Πρωτοβουλία για εκδόσεις και επιμέλειά τους

 

Τα τελευταία χρόνια ανέλαβα την πρωτοβουλία και την επιμέλεια για την έκδοση μιας σειράς σπουδαίων λειτουργικών-μουσικών βιβλίων, του γνωστού από την μεγάλη του συμβολή στην μελέτη και προβολή της λατρείας της ορθόδοξης εκκλησίας, πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου Παπαγιάννη († 8-4-14). Τα χειρόγραφα αυτά βιβλία του π. Κωνσταντίνου, είναι πολύτιμες εργασίες γραμμένες με γνώση και ακρίβεια, οι οποίες συνδυάζουν την τερπνή ψαλτική-μελωδική έκφραση με την πρωταρχικά λατρευτική αποστολή της μουσικής.

Το πρώτο έργο της σειράς, στο οποίο είχα την τιμή να προτάξω ένα εισαγωγικό Προοίμιο, είναι το δίτομο ΜΟΥΣΙΚΟΝ ΤΡΙΩΔΙΟΝ το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του έτους 2003 (σύνολο χειρόγραφων σελίδων 974). Το έργο αυτό παρουσιάζει μοναδικότητα (από πλευράς της πληρότητας της ύλης και της δομής της) στην ιστορία της σύνολης χειρόγραφης παράδοσης της ψαλτικής, και κατά τούτο, ήταν από ετών έντονη η επιθυμία της ανεύρεσης τρόπου έκδοσής του, «εις κοινόν όφελος». Ανεδείχθη δε η σημασία της έκδοσης και από τις σχετικές θερμές επιστολές μουσικολόγων όπως ο Γρηγόριος Θ. Στάθης και ο Λυκούργος Αγγελόπουλος και από την παρουσίασή του σε αρμόδιες ραδιοφωνικές εκπομπές.

Το δεύτερο έργο του ιδίου συγγραφέα, είναι η τρίτομη ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΗ η οποία εκδόθηκε την Aνοιξη του έτους 2004 πάλι με πρωτοβουλία και επιμέλεια δική μου (σύνολο χειρόγραφων σελίδων 1360). Το βιβλίο αυτό προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα πληρέστατης κάλυψης του διακόνου του αναλογίου, εφόσον περιέχει το σύνολο των ψαλλομένων ύμνων της Παρακλητικής, σε αντίθεση με τα από πολλών αιώνων υπάρχοντα Αναστασιματάρια.

Το τρίτο εκδεδομένο έργο του π. Κωνσταντίνου στην σειρά αυτή είναι Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ (373 χειρόγραφες σελίδες) ένας τόμος ο οποίος εκδόθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Πληρέστατος και αναλυτικότατος, περιέχει συν τοις άλλοις και Παράρτημα με ανέκδοτους έως τώρα ύμνους της Μεγ. Εβδομάδος από το Τυπικό των Ιεροσολύμων.

Την πρώτη αυτή εκδοτική φάση ολοκλήρωσε η έκδοση του τόμου ΜΟΥΣΙΚΟΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΝ (Απρίλιος 2005, 582 χειρόγραφες σελίδες).

Στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση με την έκδοση του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΜΗΝΟΛΟΓΙΟΥ του ίδιου συγγραφέα. Εκδόθηκαν όλοι οι τόμοι: Α. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ (έτος 2006, 321 χειρόγραφες σελίδες), Β. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ (έτος 2006, 314 χειρόγραφες σελίδες), Γ. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ (έτος 2006, 386 χειρόγραφες σελίδες), Δ. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ (έτος 2006, 388 χειρόγραφες σελίδες), Ε. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ (έτος 2007, 447 χειρόγραφες σελίδες), Ϟ. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ (έτος 2007, 308 χειρόγραφες σελίδες), Ϟ. ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ (έτος 2007, 284 χειρόγραφες σελίδες), Ζ. ΙΟΥΛΙΟΣ (έτος 2007, 305 χειρόγραφες σελίδες) και Θ. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ (έτος 2008, 339 χειρόγραφες σελίδες). Πρόκειται για 9 πολύτιμους τόμους η έκδοση των οποίων συμπληρώνει τους 7 προαναφερθέντας, σχηματίζοντας μια πληρέστατη και πρωτόγνωρη, πράγματι, στην ιστορία της ψαλτικής μουσική βιβλιοθήκη, εξαιρετικής σημασίας προσφορά του πονήσαντος π. Κωνσταντίνου στην εκκλησία.

Παράλληλα, πάλι με δική μου πρωτοβουλία και επιμέλεια, πραγματοποιήθηκε η έκδοση ενός ακόμη δίτομου βιβλίου του π. Κωνσταντίνου με τίτλο Παρατηρήσεις και διορθώσεις εις το Τριώδιον, το οποίο ο συγγραφέας είχε την ευγενή καλοσύνη να το αφιερώσει στον καθηγητή Παν. Σκαλτσή και στον γράφοντα τις γραμμές αυτές ως έχοντες την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της έκδοσης.

Οι εκδόσεις αυτές συνεχίστηκαν με το ΑΝΤΙΦΩΝΑΡΙΟΝ (Θεσσαλονίκη 2009) και τον πρώτο τόμο μιας νέας σειράς μουσικών βιβλίων (συνολικά πέντε τόμοι) με τον γενικό τίτλο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΜΕΛΟΥΣ ΑΡΓΟΥ ΕΙΡΜΟΛΟΓΙΚΟΥ καταρτισθεὶς ὑπὸ Κωνσταντίνου Παπαγιάννη πρωτοπρεσβυτέρου. (Τόμος Α', Θεσσαλονίκη 2011) στον οποίο και πάλι προέταξα ένα σχετικό Προοίμιο

 

Εμμ. Στ. Γιαννόπουλος

 

Αρχική σελίδα

 

 

000        111