Ξεκινήστε ένα στεγαστικό πρόγραμμα για τους Ρομά ΑΜΕΣΩΣ!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ

Στο Μηνιαίο δελτίο ενημέρωσης: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ & ΕΝΤΑΞΗ - ΠΤΔΕ ΑΠΘ - τ.0 Απρίλιος 1995

Τα προβλήματα των Ρομά είναι σαν σημάδια στο πρόσωπο ενός παιδιού που δέχτηκε επίθεση αρουραίων - Αντί να εξαφανίζονται όσο περνάει o καιρός, μεγαλώνουν και γίνονται πιο ορατά.

Κι όμως υπάρχουν δυνατότητες αντιμετώπισής τους. Αρκεί να υπάρξει ειλικρινής πολιτική βούληση που δεν Θα εκφράζεται με μεγάλα λόγια αλλά:

bulletμε συγκεκριμένο σχεδιασμό στον οποίο θα συμμετέχουν αποφασιστικά οι Ρομά,
bulletμε ορθολογική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την οποία θα συναποφασίζουν οι Ρομά,
bulletμε διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για να yivouv τα σχέδια πραγματικότητα και με συμμετοχή των Ρομά στον έλεγχο των μεθόδων και του ρυθμού υλοποίησης των σχεδίων.

Πολλοί στη χώρα μας μιλούν γιαεθνικά θέματα” που πρέπει κατά προτεραιότητα να αντιμετωπιστούν. Και κοιτάζουν πέρα από τα σύνορα. Ας κοιτάξουμε, όμως και μέσα στη χώρα. Δεν αποτελεί εθνικό θέμα το γεγονός ότι μια, πολιτισμικά διακριτή, ομάδα αποκλείεται από κοινωνικά αγαθά, τα οποία σύμφωνα με γραπτούς και άγραφους νόμους δικαιούται να απολαμβάνει όλος o ελληνικός πληθυσμός;

Το ερώτημα είναι δικαιολογημένο, πολύ περισσότερο που τον τελευταίο καιρό όλο και συχνότερα βλέπουμε ανθρώπους να εκφράζονται και να συμπεριφέρονται με ρατσιστικό τρόπο απέναντι σε αυτή την ομάδα, γεγονός που, ευτυχώς, δεν μένει αναπάντητο, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εκδηλώσεις στην “εβδομcίδα κατά του ρατσiσμού και της ξενοφοβίας”.

Όμως, όσο θετικές και αν είναι οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι: ρατσισμός, ξενοφοβία και έλλειψη ανεκτικότητας καταπολεμούνται κυρίως με την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης όσων ομάδων γίνονται θύματα αυτών των φαινομένων. Γιατί πολύ συχνά είναι οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης μιας ομάδας που θεμελιώνουν στην καθημερινή ζωή τις προκαταλήψεις, την περιφρόνηση και τις διακρίσεις εις βάρος της.

Γι αυτό χρειαζόμαστε έργα κατά προτεραιότητα σε εκείνο τον τομέα, όπου - αυτή είναι η άποψη των Ρομά - βρίσκεται η απαρχή όλων των προβλημdτων: στον τομέα της κατοικίας. Χρόνια τώρα οι άστεγοι Ρομά χαρακτηρίζονται “νομάδες” και δεν λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό στεγαστικών προγραμμάτων.

Χρόνια τώρα οι Ρομά περιθωριοποιούνται στις πιο αφιλόξενες περιοχές, πολλές φορές χωρίς καμιά δυνατότητα πρόσβασης σε βασικά ιδρύματα, όπως είναι αυτά της εκπαίδευσης και της υγείας.

Χρόνια τώρα οι Ρομά βιώνουν διακρίσεις εξαιτίας της κατοικίας τους -γιατί στην εποχή μας είναι αδύνατο να κατοικείς σε παράγκα, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, και ταυτοχρόνως να έχεις ισότιμη πρόσβαση στους τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και των πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά αποτελούν κοινωνικό και πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο δεν αμβλύνεται με τις καλοπροαίρετες προσπάθειες που γίνονται προς όφελος τους σε άλλους τομείς. Γι αυτό χρειαζόμαστε ένα τολμηρό στεγαστικό πρόγραμμα ΑΜΕΣΩΣ. Ένα πρόγραμμα στο οποίο πρέπει και μπορούν να συμβάλουν όλοι: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελληνική κυβέρνηση, περιφέρειες, νομαρχίες, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικές ενώσεις. Και οι οργανώσεις των Ρομά.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να θέσει ολόκληρη την προσπάθεια υπό την αιγίδα του - όπως έκανε στην αντίστοιχη περίπτωση η πρόεδρος της Ιρλανδίας- αναδεικνύοντας την επείγουσα αναγκαιότητά της και της σημασία της για τη χώρα μας.

Αρχή σελίδας

Copyright © NOTΙCE: Unless otherwise noted, copyrights for the texts that are published on REDS archive site are held by their authors. Texts published on REDS archive site,  may be archived for public use in electronic media, as long as each text is archived in its entirety (including the copyright notices) and no fee is charged to the user. Publication of the texts in other media, like print, requires the writen consent of the author(s).

Εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, τα δικαιώματα (copyright) για τα κείμενα που δημοσιεύονται στο site-αρχείο REDS ανήκουν στους συγγραφείς τους. Τα κείμενα που δημοσιεύονται στο site-αρχείο REDS μπορούν να αρχειοθετηθούν για δημόσια χρήση σε ηλεκτρονική μορφή, αρκεί κάθε κείμενο να διατίθεται ολόκληρο (περιλαμβανομένων των σημειώσεων για το copyright) και να μη ζητείται καμία χρηματική αμοιβή από το χρήστη. Η δημοσίευση των κειμένων σε άλλη μορφή, όπως έντυπη μορφή, απαιτεί τη γραπτή συναίνεση του(-ων) συγγραφέα(-ων).