Αντωνία Γρ. Κυριατζή

Λέκτορας ΑΠΘ

Εκκλησιαστική Ιστορία και Γραμματεία της Ελλάδος



Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου

Βιογραφικό

Η Αντωνία Κυριατζή γεννήθηκε το 1961 στην Έδεσσα. Από το 1974 είναι μόνιμη κάτοικος Θεσσαλονίκης.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Β/θμια Εκπαίδευση, εγγράφηκε στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Έλαβε το πτυχίο τον Ιούλιο του 1984, με το βαθμό «Άριστα». Από το 1985 έως το 1987 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης, στον κλάδο της Ιστορικής Θεολογίας. Τον Ιούνιο του 1991 κατέθεσε διπλωματική μελέτη με τίτλο: «Ανδρέας Παπαδόπουλος Βρετός. Βιογραφία-Εργογραφία. Συμβολή στην ιστορία της συγκρότησης θεολογικών βιβλιογραφιών» και έλαβε το δίπλωμα ειδίκευσης με βαθμό «Άριστα».

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1991-92, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη, στο Pontificio Istituto Orientale και στη Pontificia Università Gregoriana. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Ποντιφικικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών σε δύο εξάμηνα παρακολούθησε τα μαθήματα του Καθηγητή Long: Χριστιανική Ανατολή χθες και σήμερα (α΄ εξάμ.), Ιστορία της Βυζαντινής Εκκλησίας (β΄εξάμ.), και Ρ/Καθολικοί και Ορθόδοξοι σε διάλογο, του Καθηγητή Τaft: Εξέλιξη της βυζαντινής Ευχαριστιακής Λειτουργίας, του Sesboue: Περί του Αγίου Πνεύματος στο Μ. Βασίλειο, της Καθηγήτριας S. Senyk: Rus’ di Kiev. Επίσης παρακολούθησε δύο επιλεγόμενα μαθήματα στο Ποντιφικικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο, Μεθοδολογία Ιστορική με τον Καθηγητή Janssens και Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλοσοφία με τον Καθηγητή Αντώνη Φυρίγο. Στο Pontificio Istituto Orientale παρακολούθησα δύο σεμινάρια: του Καθηγητή Arranz: Λειτουργική και του M. Rupnik: Ρωσική πνευματικότητα: Από τον Σολοβιόφ στον Ταρκόφσκι. Τέλος παρακολούθησε το μάθημα του Καθηγητή Ιω. Σπιτέρη: Η Θεολογία στην Ελλάδα σήμερα.

Παράλληλα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 1991-92, παρακολούθησε μαθήματα Βιβλιοθηκονομίας στην αντίστοιχη Σχολή του Βατικανού και μετά από εξετάσεις το 1992 έλαβε το δίπλωμα της Βιβλιοθηκονομίας.

Το 2007 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. αφού υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή με τίτλο: «Ιωάννης Α΄ αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης (6ος-7ος αι.). Ιστορική, θεολογική προσέγγιση».

Από το 1985 μέχρι σήμερα εργάζεται στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης, αρχικά συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα: «Συλλογή πηγών της Εκκλησιαστικής Ιστορίας», «Συλλογή βιβλιογραφίας της Ιστορίας της Εκκλησίας της Ελλάδος», και, στη συνέχεια, ως υπάλληλος στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης με καθήκοντα: τη συμμετοχή στην τεχνική προετοιμασία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων, χειρισμό Η/Υ, διεκπεραίωση τμήματος του διοικητικού έργου του Τομέα, τήρηση αλληλογραφίας, δακτυλογράφησης εγγράφων, συμμετοχή στις επιτηρήσεις και εργασία κατ’ αποκοπήν στο σπουδαστήριο και στην ενιαία Βιβλιοθήκη της Σχολής μέχρι το 1990.

Το 1987 εργάστηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για τη συλλογή Νομοκανονικού και Πατερικού υλικού σχετικού με την εκκλησιαστική περιουσία. Συμμετείχε το 1998 στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Το τυπογραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι εκδόσεις του». Κατά το ακαδ. έτος 1985-86 εργάστηκε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Β/θμιας Εκπ/σης στα Λύκεια Παραλίας Σταυρού Θεσσαλονίκης και Πυλαίας Θεσσαλονίκης διδάσκοντας το μάθημα των Θρησκευτικών. Το καλοκαίρι του 1992 και του 1993 εργάστηκε ως εισηγήτρια μαθημάτων (150 ώρες) Βιβλιοθηκονομίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τριανδρίας στο πλαίσιο οργάνωσης Σεμιναρίων Βιβλιοθηκονομίας από τη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφορικής και Ανάπτυξης Τριανδρίας.

Το 2000 εντάχθηκε στο Ειδικό Επιστημονικό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΕΔΙΠ) του Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της ως ΕΕΔΙΠ και μετά τη λήψη του διδακτορικού τίτλου (2007)συμμετείχε στο διδακτικό έργο με φροντιστηριακά μαθήματα μεθοδολογίας για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Σήμερα είναι Λέκτορας και διδάσκει μαθήματα της “Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Γραμματείας της Ελλάδος” στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Συμμετοχή σε συνέδρια με εισήγηση:

Εισήγηση με θέμα: «Εκκλησία και περιφερειακή διοίκηση στις Διηγήσεις των Θαυμάτων του αγίου Δημητρίου» στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα «Θεσμοί και Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη διαχρονικά», 24-25 Νοεμβρίου 2005.

Εισήγηση με θέμα: «Άγιες Γυναίκες της Εκκλησίας Θεσσαλονίκης» στη Β΄ Συνδιάσκεψη Γυναικών-Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων Βορείου Ελλάδος με θέμα «Διαμητροπολιτικό Δίκτυο Γυναικών: Θεσμός και έκφραση χαρισματικής ζωής» που οργανώθηκε από την Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στη Θεσσαλονίκη, 3-5 Φεβρ. 2006.

Εισήγηση με θέμα: «Η στάση του Ιωακείμ Θεσσαλονίκης στις κοινοτικές διενέξεις κατά την περίοδο της αρχιερατείας του στη Θεσσαλονίκη (1874-1878)» στο Συνέδριο «Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής. Ο από Θεσσαλονίκης Οικουμενικός Πατριάρχης και η εποχή του» που οργανώθηκε από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη, 3-5 Φεβρ. 2012.

Εισήγηση με θέμα: «Επιστήμη και Θρησκεία: Η αντίδραση του Σέργιου Μακραίου στο ‘Περί Πληθύος κόσμων’ του Παναγιώτη Κοδρικά» στο Γ΄ Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Επιστήμη και Θρησκεία μεταξύ διαλόγου και πολεμικής» που οργανώθηκε από τον Σύλλογο των Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη στις 30 Μαϊου-1 Ιουνίου 2012.

Εισήγηση με θέμα: «Θρησκεία - Εξουσία - Άνθρωπος στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη ‘Ο Χριστός ξανασταυρώνεται’» στο Δ΄ Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Θρησκεία-Εξουσία-Άνθρωπος», που διοργανώθηκε από το Σύλλογο των Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ΙΘ΄ Παύλειων της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, στις 20-21 Ιουνίου 2013.

Μέλος επιστημονικών ενώσεων

Είναι μέλος της European Society of Women in Theological Research και της Αssociazione Allievi ed ex-allievi della Scuola Vaticana di Biblioteconomia.