ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Εντατικό Πρόγραμμα Διαπολιτισμικής Θεολογίας και Διαθρησκειακών Σπουδών “Translating God(s): Fluid Religion and Orthodoxy”, που διοργανώθηκε από το Irish School of Ecumenics - Trinity College Dublin και έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο “Ovidius” της Κωνστάντζα στη Ρουμανία από τις 10 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2012. Γενικός συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Prof. Dr. Norbert Hintersteiner από το Trinity College του Δουβλίνου και οργανωτικό υπεύθυνο τον Prof Dr. Răzvan Ionescu του Πανεπιστημίου “Ovidius” της Κωνστάντζα. Τοπικός συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ήταν ο Αν. Καθ. Ιωάννης Κουρεμπελές και συμμετείχε ο ίδιος στο σεμινάριο με κεντρική εισήγηση, καθώς επίσης με τοποθετήσεις στη στρογγυλή τράπεζα, ενώ είχε σε αυτό την προεδρία κεντρικών και ειδικών συνεδριών.

Στις 13 Σεπτεμβρίου ο Αν. Καθ. Ιωάννης Κουρεμπελές ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα “Orthodoxy and the [O]rthodoxy Religions and Faiths Strive For”. Ενώ παράλληλα στις 14 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Constructing Religious Identities».

Κατά την διάρκεια του εντατικού προγράμματος οι υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. συμμετείχαν με ειδικές εισηγήσεις. Σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά ανάπτυξης των εισηγήσεων, στις 11 Σεπτεμβρίου ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Βέρνης κ. Στέφανος Αθανασίου ανέπτυξε το θέμα «Religious Fanaticism and Orthodox Theology in Greece Today». Στις 13 Σεπτεμβρίου ο υποψήφιος διδάκτορας και Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ζήσης Σίσκος ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα «The Βalkan reality of the national ecclesiology, the ‘orthodox’ religious fundamentalism and theological relativism in response to the challenge of ecumenism». Στις 17 Σεπτεμβρίου ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Γιάννης ανέπτυξε την εισήγηση με τίτλο

«Religion and Politics in the Scientific Study of Religion: debating ‘secular’ and ‘post-secular’». Στις 20 Σεπτεμβρίου ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Πέτρος Τούλης εισηγήθηκε το θέμα «The Orthodox understanding of Religions: the Role of Contextual Theology». Την ίδια μέρα ο κ. Δημήτριος Αβδελάς, θεολόγος, ΜTh -κοινωνιολόγος,  ανέπτυξε το θέμα «The Symbolics of Divine Ladder. A Paradigm of Comparative Theology between Sufism and Hesychasm».

Στις 20 Σεπτεμβρίου στη στρογγυλή τράπεζα ο Αν. Καθηγητής Ιωάννης Κουρεμπελές ανέπτυξε τις απόψεις του σε σχέση με τις θέσεις που εκφράστηκαν σε προηγούμενες τοποθετήσεις άλλων εισηγητών. Στο πλαίσιο των επιστημονικών εργασιών του εντατικού προγράμματος, ο Αν. Καθηγητής κ. Ιωάννης Κουρεμπελές και υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν συνάντηση συνεργασίας με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Τόμιδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας κ.κ. Θεοδόσιο, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου “Ovidius” της Κωνστάτζας. Οι επιστημονικές εργασίες του ευρωπαϊκού εντατικού προγράμματος έληξαν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου με την τελετή απονομής των πιστοποιητικών στους υποψηφίους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

                                ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

                               ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜ. ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΑΦΕΡΘΕΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ

                               ΣΕΙΡΑ:             

                                DIMITRIOS G. AVDELAS, Anthropology of Grace. Dialogue between Islam and Orthodox Tradition.

                                KONSTANTINOS D. GIANNIS, Religion and Politics: Debating secular and post-secular theories

                                Rev. AGATHANGELOS (ZISIS) SISKOS , Balkan Nationalism and the Challenges of Ecumenism.

                                PETROS TOULIS, Orthodox Understanding of Religions. The Role of Contextual Theology.