Γιάννης Καϊμάκης

Γιάννης Καϊμάκης

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Ludwig-Maximilians Universität München), με κύρια ειδικότητα την Μουσικολογία και δευτερεύουσες ειδικότητες την Λαογραφία και την Ιστορία της Βυζαντινής Τέχνης:

Magister Artium (Die Intavolierten Vokalstücke in italienischer Lautentabulatur in der Handschrift Mus. Ms. 1627 der Bayerischen Staatsbibliothek München), 1984.

Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (Intavolierungstechnik in den Lautentabulaturen der Handschrift München, Bayerische Staatsbibliothek Mus. Ms. 1627) 1988.

Δίπλωμα κιθάρας από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1972)

Δίπλωμα κιθάρας από το Richard Strauss Konservatorium του Μονάχου με δεύτερο όργανο το όμποε

Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με το βαθμό «Άριστα παμψηφεί» με δάσκαλο τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κ. Ελευθέριο Γεωργιάδη από το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης 1997.

 


ΑKAΔΗΜΑΪΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ο κ. Ιωάννης Καϊμάκης υπηρετεί ανελλιπώς από το 1989 ως μέλος ΔΕΠ στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυχθείσας θέσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής.

1. Διδασκαλία

Στο πλαίσιο της πολυετούς πανεπιστημιακής παρουσίας του δίδαξε τα εξής μαθήματα του γνωστικού της αντικειμένου:

 

2. Επίβλεψη διδακτορικών διατριβών

Ο κ. Καϊμάκης  είναι επιβλέπων καθηγητής  υποψηφίων διδακτόρων στις εξής διδακτορικές διατριβές:

Ευθυμίου Λάμπρος: Το τραγούδι «της Άρτας το Γιοφύρι» στην Βαλκανική χερσόνησο και την Μικρά Ασία

Μαυρίδου Δάφνη: Θέμα: Τύποι ποικιλμάτων στα μελισματικά δημοτικά τραγούδια της Μακεδονίας και Θράκης

Παπανδρίκου Γερασιμούλα: Το ελληνικό σαντούρι και η τεχνική του παιξίματός του: Συγκριτική οργανολογική έρευνα

Σπυρόπουλος Παύλος: Ο αυτοσχεδιασμός στα φλάουτα χωρίς σχισμή (φλογέρα, τζαμάρα, ναϊ, καβάλ) στις μουσικές παραδόσεις των Νοτιοανατολικών Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας.

 

3. Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών

Ο κ. Καϊμάκης έχει επιβλέψει συνολικά περίπου 260 διπλωματικές εργασίες και διπλωματικές εξετάσεις που είχαν θέματα συναφή με τα παρακάτω μαθήματα:

Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική

Εισαγωγή στην Εθνομουσικολογία και μουσική Λαογραφία

Εισαγωγή στην Νεοελληνική Μουσική.

 

4. Άλλες ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες

ØΤο Αρχείο ηχογραφήσεων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία του ο κ. Καϊμάκης  αξιοποίησε το υλικό και τις ηχογραφήσεις τραγουδιών, δημιουργώντας το Αρχείο Ηχογραφήσεων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει:

            Τα τραγούδια που εμπεριέχονται στις διπλωματικές εργασίες

Τραγούδια που υπάρχουν στους δύο δίσκους που εκδόθηκαν από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τον ομότιμο καθηγητή κ. Δημήτρη Θέμελη:

1.      Τραγούδια του Τριλόφου, στη σειρά Ελληνική Δημοτική Μουσική: 1, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1997.

2.      Τραγούδια της Ικαρίας, στη σειρά Ελληνική Δημοτική Μουσική: 2, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2001.

• Τραγούδια που περιέχονται στις εργασίες του μαθήματος «Εισαγωγή στη Δημοτική Μουσική» (πιθανός αριθμός τραγουδιών: 10.000).

ØΤο Αρχείο ηχογραφήσεων Νεοελλήνων Συνθετών. Το αρχείο αυτό έχει ψηφιοποιηθεί από τον διδάκτορα Αθανάσιο Τρικούπη, στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής έρευνάς του, που πραγματοποιείται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ø Δημιουργία Συνόλου Παλαιάς Μουσικής Τ.Μ.Σ.

Στο πλαίσιο του μαθήματος Εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Μουσική Παλαιογραφία ο κ. Καϊμάκης δημιούργησε σύνολα φωνητικής και οργανικής μουσικής της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής περιόδου.

Ø Δημιουργία Συνόλου οργανικής μουσικής Τ.Μ.Σ.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Δημοτικής Μουσικής και της Εθνομουσικολογίας από το εαρινό εξάμηνο του 2009  ο κ. Καϊμάκης δημιούργησε σύνολο οργανικής μουσικής, όπου οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν της εμπειρία της μουσικής πράξης στον τομέα των ελληνικών παραδοσιακών οργάνων (γκάιντα, φλογέρες, μαντούρα, σαντούρι, λαούτο) και άλλων οργάνων των χωρών της Μεσογείου (ούτι, πολίτικη λύρα, κανονάκι, νάι κ.λ.π.). Στόχος αυτής της ερευνητικής προσπάθειας, είναι  η προσέγγιση της δημοτικής μουσικής, καθώς και της μουσικής της εγγύς ανατολής (αραβική μουσική, τούρκικη μουσική με έργα ελλήνων συνθετών  της Πόλης κ.λ.π.).

Ø Δημιουργία Εργαστηρίου Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής Πράξης:  Μουσικό Πολύτροπο (βλ. παρακάτω)

 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

1. J. Kaimakis, Intavolierungstechnik in den Lautentabulaturen der Handschrift München, Bayerische Staatsbibliothek Mus. Ms. 1627., Teil III, Thessaloniki 1988 (Διδακτορική διατριβή)

2. Γ. Καϊμάκης, Ο αρχαίος ελληνικός Δίαυλος - Από τη εικόνα στον ήχο, Θεσσαλονίκη 1993.

3. Δημήτρης Θέμελης, Γιάννης Καϊμάκης:  Τραγούδια του Τριλόφου, στη σειρά Ελληνική Δημοτική Μουσική: 1, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1997.

4. Δημήτρης Θέμελης, Γιάννης  Καϊμάκης: Τραγούδια της Ικαρίας, στη σειρά Ελληνική Δημοτική Μουσική: 2, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2001.

5. Ιωάννης Καϊμάκης, Τραγούδια του Βαλτετσίου Αρκαδίας, Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, σειρά: Πηγές του Λαϊκού πολιτισμού αρ. 4, Ακαδημία Αθηνών, τόμος Β’, Αθήνα 2009.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

1. Στο συνέδριο της  «American OrffSchulwerk Association» που έγινε στο Detroit από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου 1983.

Θέμα: Ethnic Music in Orff Schulwerk”.

 

2. Στην 3η συνάντηση μουσικής εικονογραφίας:

International Council for Traditional Music, "Study Group for Musical Iconography", Thessaloniki 21-25 May 1990.

Θέμα: Ο αρχαίος ελληνικός Δίαυλος - Από την εικόνα στον ήχο.

 

3. Στο Conferenza Musicale Mediterranea Παλέρμο 21-25 Μαΐου 1992:

Θέμα: Η σύριγξ του Πανός - Ενα αρχαίο ελληνικό όργανο και η σημερινή μουσική πράξη

 

4. Στην συνάντηση της "Study Group for Analysis and Systematisation of Folk Music" ICTM/Unesco, Θεσσαλονίκη 21-25/9/1992.

Θέμα: Ein junges Volksliedarchiv des Instituts für Musikwissenschaft der Aristoteles Universität Thessaloniki

 

5. Στην ημερίδα «Ο Αιμίλιος Ριάδης και το έργο του» που οργάνωσε το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στα ΚΖ' Δημήτρια 7 Οκτωβρίου 1992, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο:

Θέμα: Το δημοτικό Τραγούδι στο έργο του Αιμίλιου Ριάδη.

 

6. Στο International Symposium Orff-Schulwerk στο Salzburg της Αυστρίας στις 30 Ιουνίου 1995.

Θέμα: "Das Eigene - Das Fremde – Das Gemeinsame in der griechischen Volksmusik"

 

7. Στο Συνέδριο της Study Group "Maqam" της ICTM που έγινε στο Tampere της Φινλανδίας από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου 1995.

Θέμα: "Echos, Maqam, Tropus als Grundlage der theoretischen  und praktischen Überlieferung der byzantinischen, orientalischen und griechischen Musik"

 

8. Στο "American Orff - Schulwerk Association National Conference 1995" στο Dallas των Η.Π.Α. από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου 1995.

Θέμα: "Studies in the Modern Greek Folkmusic at the Aristotle University of Thessaloniki"

 

9. Στο συνέδριο «Λαϊκή παράδοση και σχολείο» που οργάνωσε ο Οργανισμός Παιδείας και Πολιτισμού της Νομαρχίας στις 5-9 Ιουνίου 1996.

Θέμα: «Το δημοτικό τραγούδι στο σχολείο». Παράλληλα παρουσίασα έκθεση παραδοσιακών οργάνων της προσωπικής μου συλλογής

 

10. Στο συνέδριο «Μουσικές Παραδόσεις: Η ιστορική τους διάσταση στην ψηφιακή εποχή», που οργανώθηκε από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και τεκμηρίωσης του Δήμου Βόλου (ΥΠ.ΠΟ) από τις 19 έως 21 Οκτωβρίου 2001.

Θέμα: «Το μουσικό πολύτροπο του Α.Π.Θ. ένα εργαστήρι ελληνικής μουσικοπαιδαγωγικής αγωγής».

 

11. Διεθνές Συνέδριο για τα ενενήντα χρόνια του Κέντρου Λαογραφίας  της Ακαδημίας Αθηνών, 29 – 31 Μαρτίου 2008.

Θέμα: «Μουσικό Πολύτροπο: θεωρία και πράξη της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Ένα σύγχρονο εργαστήρι μουσικής δημιουργίας».

 

12. Στο συνέδριο «Εξελίξεις στη μελέτη της μουσικής παράδοσης και παιδείας» που οργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) στην Αλεξανδρού πολη, με θέμα : Το τραγούδι της Θράκης. 14-15 Μαρτίου 2009.

 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

1. Ομιλία για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι στο Ράδιο «Παρατηρητής» στις 27 Νοεμβρίου 1995.

 

2. Ομιλία με θέμα τα «Ελληνικά παραδοσιακά όργανα» στη Γερμανική Σχολή στις 23 Απριλίου 1996.

 

3. Ομιλία με θέμα «Τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα» στο σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ στις 7 Μαΐου 1996.

 

4. Ομιλία με θέμα «Η ελληνική Δημοτική Μουσική» στο σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ στις 7 Μαΐου 1996.

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Επιτόπια έρευνα:

Το μεγαλύτερο βάρος της ερευνητικής δραστηριότητας εντοπίζεται στο πεδίο της Εθνομουσικολογίας και στη συλλογή πρωτογενούς υλικού που προέρχεται από προσωπικές ηχογραφήσεις. Οι  ηχογραφήσεις αυτές  θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς πρόκειται για υλικό το οποίο βρίσκεται υπό εξαφάνιση, δεδομένου ότι πολλοί από τους λαϊκούς  εκτελεστές είναι μεγάλης ηλικίας και δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους. Για τις ηχογραφήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν τα ειδικά μηχανήματα του Τμήματος. Οι ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν:

Τραγούδια της Μικράς Ασίας, Τραγούδια Μεγάρων, Τραγούδια Σαρακατσάνικα,  Τραγούδια Ολύμπου, Τραγούδια  Θράκης, Τραγούδια  από τα  Αναστενάρια, Τραγούδια από τα  Βασιλικά Χαλκιδικής, Τραγούδια   της Σαμαρίνας, Τραγούδια.   Πιερίας Τραγούδια  Πόντου, Τραγούδια Ανατολικής  Ρωμυλίας και Τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μέρος των σπάνιων ηχογραφήσεων περιλαμβάνεται στις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του κ. Καϊμάκη.

 

 

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1. Duo Mediterraneo

Το 1982 ο κ. Καϊμάκης δημιούργησε σε συνεργασία με τον εθνομουσικολόγο Dr. Issam El - Mallah το Duo Mediterraneo, με στόχο την ερμηνεία της οργανικής μουσικής από τον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, για την οποία χρησιμοποίησαν παραδοσιακά όργανα και τρόπους παιξίματος που υπάρχουν ακόμη στη λεκάνη της Μεσογείου. Το Duo Mediterraneo ηχογράφησε αυτοσχεδιασμούς με την συνεργάτιδα του C. Orff, Gunild Keetmann, αποτύπωση των οποίων υπάρχει στην κασέτα “Rhytmika”.  Το Duo Mediterraneo επίσης συνεργάστηκε με το συγκρότημα αναγεννησιακών χορών του Μονάχου και   ηχογράφησε σε studio της  Γερμανικής Ραδιοφωνίας. Τον Οκτώβριο του 1985 οι Dabringhaus und Grimm εξέδωσαν το άλμπουμ “Duo Mediterraneo” [MD + GG 1225]. 

Ύστερα από πρόσκληση, τον Οκτώβριο του 1985 συμμετείχε επί τρεις εβδομάδες σε ειδικά σεμινάρια της παλιάς μουσικής του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (U.C.L.A., Καλιφόρνια), για να παρουσιάσει τις ερμηνείες του σε συνεργασία με το Collegium Musicum του μουσικού τμήματος και το τμήμα Αναγεννησιακού χορού. Παρέδωσε επίσης μαθήματα στο τμήμα Εθνομουσικολογίας του (U.C.L.A.). Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το Duo Mediterraneo εμφανίστηκε σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας  (München,  Würzburg, Amberg, Coburg, Landshut, Rothenfels im  Spessart, Gräfelfing, Hainhofen bei Ausburg, Grebenstein, Giessen, Frankfurt, Hamburg, Wolfegg, Waldkirchen, Darmstadt,  Berlin, Osnabrück, Düsseldorf, Bayreuth,  Weimar) της Αυστρίας (University of Vienna,  Salzburg, Innsbruck) και σε άλλες ευρωπαλικές πόλεις  π.χ.(Budapest, Amsterdam, Zaragoza)  και των ΗΠΑ ( Los Angeles, Salt Lake City, Boston, Philadelphia, Villanova University, Malibu, Northridge, Ithaca, κ.ά.).

Τα όργανα που  ερμηνεύει ο κ. Καϊμάκης στις συναυλίες, σεμινάρια και παρουσιάσεις είναι τα εξής:   Greek lute, Renaissance lute, tambouras, launeddas, arghul, tsambouna, gaida, surnai (mizmar), crumhorn, panpipes, flojera, gemshorn recorders, ocarina.

 

2. Συνεργασία με το συγκρότημα "Βόσπορος", που ειδικεύεται στην εκτέλεση έργων Ρωμιών Συνθετών της Πόλης, ως εκτελεστής της σύριγγας του Πανός (μισκάλ).

 

3. Συμμετοχή ως εκτελεστής παραδοσιακών πνευστών στην ημερίδα «Η μεγάλη μέρα των Πνευστών» αφιερωμένη σε δεξιοτέχνες πνευστών οργάνων απ' όλο τον κόσμο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 Οκτωβρίου 1995.

 

4. Μουσική επιμέλεια στη θεατρική παράσταση «Οβιδίου Μεταμορφώσεις» της Μάγιας Λυμπεροπούλου (εκτέλεση αυτοσχεδιασμών σε παραδοσιακά όργανα) που έγινε στο Φεστιβάλ Άργους στις 17 Ιουνίου 1996.

 

5. Ερμηνεία παραδοσιακών πνευστών οργάνων (παραγωγή στο CD "Primavera en Salonico") με σεφαραδίτικα τραγούδια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που επιμελήθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ξενοφών Κοκόλης του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Τα τραγούδια εκτελέστηκαν από τη Σαββίνα Γιαννάτου. Τα παραπάνω τραγούδια παρουσιάσθηκαν και σε συναυλίες στις εξής πόλεις: Πεντέλη, Πειραιά, Δάφνη, Θεσσαλονίκη, Αμβούργο, Νυρεμβέργη, Λονδίνο.

 

5. Ίδρυσε το Carl Orff Forum της Θεσσαλονίκης που σκοπεύει στη συνεργασία μουσικοπαιδαγωγών σε διεθνές επίπεδο. Στις δραστηριότητες του Συλλόγου ανήκουν πολλές εμφανίσεις του Μουσικού Πολυτρόπου στις διεθνείς συναντήσεις μουσικοκινητικής αγωγής (Orffiaden) που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, μετά από πρόσκληση της κ. Liselotte Orff.

 

6. Δημιούργησε μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή μουσικών οργάνων των Χωρών της Μεσογείου η οποία, με τον τίτλο «Μεσογειακά Ηχοχρώματα», με μουσικές εκδηλώσεις και διαλέξεις, με μαθήματα και σεμινάρια σε μαθητές, φοιτητές και ενηλίκους, περιοδεύει σε πόλεις ανά Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λαμία, Έδεσσα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κομοτηνή, κ.ά.) κάνοντας γνωστά τα όργανα και τη μουσική πολλών χωρών στο ευρύ κοινό.

 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ

 

Το "Μουσικό Πολύτροπο" δημιουργήθηκε το 1994 με πρωτοβουλία του κ. Καϊμάκη επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, και εμφανίστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Θεσ/νίκη, Αθήνα, Κιλκίς, Σέρρες, Αμφίπολη, Σαμοθράκη, Ελευθερούπολη, Γιάννενα, Ξάνθη, Έδεσσα, Λευκάδα, Λαγκαδά, Λαμία κ.α.)

Το 1995 ύστερα από πρόσκληση της κ. Lisellοtte Orff παρουσίασε στο Μόναχο  την παράσταση ο "Κύκλος της Ζωής" στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Carl Orff.  Τον Μάρτιο του 1999 παρουσίασε το "Τραγούδι του νεκρού αδερφού" σε πόλεις του Βελγίου (Brugge, Gent) και της Γερμανίας (Amberg, München, Nürnberg,  Traunstein). Τον Ιούλιο του 2000 συμμετείχε στο διεθνές συμπόσιο για τον Carl Orff  (Carl Orff  Symposium 2000) στο Τraunwalchen, δίνοντας παραστάσεις και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

To 2002 εμφανίστηκε στο Τσανάκαλε της Τουρκίας.

Το 2003 άρχισε η συνεργασία του “Μουσικού Πολύτροπου” με το “Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας”. Το σχήμα εμφανίστηκε στις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Euromed Civil Forum της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα Χανιά τον Μάιο του 2003, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου τον Ιούλιο του 2003, στο Festival “Ensembles Polyphonique en Provence” στην Ιταλία (San Giminiano, Siena, Genoa) και στη Γαλλία (Draguignan, Bormes les Mimosas, Cuges les Pins) τον Ιούλιο του 2003 και στο Διεθνές Φεστιβάλ «La Merce» του Δήμου της Βαρκελώνης τον Σεπτέμβριο του 2003.  Τον Μάιο του 2003 η ομάδα παρουσίασε “Τα Εαρινά” στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας του Α.Π.Θ. και μέχρι τον Μάιο του 2007, στον Πολύγυρο, στην Λαμία, στην Πέλλα, στην Πετρούσσα Δράμας, στην Καλαμπάκα, στην Καρδίτσα, στην Βελίκα, στην  “Παραθινούπολη” στην Καλαμαριά, στο θέατρο “Άνετον” στη Θεσσαλονίκη,  ενώ τον Ιούλιο του 2003 στη Γερμανία (Τraunwalchen).  Τη χειμερινή περίοδο 2003-2004 εμφανίστηκε στα Γιαννιτσά, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ, στον Τύρναβο, στον Πολύγυρο και στην Αθήνα (θέατρο Μιχαήλ Μαρμαρινού)  με τη παράσταση “Τα Χριστουγεννιάτικα”, την οποία και παρουσίασε τον Δεκέμριο του 2007 στην Φλώρινα στα δρώμενα με τις χρισουγεννιάτικες φωτιές, τον Δεκέμβριο του 2008 στην Καλλικράτεια και τον Ιανουάριο του 2009 στο “Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο” στη Θεσσαλονίκη.  Από τον Απρίλιο του 2004 μέχρι τον Μάιο του 2006 παρουσίασε “Το Γεφύρι της Άρτας” στην Έδεσσα, στη Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ, “Βαφοπούλειο”), στην Καλαμπάκα, στην Αριδαία. Τον Ιούλιο του 2004, η ομάδα επισκέφτηκε την Γερμανία για να παρουσιάσει  “Τα Εαρινά” και “Το Γεφύρι της Άρτας” στο Τraunwalchen, στο Amberg και στο σχολείο του Carl Orff). Τον Απρίλιο του 2005, εκπροσώπησε το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνικής Μουσικής της Unesco στη Βουδαπέστη με τα “Τα Εαρινά” και στη συνέχεια τα παρουσίασε στη Βιέννη. Τον Μάιο του 2006 παρουσίασε “Τα Εαρινά” στο Βέλγιο (Brugge, Gent, Lueven). Την Άνοιξη του 2007 παρουσίασε την παράσταση “Μια κόρη ρόδα μάζευε” στη Θεσσαλονίκη –Κ.Θ.Β.Ε. και στην Έδεσσα, τον Νοέμβριο στο “Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο” στη Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο στο θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” στην Καλαμαριά, και τον Ιούλιο του 2008 στο “Βασιλικό Θέατρο” στη Θεσσαλονίκη. Το Καλοκαίρι του 2007 πραγματοποίησε περιοδεία  με τα “Τα Εαρινά” στο Αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας στην Κομοτηνή, σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. και στη Κρήτη (Ηράκλειο, Νεάπολη, Ρέθυμνο).

Το Καλοκαίρι του 2008 πραγματοποίησε περιοδεία  με τα “Τα Εαρινά” στις πυρόπληκτες  περιοχές του Πύργου (Νέα Φυγαλία, Αρχαία Ολυμπία θέατρο Δρουβά και την Ανδρίτσαινα), στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας και στο Βαλτέτσι της Τρίπολης.

Γνωστή γαλλική δισκογραφική εταιρία εξειδικευμένη στη μουσική των χωρών της Μεσογείου και στην προκλασική μουσική κυκλοφόρησε σε CD την δουλειά της ομάδας με τίτλο “Μουσικό Πολύτροπο” - “Ο Κύκλος της Ζωής”  L'empreinte digital 1999 ΕD 13105. Επίσης, ο γερμανικός εκδοτικός οίκος Schott έδειξε ενδιαφέρον να εκδώσει σε CD “Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού”.

Η παράσταση ο Κύκλος της ζωής, έχει κυκλοφορήσει σε CD από την Γαλλική εταιρία lempreinte digitale.

Το Μουσικό Πολύτροπο έχει στο ενεργητικό του περίπου 300 παραστάσεις.

 

Αναφέρονται, ενδεικτικά, εκδηλώσεις και παραστάσεις του έτους 2013:

Ημερομηνία Τόπος                                                  Τίτλος παράστασης

 

5-4-2013        Πολιτ.Σύλλογος Γυν. Πυλαίας             Μουσικό συμπόσιο.

7-4-2013        Πολιτ. Κέντρο Πυλαίας                        Ένα πουλί...

20-4-2013      Δημαρχείο Πανοράματος                     Κόρη μ’ κι’ αν περπατείς λιανά

21-4-2013      Δημ. Σχολείο Ασβεστοχωρίου             Ένα πουλί καλό πουλί

23-4-2013      Τ.Μ.Σ      Α.Π.Θ.                                  Αφιέρωμα στο Λ. Αγγελόπουλο

27-4-2013      Τraunwalchen   Γερμανία                     Δρώμενο.

28-4-2013      Traunwalchen   Γερμανία                     Κόρη μ’...

1-5-2013         Brugge             Βέλγιο                         Κόρη μ’...

2-5-2013         Gent                                                     

3-5-2013         Brugge   Maene Steinway                   Δρώμενο

4-5-2013         Roeselare           Βέλγιο                       Κόρη μ’...

5-5-2013         Brugge                                                 Ένα πουλί...

6-5-2013         Βρυξέλλες     Skarabeus                      Κόρη μ’...

7-5-2013         Diessen        Orffschule                        Ένα πουλί...

7-5-2013         Traunwalchen Schlosspertenstein        Μουσικό συμπόσιο                            

8-5-2013         Judendorf     Tanzverein                        

9-5-2013         Graz,          Musikakademie                 Κόρη μ’ ....

26-5-2013        9η Πανεπιστημιάδα Σερρών                Ένα πουλί...

28-6-2013        Λιτόχωρο   Ανοικτό θέατρο                Ένα πουλί....

29-6-2013        Πρέβεζα      Δημ. Ανοικ. Θέατρο               

30-6-2013        Λούρος Πρεβέζης        «                     Κόρη μ’...

2-7-2013          Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας                  

7-7-2013          Δημ. Θέατρο. Ιάσιο. Ρουμανία           Κόρη μ’...

3-10-2013        Βυζαντ. Μουσείο Θεσσαλονίκης       Μουσικό δρώμενο

8-10-2013        Π. Κέντρο Γαλάτιστας Χαλκιδικής     Μουσικό δρώμενο

21-10-2013      Παιδ. Τμήμα Φλώρινας                      Ένα πουλί…

(2-4)-11-2013 Ταξιάρχης Χαλκιδικής                         Εργαστ. τριήμερο με Πολύτροπο

30-11-2013      Βαφ. Πνευμ. Κέντρο                          Μουσ. δρώμ. Διαγωνισμός

                                                                                    μουσικού  δράκου.                                                                                   

30-11-2013                 «                                               Ένα πουλί…

7-12-2013        Πνευμ. Κέντρο Καλλικράτειας.          «Τα Χριστουγενιάτικα»

13-12-2013      Φοιτ. Λέσχη εκδ.γ. Ερασμιακούς φοιτητές          «  

14-12-2013      Βαφ. Πν. Κ.                                                    «Χριστουγεννιάτικα-

                                                                                    Μουσικάντηδες»

15-12-2013     Θεσσαλονίκη                                      Κάλαντα στην πόλη

20-12-2013      Άργος Ορεστικό Πολ. Συλλ. «Ορεστίς»                «

21-12-2013Δημ. Θέατρο Άργους Ορεστικού        «Τα Χριστουγεννιάτικα».

 

Επιπλέον, η Ομάδα του Μουσικού Πολυτρόπου εμφανίστηκε και στις παρακάτω μουσικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Έκθεσης μουσικών οργάνων της Μεσογείου: «Μεσογειακά Ηχοχρώματα»:

13-9-2013        Κavadarci Fyrom, Εκδήλωση με τίτλο «Μεσογειακά ηχοχρώματα», από το ομώνυμο σχήμα, αποτελούμενο από Ιωάννη Καϊμάκης και Κώστα Παππά

11-10-2013      Εικαστική έκθεση  «Βλάσης», Μεσογειακά ηχοχρώματα

9-11-2013        Βαφοπούλειο Πνευμ. Κέντρο, Μουσικό Δρώμενο-                                                                    Έκθ. Μουσικών Οργάνων Μεσογείου.

1-11-2013 - 31-12-2013  Βαφ. Πν. Κ., Έκθεση Μουσικών Οργάνων Μεσογείου

με εργαστήρια κατασκευής παιδικών μουσικών οργάνων και                                                                                                                                   παρουσιάσεις της έκθεσης από φοιτητές του Τ.Μ.Σ.