ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

                                                                                     Αρχική σελίδα

 

§        Επί δύο συνεχόμενες χρονιές απονομή του Ά  βραβείου στον πανελλήνιο μουσικό διαγωνισμό του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με το χορό Ψαλτών του σχολείου Β/θμιας εκπαίδευσης στο οποίο υπηρετούσα.

§        Συμμετοχές σε festivals με την χορωδία και ορχήστρα του ίδιου σχολείου με διδασκαλία και διεύθυνση δική μου και κύρια θεματική την Ελληνική παραδοσιακή μουσική.

§        Συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων στην Ελλάδα, Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία), Ρωσία (Μόσχα, πόλη του Αγίου Πέτρου-Πετρούπολη), σε πολλές συναυλίες στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, σε επαγγελματικές ηχογραφήσεις για την εγγραφή οπτικών δίσκων (CDs), κ.ά., συμμετέχοντας στον αντιπροσωπευτικότερο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, χορό ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» υπό την διδασκαλία και διεύθυνση του καθηγητού μου Γρ. Θ. Στάθη.

§        Οργάνωση χορών ψαλτών υπό την διδασκαλία και διεύθυνσή μου, οι οποίοι συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις. Αρχικά, αυτές με το Χορό Ψαλτών της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Οι τρεις Ιεράρχες, οι οποίες είναι:

α) η συμμετοχή του χορού στην εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2001 στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. με ψαλμώδηση καταλλήλων ύμνων, πριν από την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή κ. Δημ. Τσελεγγίδη·

β) η συναυλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Φοιτητικής Εβδομάδος 2001, στο πρόγραμμα της οποίας, μεταξύ των άλλων υμνογραφημάτων, εψάλλησαν ύμνοι από το αρχαίο τυπικό των Ιεροσολύμων του Ί-ΙΒ́ αιώνα, οι οποίοι είχαν περιπέσει σε αχρησία τους τελευταίους αιώνες·

γ) η ψαλμώδηση ανέκδοτων προεορτίων των Χριστουγέννων καταβασιών του Ί-ΙΆ αιώνα και ομοήχου κρατήματος στην έναρξη του επιστημονικού συνεδρίου Χριστιανική Μακεδονία: Θεσσαλονίκη, Aγιον Όρος, Παρευξείνιες Χώρες (7-12-2001)·

 

δ) η συμμετοχή πάλι στις εκδηλώσεις της Φοιτητικής εβδομάδος 2002 με ιδιαίτερη μουσικολογική σύναξη στο πρόγραμμα της οποίας εψάλλησαν μέλη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιίας γραμμένα για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου·

ε) η ιδιαίτερα τιμητική συμμετοχή του χορού στην εναρκτήρια συνεδρία της δ́ Συνάντησης Βυζαντινολόγων Ελλάδος και Κύπρου στις 20-9-2002 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης·

Ϟ) Η συμμετοχή και ψαλμώδηση στην τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου (Τρακατέλη) στις 19-11-2002·

ζ) Η ψαλμώδηση κατάλληλων ύμνων στην τελετή των Τριών Ιεραρχών στις 29-1-2003 στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. με τον χορό ψαλτών της Θεολογικής σχολής, πριν από την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή κ. Ι. Πέτρου·

η) Η διοργάνωση ψαλτικής εκδήλωσης με επίκαιρα λατρευτικά σχόλια στον πολιτιστικό σύλλογο Μυγδονία του Λαγκαδά, τις παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδος (13 Απριλίου 2003)·

θ) η παρουσίαση -σε ειδικά οργανωμένη μουσικολογική σπουδή- γνωστών και άγνωστων μελωδημάτων των σπουδαιότατων μουσικών του ιθ́ αιώνα Γρηγορίου πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου Χαρτοφύλακα στην παλαιά αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. στις 13 Μαΐου 2003·

ι) η ψαλμώδηση αγιορείτικων μελών στην έναρξη του Β́ διεθνούς συμποσίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Aγιον Όρος. Πνευματικότητα & Ορθοδοξία. Τέχνη (Θεσσαλονίκη 11-13 Νοεμβρίου 2005)·

ια) η ψαλμώδηση μελών των Θεοφανείων κατά την διάρκεια του συνεδρίου WOCATI. The mission of the church and the role of theological education in it (Θεσσαλονίκη, Αίθουσα της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., 13-1-2006)

ιβ) η συμμετοχή του χορού στην εορτή των Τριών Ιεραρχών στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. στις 27-1-2006.

ιγ’) Συμμετοχή στην οργανωμένη από εμένα «πεντηκονταετία» του πολύ γνωστού μουσικού και συγγραφέα πλήθους ψαλτικών βιβλίων π. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη  (30 Μαίου 2009) με χορό ψαλτών που οργάνωσα και διηύθυνα, και ο οποίος απέδωσε ύμνους του τιμωμένου.

ιδ’) Η ετοιμασία του βυζαντινού χορού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και η συμμετοχή-ψαλμώδηση σχετικών ύμνων σε μουσική εκδήλωση στην Ροτόντα Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του συνεδρίου Crossroads | Greece as an intercultural pole of musical thought and creativity (Θεσσαλονίκη 7 Ιουνίου 2011). Ο χορός ήταν χωρισμένος σε δύο ημιχόρια (αγόρια, κορίτσια) που έψαλλαν εναλλάξ τροπάρια από μια ενότητα ύμνων, ή ξεχωριστά το ένα από το άλλο αυτοτελείς ύμνους. Διαθέσιμη εδώ.

 

Άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις:

 

 

Οργάνωση μικρού χορού φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και ψαλμώδηση στην τιμητική εκδήλωση για τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο (7-3-12).

 

Οργάνωση χορού φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και ψαλμώδηση στην Ημερίδα προς τιμήν του Άρχοντα Πρωτοψάλτη Λυκούργου Αγγελοπούλου στις 23-4-2013.

 

Διαδραστική εκδήλωση με τίτλο "Εκκλησιαστικοί ύμνοι στην Ανατολή και στη Δύση" τους οποίους παρουσίασαν ο Βυζαντινός Χορός και η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, (υπεύθ. Εμμ. Γιαννόπουλος, Αθαν. Κυριακίδου, Μ. Αλεξάνδρου) στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου 40 Εκκλησιών, την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, στις 11:00 πμ. Η πρόσκληση της εκδήλωσης.

 

Ψαλμώδηση ύμνων των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων στην Αγγλική γλώσσα μαζί με τον μαθητή μου f. Gregory Edwards και τον υιό μου Εμμανουήλ-Άγγελο, σε σχετική εκδήλωση στο θέατρο της παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Βόλου (4-1-14). Στην εκδήλωση διαβάστηκαν και επίκαιρα κείμενά μου-φανταστική αναδρομή σε σπουδαίους ανθρώπους, αγιασμένους τόπους, μουσικοποιητικές και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

 

Διδασκαλία του χορού Βυζαντινής μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και ψαλμώδηση υπό την διεύθυνσή μου στα ελληνικά και στα αγγλικά μελών, κατά την έναρξη του συνεδρίου του "4th International Scientific Conference: Creative Arts Interconnection - Paideia - Therapy" που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. στη Θέρμη-Θεσσαλονίκη από τις 19-22 Μαρτίου 2015.

 

Διδασκαλία και ψαλμώδηση υπό την διεύθυνσή μου (και πάλι από τον ίδιο χορό) συνθέσεων του ομοτίμου καθηγητή κ. Γρηγορίου Στάθη κατά την διοργάνωση Τιμητικής εκδήλωσης προς το πρόσωπό του, στις 2 Απριλίου 2015, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Βλ. Επιστημονικό έργο Ενότητα Ανακοινώσεις σε Εθνικά Συνέδρια-Ομιλίες. Το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης.

 

Ίδρυση του μουσικού σχήματος «Βυζαντινών λόγος και μέλος» το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 (Οκτώβριος 2015), ώστε σε εβδομαδιαία βάση να ασκούνται οι φοιτητές του Τμήματος σε βυζαντινές και μεταβυζαντινές συνθέσεις, τις οποίες ακολούθως θα παρουσιάζουν σε κατάλληλες εκδηλώσεις.

 

Ψαλμώδηση της ακολουθίας του Εσπερινού από το παραπάνω σχήμα "Βυζαντινών λόγος και μέλος" του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, στον ναό των Αγ. Αποστόλων Θεσσαλονίκης (19-12-2015).

 

Ψαλμώδηση της ακολουθίας του Ακαθίστου ύμνου στον ίδιο ναό (15-4-2016).

 

Ψαλμώδηση στην έναρξη τριήμερων εκδηλώσεων για τα 30χρονα του Τμήματος, 27-5-16 (δύο μέλη: ένας αρχαίος ύμνος του Τυπικού του ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων σε σύγχρονη μελοποίηση του π. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη, και ένα ποίημα του Εμμανουήλ Γιαννόπουλου για τα 30χρονα του Τμήματος μελοποιημένο επί τη βάσει της θ’ ωδής της εορτής της Υπαπαντής σε ήχο τρίτο).

 

Ψαλμώδηση επίκαιρων ύμνων από το παραπάνω σχήμα "Βυζαντινών λόγος και μέλος" του Τμήματος Μουσικού Σπουδών στο Σεμινάριο ερμηνείας της ψαλτικής τέχνης και ιδιαίτερα του Ειρμολογίου και της Παπαδικής, με διδάσκοντα τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης κ. Φώτιο Κετσετζή (31-5-2016).

Ψαλμώδηση από το παραπάνω σχήμα "Βυζαντινών λόγος και μέλος" της Θείας Λειτουργίας στην Ροτόντα Θεσσαλονίκης (22-1-2017).

Ψαλμώδηση από το παραπάνω σχήμα "Βυζαντινών λόγος και μέλος" Προηγιασμένης στο μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στην Θεσσαλονίκη (5-4-2017).

Ψαλμώδηση από το παραπάνω σχήμα "Βυζαντινών λόγος και μέλος" όρθρου και Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης (4-11-2017)

Ψαλμώδηση από το παραπάνω σχήμα Προηγιασμένης Λειτουργίας στο μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στην Θεσσαλονίκη (28-3-2018)

Συμμετοχή με το ίδιο σχήμα στην εκδήλωση "Κασσιανή, η Βυζαντινή ποιήτρια", Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., 29-5-2018 (οργάνωση της αναπλ. καθηγήτριας κ. Μαρίας Αλεξάνδρου), με ψαλμώδηση των αναβαθμών του πλ. α' σε μέλος αργό του Πέτρου του Πελοποννησίου (1778), και του αργού και έντεχνου ιδιομέλου Αυγούστου μοναρχήσαντος σε μέλος του πρωτοψάλτου Ιακώβου του Πελοποννησίου (1800).

 

 

Ψαλμώδηση από το παραπάνω σχήμα της Θείας Λειτουργίας στην μονή Αγίας Τριάδος των Μετεώρων στις 25-5-2019.

Ψαλμώδηση από το παραπάνω σχήμα "Βυζαντινών λόγος και μέλος" των καταβασιών Χριστὸς ἐν πόλει Βηθλεὲμ βρεφουργεῖται σε μέλος του ιερέως και Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Αντωνίου (τέλη ΙΖ'-αρχές ΙΗ' αι.) και εξήγηση-μεταγραφή από την παλαιότερη σημειογραφία στην Νέα αναλυτική από τον Εμμανουήλ Γιαννόπουλο. Τιμητική εκδήλωση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον καθηγητή Christian Troelsgard, 13-12-19. Βλ. https://www.pemptousia.gr/psaltiki-pili/anazitisi/?search=Troelsgard Η ψαλμώδηση των καταβασιών εδώ.

 

 

Ψαλμώδηση ως μονοφωνάρης των ίδιων καταβασιών στον ι.ν. Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης σε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση (16-12-19).

Ψαλμώδηση όλων των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος (12-4-22 έως 25-4-22) στο South Shore του Μόντρεαλ, κατόπιν προσκλήσεως της εκεί ελληνικής κοινότητας. Ευμενέστατα και κολακευτικότατα σχόλια για την παραδοσιακότητα του ύφους και την καλλίφωνη απόδοση των ύμνων, αρκετά μάλιστα δημόσια και συγκινητικά από τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο.

Δύο φωτογραφίες:

      

 

 

§        Παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών για το τηλεοπτικό δίκτυο Polis (σε πανελλαδική εμβέλεια και δορυφορικά στο εξωτερικό) για την υμνογραφία, την μελοποιία και την εικονογραφία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Στις έξι αυτές εκπομπές οι οποίες μεταδόθηκαν την Μεγάλη Εβδομάδα του έτους 2004, έψαλε χορός ψαλτών-μαθητών μου και σχολιάστηκαν το περιεχόμενο των ημερών της εβδομάδος των Παθών του Κυρίου καθώς και τα υμνολογικά και εικονογραφικά της αριστουργήματα.