία με καθηγητή τον S. Mittmann και Βιβλική Εβραϊκή και Αραμαϊκή Γλώσσα με καθηγητή τον H. P. Rüger. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα Ερμηνευτικής Θεολογίας τόσο στην ίδια Σχολή όσο και στην Καθολική Θεολογική Σχολή. Στο Ινστιτούτο Αρχαίων Ανατολικών Σπουδών της ίδιας πόλης σπούδασε Δυτικοσημιτική Επιγραφική (εβραϊκές, αραμαϊκές, μοαβιτικές και φοινικικές επιγραφές), Ουγαριτική και Ακκαδική γλώσσα με καθηγητή τον W. Röllig.

Το 1983 αναγορεύθηκε διδάκτορας από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Ο Κύριος εβασίλευσεν». Η απόδοση του τίτλου “βασιλιάς” στον Γιαχβέ» βαθμολογήθηκε με “Άριστα”.

Κατά τα έτη 1984-1988 υπηρέτησε, μετά την εκλογή του από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ., ως Λέκτορας στον Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας, και από το 1989 έως το 1997 στις βαθμίδες του Επίκουρου και του Αναπληρωτή Καθηγητή στον ίδιο Τομέα.

Στις 6.7.1989 εξελέγη παμψηφεί από το Τμήμα Θεολογίας τακτικό μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., στην οποία εκπροσώπησε το Τμήμα κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1989-90 και 1990-91.

Υπήρξε μέλος από ελληνικής πλευράς της Οργανωτικής Επιτροπής της Διάσκεψης Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Ιουδαίων για την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ που διοργανώθηκε από το Π.Σ.Ε., το Ποντιφικικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, την Επιτροπή της Αγίας Έδρας για τις Θρησκευτικές Σχέσεις με τους Ιουδαίους και την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας και υπεύθυνος του προγράμματος για τη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης στα νέα ελληνικά. Μετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή για το σχεδιασμό του μεταφραστικού έργου των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διετέλεσε αναπληρωτής Πρόεδρος (1997-1999) και δύο φορές Πρόεδρος (2001-2003 και 2005-2007) του Τμήματος Θεολογίας.
Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας, όπου διδάσκει Παλαιά Διαθήκη και Βιβλική Εβραϊκή Γλώσσα.

 

 

01

 • Οκτώβριος 1979-Φεβρουάριος 1980. Θεολόγος Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο και Λύκειο Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης.
 • Από το Σεπτέμβριο 1983 μέχρι τον Αύγουστο 1984 υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγητής Μ.Ε. στο Αχλαδοχώρι και στην Αλιστράτη του Νομού Σερρών.
 • 1986-87. Διδασκαλία μαθημάτων Παλαιάς Διαθήκης στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λάρισας.
 •  1987-89. Διδασκαλία μαθημάτων Παλαιάς Διαθήκης στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
 • 1984- Αυτοδύναμη διδασκαλία σειράς μαθημάτων σχετικών με το γνωστικό αντικείμενο της Παλαιάς Διαθήκης σε όλα τα εξάμηνα του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

 

02

 • 15.7.-13.9.1990: Ως μέλος εξαμελούς γερμανικής αρχαιολογικής επιτροπής επισκέφτηκε την Ιορδανία και το Ισραήλ / Παλαιστίνη. Το πρώτο μέρος της αποστολής (15.7.- 13.8.1990) περιλάμβανε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Ιορδανίας και στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά με αποκορύφωμα τις ανασκαφές στο χωριό Umm Qais, τη βιβλική πόλη Γάδαρα. Εξερευνήθηκε ένα σημαντικό μέρος του υπόγειου συστήματος ύδρευσης της ελληνιστικής αυτής πόλης και ανακαλύφθηκε μια, επίσης υπόγεια, νεκρόπολη. Η σχετική αρχαιολογική αναφορά δημοσιεύθηκε στο Zeitschrift des Deutschen Palestina Vereins του έτους 1991. Το δεύτερο μέρος της αποστολής (14.8.-13.9.1990) περιλάμβανε επισκέψεις και επιφανειακή επισκόπηση σε αρχαιολογικούς τόπους του Ισραήλ.
 • Μέλος της συγγραφικής ομάδας του διδακτικού εγχειριδίου των Θρησκευτικών της Α΄ τάξης του Γυμνασίου «Προετοιμασία των ανθρώπων για τον καινούργιο κόσμο του Θεού».
 • Εκπρόσωπος (από 14.4.1994 μέχρι σήμερα) του Τμήματος Θεολογίας για το συντονισμό του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Al. I. Cuja του Ιασίου Ρουμανίας. Επίσκεψη από 26.11 έως 2.12.1994 στο Ιάσιο για επαφές με τις πρυτανικές αρχές και διαλέξεις.
 • Μέλος της Μικτής Διομολογιακής Επιτροπής Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών για την έκδοση της σειράς “Οικουμένη: Διάλογος και Προβληματισμοί” και υπεύθυνος για την έκδοση του τεύχους 2: Ο διάλογος Χριστιανισμού - Ισλάμ ως καθήκον, Παρατηρητής /Θεσσαλονίκη 1998.
 • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου “Η Θεσσαλονίκη ως κέντρο Ορθοδόξου Θεολογίας - Προοπτικές στη σημερινή Ευρώπη” που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 25.5.1997 στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Θεσσαλονίκη 1997- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.

 

 

03

Α' ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 • Σειρά εισηγήσεων στο BIBLICUM που διοργανώνεται από τον Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.
 • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Δ΄ Σύναξης Ορθοδόξων Βιβλικών Θεολόγων, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη από 25 έως 28.10.1986, με θέμα: “Η Μετάφραση της Αγίας Γραφής στην Ορθόδοξη Εκκλησία”.
 • Συμμετοχή στο Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο “Ορθοδοξία και Ισλάμ”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 15 έως 17.12.1990· εισήγηση με θέμα: Παλαιοδιαθηκικές προϋποθέσεις της ορθόδοξης ανθρωπολογίας.
 • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Επιστημονικού Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. από 2 έως 3.5.1991 προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή Σάββα Αγουρίδη και της Επιτροπής για την έκδοση του σχετικού Τιμητικού Τόμου. Συμμετοχή στο Συμπόσιο με εισήγηση με θέμα: Σχέση Βιβλικής Αρχαιολογίας και Βιβλικής Ερμηνευτικής.
 • Συμμετοχή στο Θεολογικό Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ιωαννίνων (17.5.1991)· εισήγηση με θέμα: Προβλήματα Διδακτικής της Παλαιάς Διαθήκης στη Μέση Εκπαίδευση.
 • Συμμετοχή στο Δεύτερο Διεθνές Συμπόσιο “Ορθοδοξία και Ισλάμ”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 6 έως 8.5.1992· εισήγηση με θέμα:  Τεχνολογία και ανθρώπινες σχέσεις.
 • Συμμετοχή στην Ημερίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Δ.Π.Θ. με θέμα “Το θεολογικό γνωστικό αντικείμενο στα Παιδαγωγικά Τμήματα - Διαπιστώσεις και προοπτικές”, που οργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 8.4.1994· εισήγηση με θέμα: Η χριστιανική πίστη, όπως μας παραδόθηκε, και όπως βιώνεται σήμερα, και το χρέος μετάδοσής της στα παιδιά.
 • Εκπρόσωπος (από 14.4.1994 μέχρι σήμερα) του Τμήματος Θεολογίας για το συντονισμό του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Al. I. Cuja του Ιασίου Ρουμανίας. Επίσκεψη από 26.11 έως 2.12.1994 στο Ιάσιο για επαφές με τις πρυτανικές αρχές και διαλέξεις.
 • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Σεμιναρίου Ορθόδοξης Θεολογίας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey στην Θεσσαλονίκη από 24.4 έως 4.5.1994 και εισηγητής στο ίδιο Σεμινάριο με θέμα: DieSchriftinderOrthodoxeTradition.
 • Συμμετοχή στο Δ΄ Διαχριστιανικό Συμπόσιο με θέμα “Ο πνευματικός προσανατολισμός της Ευρώπης - Η συμβολή του ανατολικού και δυτικού χριστιανισμού”, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. και το Ateneum Antonianum Ρώμης και πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από 3 έως 7.9.1995.
 • Συμμετοχή στο Διεθνές και Διεπιστημονικό Συμπόσιο για τα 1900 χρόνια από τη συγγραφή του βιβλίου της Αποκαλύψεως που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στην Πάτμο από 17 έως 26.9.1995· εισήγηση με θέμα: Βιβλιοφαγία στον Ιεζεκιήλ και την Αποκάλυψη.
 • Συμμετοχή στην εκδήλωση του Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. “Δέκα χρόνια μνήμης Βασίλη Στογιάννου” που διοργανώθηκε στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. στις 11.3.1996· εισήγηση με θέμα: Οι αποδέκτες της βιβλικής ερμηνείας.
 • Συμμετοχή στο Διατμηματικό Συμπόσιο “Ορθοδοξία και Φυσικό περιβάλλον” που διοργανώθηκε από τα Τμήματα Θεολογίας, Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. από 3 έως 4.4.1997· εισήγηση με θέμα: Βιβλικές προϋποθέσεις αντιμετώπισης του οικολογικού προβλήματος.
 • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου “Η Θεσσαλονίκη ως κέντρο Ορθοδόξου Θεολογίας - Προοπτικές στη σημερινή Ευρώπη” που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 25.5.1997 στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Θεσσαλονίκη 1997- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.
 • Συμμετοχή στο Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Ο απόστολος Παύλος και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός”, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Γ΄ Παύλεια” από την Ι. Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στην Βέροια από 26 έως 28.6.1997· εισήγηση με θέμα: Βιβλική Ερμηνευτική στη σύγχρονη Ευρώπη, Το πρόβλημα της αλλαγής παραδείγματος στη βιβλική ερμηνευτική σε σχέση με τις πολιτικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
 • Συμμετοχή στο Διεθνές Συμπόσιο για το κείμενο και τη μετάφραση της Βίβλου που διοργανώθηκε από τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρείας στην Αθήνα από 1 έως 3.9.1997· εισήγηση με θέμα: TheOriginalOldTestamentTextintheOrthodoxChurch.
 • Συμμετοχή στην Θ΄ Σύναξη Ορθοδόξων Βιβλικών Θεολόγων με θέμα “Οι δύο προς Θεσσαλονικείς Επιστολές του απ. Παύλου”, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερισσό από 13 έως 16.9.1997· εισήγηση με θέμα: Η δευτερονομιστική παράδοση στην Α΄ προς Θεσσαλονικείς Επιστολή.
 • Διάλεξη στο Ίδρυμα “Άρτος Ζωής” στις  4.12.1997 με θέμα: Παλαιά Διαθήκη και πολυπολιτισμική κοινωνία
 • Μέλος της Μικτής Διομολογιακής Επιτροπής Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών για την έκδοση της σειράς “Οικουμένη: Διάλογος και Προβληματισμοί” και υπεύθυνος για την έκδοση του τεύχους 2: Ο διάλογος Χριστιανισμού - Ισλάμ ως καθήκον, Παρατηρητής /Θεσσαλονίκη 1998.
 • Συμμετοχή στο Δ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Ο απόστολος Παύλος και η Ελλάδα”, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Δ΄ Παύλεια” από την Ι. Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στην Βέροια από 25 έως 27.6.1998· εισήγηση με θέμα: Από την Ουγαρίτ στην Κόρινθο, Ιστορικοκριτική και ρητορική ανάλυση του Α΄ Κορ. 14:33β-36.
 • Διάλεξη στο αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Μονή Βλατάδων, στις 29.6.1998 με θέμα: Η παύλεια θεώρηση της Ιστορίας στην Α΄ προς Θεσσαλονικείς Επιστολή.
 • Διάλεξη στη Χριστιανική Εστία Λάρισας στις 27.2.1999 με θέμα: Μύθος και Ιστορία στην Παλαιά Διαθήκη
 • Συμμετοχή στο Ε΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Ο απόστολος Παύλος και το φυσικό περιβάλλον”, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ε΄ Παύλεια” από την Ι. Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στην Βέροια από 25 έως 28.6.1999· εισήγηση με θέμα: Από τον Θαλή τον Μιλήσιο στον Απόστολο Παύλο. Το οικολογικό πρόβλημα ως πρόβλημα σχέσεων - Βιβλική θεώρηση.
 • Συμμετοχή στο Στ΄ Διαχριστιανικό Συμπόσιο με θέμα “Θεσμός και χάρισμα στις παραδόσεις Ανατολής και Δύσης” που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. και το Ateneum Antonianum Ρώμης και πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη και στην Βέροια από 4 έως 8.9.1999· εισήγηση με θέμα: Θεσμός και χάρισμα στην Παλαιά Διαθήκη.

 

Β' ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

 • 8.10.1987: Διάλεξη στο Κέντρο Αρχαίων Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Κλήμεντ Όχδρισκι της Σόφιας, με θέμα “DieBedeutungderEbla-ZivilisationfürdieGeschichtedesAltenOrients”, στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Σόφιας.
 • 19.10.1989: Διάλεξη στο Κέντρο Αρχαίων Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Κλήμεντ Όχδρισκι της Σόφιας, με θέμα “DieBeziehungen ÄgyptenszuUgaritinderAmarnaZeit”, στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Σόφιας.
 • 15.7.-13.9.1990: Ως μέλος εξαμελούς γερμανικής αρχαιολογικής επιτροπής επισκέφτηκε την Ιορδανία και το Ισραήλ / Παλαιστίνη. Το πρώτο μέρος της αποστολής (15.7.- 13.8.1990) περιλάμβανε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Ιορδανίας και στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά με αποκορύφωμα τις ανασκαφές στο χωριό Umm Qais, τη βιβλική πόλη Γάδαρα. Εξερευνήθηκε ένα σημαντικό μέρος του υπόγειου συστήματος ύδρευσης της ελληνιστικής αυτής πόλης και ανακαλύφθηκε μια, επίσης υπόγεια, νεκρόπολη. Η σχετική αρχαιολογική αναφορά δημοσιεύτηκε στο Zeitschrift des Deutschen Palestina Vereins του έτους 1991. Το δεύτερο μέρος της αποστολής (14.8.-13.9.1990) περιλάμβανε επισκέψεις και επιφανειακή επισκόπηση σε αρχαιολογικούς τόπους του Ισραήλ.
 • Συμμετοχή στην Ζ΄ Σύναξη Ορθοδόξων Βιβλικών Θεολόγων που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι (Ρουμανία) από 25 έως 30.9.1993· εισήγηση με θέμα: Ακαδημαϊκή Ερμηνευτική της Βίβλου και Εκκλησία.
 • Συμμετοχή στο Γ΄ Διαχριστιανικό Συμπόσιο με θέμα “Πνευματικότητα της Εκκλησιαστικής Ζωής στην Ανατολή και τη Δύση - Η κοινωνική διάσταση της πνευματικότητας”, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. και το Ateneum Antonianum Ρώμης και πραγματοποιήθηκε στην Βενετία (Ιταλία) από 5 έως 8.9.1994· εισήγηση με θέμα: Ανακεφαλαίωση της Θείας Οικονομίας και πνευματική αναγωγή, ως δομικά χαρακτηριστικά της βυζαντινής λειτουργικής πράξης.
 • Συμμετοχή στην Η΄ Σύναξη Ορθοδόξων Βιβλικών Θεολόγων που πραγματοποιήθηκε στην Μεσήμβρια (Νεσέμπαρ) της Βουλγαρίας από 10 έως 15.9.1995· εισήγηση με θέμα: Το ιουδαϊκό υπόβαθρο του Γαλ. γ΄ 17 .
 • Κεντρικός ομιλητής με θέμα “Zukunftsvisionenfürden Ökumenismus” στο 81ο Οικουμενικό Συμπόσιο που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Pro Oriente στην Βιέννη (Αυστρία) στις 18.11.1996
 • Συμμετοχή στο Ε΄ Διαχριστιανικό Συμπόσιο με θέμα “Αγιότητα και ζωή εν αγίω Πνεύματι στις παραδόσεις Ανατολής και Δύσης”, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. και το Ateneum Antonianum Ρώμης και πραγματοποιήθηκε στην Ασίζη (Ιταλία) από 5 έως 8.9.1997· εισήγηση με θέμα:Ζωή εν αγίω Πνεύματι και θεσμοθετημένες εκφράσεις της πίστης, Βιβλική θεώρηση.
 • Συμμετοχή στο Διεθνές Συμπόσιο Ορθοδόξων και μη Ορθοδόξων Βιβλικών Θεολόγων που διοργανώθηκε από την SNTS στη Μονή Neamt της Μολδαβίας (Ρουμανία) από 4 έως 11.9.1998.
 • Συμμετοχή ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σύσκεψη των Γενικών Γραμματέων των Εθνικών Βιβλικών Εταιρειών της περιοχής Ευρώπης - Μέσης Ανατολής και Εκπροσώπων των Ορθοδόξων και Ανατολικών Εκκλησιών που διοργανώθηκε από τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρείες στην Κύπρο από 1 έως 3 .2.1999· εισήγηση με θέμα: ThePlaceandtheRoleoftheBibleSocietyinGreece.