logo
 
Libertas, Pax Pacis, Incolumitas
Fraternas acies alternaque regna profanis
Interea gelidis Maia satus aliger umbris




 

 




Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Έκανε σπουδές Θεολογίας και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Βέρνης και Fribourg (Ελβετία) (1966-1975) και Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1975-1981). Έγινε διδάκτορας στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. (1983).
Τα θερινά εξάμηνα 1985-1986 και 1986-1987 παρακολούθησε Σεμινάρια κοινωνιολογικής θεωρίας και κοινωνικής και περιβαλλοντικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και εργάσθηκε στην εκεί κρατική Βιβλιοθήκη.
Το 1975 διορίστηκε Βοηθός στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και το 1982 εντάχθηκε στο Τμήμα Θεολογίας με βάση το Νόμο 1268/82. Μετά από κρίση εκλέχθηκε Λέκτορας στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας (1983), Επίκουρος Καθηγητής (1986), Αναπληρωτής Καθηγητής (1990) και Καθηγητής (1993). Το γνωστικό του αντικείμενο είναι Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού και Ηθική.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. (1995-1997) και   Αναπλ. Πρόεδρος και Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. (2007-2010). Επίσης, είναι συντονιστής του διεπιστημονικού δικτύου «Πρωταγόρας» που ασχολείται με τη μελέτη των σχέσεων θρησκείας και πολιτικής.

Διδάσκει στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. τα υποχρεωτικά μαθήματα Γενική Κοινωνιολογία (από το 1988), Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού (από το 1984-2010) και Σημειολογία του Σύγχρονου Πολιτισμού (από το 1998).  Ακόμη έχει διδάξει στο Τμήμα Θεολογίας διάφορα κατ’ επιλογήν μαθήματα με αντικείμενα «Κοινωνικά προβλήματα», «Ανθρώπινα δικαιώματα», «Θρησκεία και Πολιτική», «Μοντέρνο, μεταμοντέρνο, ύστερη νεοτερικότητα», «Κοινωνιολογική ανάλυση του θρησκευτικού λόγου», «Φύση, πόλη, οικοπολιτική», «Άνθρωπος, θρησκεία, πολιτισμός», «Πολυπολιτισμικότητα και θρησκευτική ελευθερία»,  «Θρησκεία και κοινωνία στη σύγχρονη πραγματικότητα», «Γυναίκα, θρησκεία, πολιτισμός» (το τελευταίο σε συνεργασία με την Αναπλ. Καθηγήτρια Νίκη Παπαγεωργίου).

Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. διδάσκει τα τελευταία χρόνια τα θέματα: «Άνθρωπος, θρησκεία, πολιτισμός», «Κοινωνικά προβλήματα». Επίσης δίδαξε «Περιβαλλοντικά προβλήματα και κοινωνία» και «Κοινωνική ηθική και τεχνολογία».

Συμμετέχει στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονες Ιατρικές πράξεις: δικαιϊκή ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» που είναι ενταγμένο στην Ιατρική Σχολή ως Συντονιστής ενός υποχρεωτικού μαθήματος και δύο επιλεγομένων.

Έχει επιβλέψει δεκατέσσερις (14) διδακτορικές διατριβές και τριάντα εννιά (39)  μεταπτυχιακές εργασίες, που έχουν ολοκληρωθεί.

Ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα και την κοινωνική θεωρία, την κοινωνική διάσταση των περιβαλλοντικών και βιοηθικών προβλημάτων, το ρόλο των αξιών και των συμβολικών συστημάτων στη σύγχρονη κοινωνία, τη διεπιστημονικότητα και τα ζητήματα πολιτιστικού πλουραλισμού και θρησκευτικής ελευθερίας.

Συμμετείχε  σε δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα, στο ένα με θέμα «Ευρωπαϊκή ταυτότητα, κράτος  πρόνοιας, θρησκεία» ως επιστημονικός υπεύθυνος της ελληνικής ερευνητικής ομάδας, και στο άλλο με θέμα «Υλικό εκπαίδευσης στελεχών διαπολιτισμικού διαλόγου σε επίπεδο τοπικής κοινότητας» ως συντονιστής.  Και τα δύο περιελάμβαναν έρευνα πεδίου. Επίσης, πήρε μέρος σε δύο εθνικά: το ένα με θέμα «Άνθρωπος, θρησκεία, πολιτισμός σε εποχή παγκοσμιοποίησης και πολυπολιτισμικότητας. Θεωρητικές εικόνες και εμπειρίες από την Ελλάδα της δεκαετίας του ’90», και το άλλο «Καταγραφή περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Α.Π.Θ.».

Υπήρξε μέλος Ομάδας προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη της Πολιτιστικής διάστασης στην Ευρώπη. Είναι μέλος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., του διεπιστημονικού δικτύου «Ιατρική πράξη και δίκαιο» και του Ομίλου Βιοηθικής.

Τέλος, πήρε μέρος σε διάφορα διεθνή και εθνικά Συνέδρια κοινωνιολογικού, θεολογικού, περιβαλλοντικού και βιοηθικού περιεχομένου.

 


Ιωάννης Πέτρου© 2008