ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο κ. Γεώργιος Μαρτζέλος γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη, όπου και παρακολούθησε τα μαθήματα στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης. Τον Oκτώβριο του 1966 μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις γράφτηκε στη Θεολογική Σχολή του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας τον Απρίλιο του 1971 με βαθμό "Άριστα".

 Τον Οκτώβριο του 1971 γράφτηκε ως πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο της Φιλοσοφίας με βαθμό "Λίαν Καλώς".

 Τον Οκτώβριο του 1973 γράφτηκε στο Α' έτος του Mεταπτυχιακού Tμήματος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.και παρακολούθησε επί διετία τα μαθήματα του Συστηματικού Κλάδου και της Εκκλησιαστικής Ιστορίας.

 Τον Απρίλιο του 1974 διορίστηκε βοηθός της Θεολογικής Σχολής στην έδρα της Ιστορίας των Δογμάτων και της Οικουμενικής Κίνησης, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθεί με την έρευνα διάφορων ιστορικοδογματικών θεμάτων και να ασκηθεί στο διδακτικό έργο, αναλύοντας στους φοιτητές τα πιο αξιόλογα από ιστορικοδογματική άποψη πατερικά και συνοδικά κείμενα.

 Από τον Οκτώβριο του 1976 και για μία διετία παρακολούθησε ως υπότροφος του Diakonisches Werk της Ευαγγελικής Εκκλησίας Συστηματική Θεολογία και Φιλοσοφία στη Χαϊδελβέργη της  Γερμανίας.

Το έτος 1982 εντάχθηκε στο Τμήμα Θεολογίας ( Τομέας Δογματικής Θεολογίας). Τον Απρίλιο του 1983 εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. του Τμήματος η διατριβή που υπέβαλε για διδακτορία με θέμα: "Ουσίαι και ενέργειαι του Θεού κατά τον Μέγαν Βασίλειον" και αναγορεύτηκε διδάκτορας Θεολογίας με βαθμό "Άριστα". Το ίδιο έτος εντάχθηκε και μονιμοποιήθηκε στη βαθμίδα του Λέκτορα. Από το 1980 ως το 1983 ύστερα από πρόταση της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής δίδαξε στο Δ' έτος  της Σχολής αυτής το μάθημα της Φιλοσοφίας. Κατά το έτος 1983 δίδαξε το μάθημα της Χριστιανικής Φιλοσοφίας στη ΣΕΛΜΕ Καβάλας. Το 1986 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής, το 1990 Αναπληρωτής Καθηγητής  και το 1993 Καθηγητής Α΄ Βαθμίδας στον Τομέα Δογματικής Θεολογίας, διδάσκοντας στους προπτυχιακούς φοιτητές τα μαθήματα της Ιστορίας των Δογμάτων και της Δογματικής και στους μεταπτυχιακούς τα θέματα «Δόγμα και Φιλοσοφία στην ορθόδοξη παράδοση» και «Ο Θεολογικός Διάλογος της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Αντιχαλκηδονίους».

Κατά τα έτη 1991-1993 δίδαξε το μάθημα της Δογματικής στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ κατά  το έτος 1995-1996 δίδαξε επίσης το μάθημα της Δογματικής ως Επισκέπτης Καθηγητής στο νεοσύστατο τότε Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Ludwig-Maximilians-Universität München). 

Μεταξύ των ετών 1997-1999 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.  

Το Σεπτέμβριο του 1998 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής (Ordinarius) Συστηματικής Θεολογίας (Δογματικής και Ηθικής) στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, αλλά για λόγους προσωπικούς και οικογενειακούς δεν αποδέχθηκε το διορισμό του. Το Δεκέμβριο δε του 2001 συμμετέσχε στην Τριμελή Επιτροπή αξιολόγησης του εν λόγω Τμήματος μαζί με τους Καθηγητές Γρηγόριο Λαρεντζάκη (Graz) και Herrmann Goltz (Halle). 

Συνέγραψε μονογραφίες και άρθρα που αναφέρονται σε επί μέρους ζητήματα της Δογματικής Θεολογίας και της συναφούς οικουμενικής προβληματικής (βλ. στα Links “Βιβλία” και “Άρθρα”).

Έλαβε ενεργό μέρος σε πλήθος Θεολογικών Συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως φαίνεται ήδη από τις δημοσιευμένες στα Πρακτικά των εν λόγω Συνεδρίων εισηγήσεις του (βλ. στο Link “Άρθρα”). Συμμετέσχε ως Συντονιστής (Coordinator) σε συνεργασία με τον καθηγητή Norbert Hintersteiner (Utrecht) σε τριετές Εντατικό Πρόγραμμα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεταπτυχιακούς φοιτητές  από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Socratesntensive Programme), με θέμα «Η έννοια του Θεού στα πλαίσια του θρησκευτικού διαλόγου μέσα στην παγκοσμιοποιημένη Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19-29 Μαΐου 2003 στη Βιέννη, 1-10 Σεπτεμβρίου 2004 στη Louvain και 5-16 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Διετέλεσε Διοικητής του Αγ. Όρους από το Μάϊο του 1994 μέχρι τον Οκτώβριο του 1996. Κατά τη θητεία του ως Διοικητού του Αγ. Όρους του απονεμήθηκε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το οφφίκιο του «Άρχοντος Διδασκάλου της Εκκλησίας» (19 Ιουνίου 1994).

Συμμετέσχε ως μέλος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Δ΄ Ολομέλεια της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Μη-Χαλκηδονίων Εκκλησιών που συνήλθε μεταξύ 1-6 Νοεμβρίου 1993 στο Chambésy της Γενεύης, καθώς και στις Συναντήσεις των Μικτών Υποεπιτροπών επί ποιμαντικών και λειτουργικών ζητημάτων σχετικών με τον εν λόγω Διάλογο, που συνήλθαν στη Μονή του αγ. Παϊσίου στην έρημο της Νιτρίας (21-23 Δεκεμβρίου 1994), στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής  Πεντέλης (16-19 Μαρτίου 1995) και στη Δαμασκό της Συρίας (2-6 Φεβρουαρίου 1998). Έλαβε επίσης ενεργό μέρος στη Συνάντηση της Διορθόδοξης Επιτροπής επί του ανωτέρω Διαλόγου, που συνήλθε μεταξύ 10-13 Μαρτίου 2005 στο Chambésy της Γενεύης.

Από το 2003 είναι τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Θεολογικό Διάλογο της Ορθοδόξου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και υπήρξε  μέλος της Πατριαρχικής Θεολογικής Αντιπροσωπείας κατά τη ΙΓ΄ Συνάντηση Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ευαγγελικής  Εκκλησίας της Γερμανίας με θέμα «Η Χάρις του Θεού και η Σωτηρία του κόσμου», που έλαβε χώρα μεταξύ 17-21 Σεπτεμβρίου 2004 στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι επίσης τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Θεολογικό Διάλογο με τους Αντιχαλκηδονίους.

Έλαβε μέρος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ) και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνόδων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (CCEE), που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη (Leányfalu) από 27 έως 30 Νοεμβρίου 2003, με στόχο την προώθηση της αποδοχής της Charta Oecumenica από τις Εκκλησίες της Ευρώπης. Συμμετέσχε δε ως μέλος της αντιπροσωπείας της ίδιας Εκκλησίας στην Θ΄ Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στο Porto Alegre της Βραζιλίας (14-23 Φεβρουαρίου 2006), κατά την οποία εκλέχτηκε  μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ για την προσεχή επταετία. Συμμετέσχε επίσης ως μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος και στη Ι΄ Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στο Busan της Ν. Κορέας (30 Οκτωβρίου - 8 Νοεμβρίου 2013).

Στις 25-8-2008 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών (Académie Internationale des Sciences Religieuses), η οποία έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες.

Από τις 26-1-2009 διορίσθηκε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, το οποίο διηύθυνε επί μια οκταετία.

Τον Ιούλιο του 2014 εξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών μέλος της Επιτροπής "Πίστη και Τάξη".

Τον Αύγουστο του 2015 αποχώρησε σύμφωνα με το νόμο από την ενεργό υπηρεσία του στο ΑΠΘ και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους του απονεμήθηκε ο τίτλος του "Ομότιμου Καθηγητή.

Το χειμερινό εξάμηνο 2015-2016 δίδαξε ως Επισκ. Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Το Φεβρουάριο του 2016 προσλήφθηκε ως μόνιμος Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ανέλαβε τη διεύθυνση του εν λόγω Προγράμματος.